szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Élhető tetőterek

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 16.


A tetőterek sok fejtőrésre adhatnak okot, hiszen sok olyan bevett megoldás van, ami itt nem működik, illetve olyan terekkel találkozhatunk, melyek kihasználása egy kis kreativitást igényel.

 

Élhető tetőterek

Egyenes ablak, döntött fal

 

Az egyik legjobb lehetőség, hogy kihasználhassuk a tetőtér adta lehetőségeket az, ha nem tetőablakkal nézünk szembe. Ebben az esetben egy kiegyenesedő plafonrésszel ellátott beugró van a szobában, amit remekül lehet variálni. Érdemes a falait más színre festeni, mint a szoba többi részét, ezzel egy kvázi külön kis zugot lehet itt létrehozni. A párkányt nyugodtan készíthetjük olyan szélesre, hogy az ablaktól egészen az eredeti szobafalig kinyúljon, így egy széles heverőt kapunk, amin ücsörögni és nézelődni is lehet, de tökéletes beszélgetésekhez, és olvasáshoz is. Az ablakbeugró falaira pedig felkerülhetnek azoknak a virágoknak a cserepei, amelyeknek nagy a fényigénye. A külön kuckó mindenki számára vonzó, és ez csak az egyik a megvalósítható ötletek közül.

 

Tárolás

 

A tetőtér egyik legnagyobb kihívása természetesen a döntött fal. Ám az is igaz, hogy ez adja a különlegességét, és a kreatív ötletek zömét is. Abban az esetben érdemes ezeket mérlegelni, ha a felület majdnem a padlótól dől, így nem sok esélyt hagyva az embernek a rendezkedésre. A tároláshoz érdemes ide illeszkedő szekrényeket csináltatni. Ezekkel csupán egyetlen, ám elég bosszantó gond van: ahhoz, hogy normálisan lehessen pakolni beléjük, ahhoz viszonylag nagynak kell lenniük. Ez azonban azt is jelenti, hogy a hátsó részek eléréséhez négykézláb, szinte be kell másznunk a szekrénybe. Erre nyújthat remek megoldást, ha nem ajtós tárolóban gondolkodunk. A kinézete ugyan olyan, ám a polcos részek, vagy a ruhaakasztók is kihúzhatóak, mint egy hatalmas fiók. Erre sokszor találhatunk példát a konyhában, a hűtő melletti keskeny rész kihasználásakor, vagy a nagyobb konyhaszekrényekben a jobb helykihasználás miatt. Így az egész tárolórész elérhető, és kihasználható anélkül, hogy görnyedeznünk, vagy kúsznunk-másznunk kellene.

 

Ezeken a falakon a polcok felhelyezése is bajos. Két lehetőségünk van: vagy meglepően széles eszközökkel próbálkozunk, hogy a fal dőlése ellenére is elférjen rajtuk egy átlagos nagyságú könyv, vagy újraértelmezzük a felszerelésüket. A második esetben nem kell mást tennünk, mint lógatni a polcokat. Ezt megtehetjük lánccal is – ebben az esetben mozgó felülettel kell számolnunk – de tökéletes lehet a feladatra, ha vékony rudakat használunk. Nem csak design szempontjából jó, hanem arra sem lesz szükségünk, hogy külön vágatni kelljen a polcokat.

 

Függöny

 

Ha a tetőtérben szép és praktikus tetőablakok vannak, akkor a legtöbb esetben úgy érzik a lakók, hogy megfosztották őket a függönyök adta otthonos érzéstől. Pedig nem csak a roló lehet működőképes. Ez egyik egyszerű megoldás, ha az ablakon, felül és alul egy-egy rudat átvezetünk, és ebbe belefűzünk egy pontosan akkora függönyt, mint az üvegfelület. Ha az is fontos, hogy az anyagnak legyen egy esése, akkor sem kell kétségbe esni. Szereljünk egy karnist az ablak fölé, mint rendesen, és egyet alá is, oda, ahol a fal dőlése elkezdődik, vagy ahonnan már nem zavaró, ha a függöny lóg. Ezután nyugodtan tegyük fel a földígérő ablakdíszt a felső karnisra, az alsón pedig csak húzzuk át. Így megvan a hangulat is, és nem is foglalja el a fél szobát a lelógó anyag.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia