szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Elkötelezettség az ökológiai fenntarthatóság mellett

Sulyok Timea, 2009. júl. 21.


Naprendszerünk kék bolygója, a sok milliárd életnek otthont adó Föld napjainkban kíméletesebb bánásmódért és törődésért kiált! Mit tehet közösségünk és mit tehetünk mi saját magunk, hogy bolygónkat teljes szépségében átadhassuk a következő nemzedékeknek?

 

Nézzünk kicsit az egyelőre még a „jövő homályába” vesző fogalmak mögé: ökológiai fenntarthatóság, környezettudatosság, környezetbarát technológia… Politikusok, döntéshozók, a nagyhatalmak által sűrűn használt kifejezések ezek, melyek remélhetőleg nemcsak gyakran emlegetett szavak lesznek, hanem a fogalmak által közvetített módszerek hétköznapjaink szerves részeivé válnak.

 

Az ökológiai fenntarthatóság lényege nem más, mint az, hogy a meglévő természeti erőforrásokat nem merítjük ki, illetve olyan alternatív megoldásokat keresünk az energia pótlására, melyek a földi élet egyensúlyát nem bontják meg. A másik - szintén létfontosságú szempont -, hogy mindeközben annyi hulladékot termeljen az emberiség, amelyet a Föld ökológiai szempontból még elbír és feldolgozható, újrahasznosítható. Bízom benne, hogy ez olyan cél, mely a környezetvédelem iránti elkötelezettség ösvényén át reálisan megközelíthető.

 

Sokan most talán legyintenek egyet, s halkan suttogják: szép álom! Hiszen az emberi társadalmunkban - mindenki számára érzékelhető - ellentétek uralkodnak: szegénység- gazdagság; egyenlőség elve - lehetőségek hiánya; termelékenység fokozása és a technológia fejlesztése - környezetvédelem; jólét - éhezés, nincstelenség...

 

Valóban, egyelőre még álom ezen elvek maradéktalan gyakorlati megvalósítása, de nincs más út számunkra! De hogyan érhetjük el, hogy környezetünkkel összhangban - együtt „lélegezve” - éljük mindennapjainkat?

 

Emeljünk ki egy a hétköznapokat is érintő területet  - mivel ez a téma sok-sok könyvet megtölthetne - s vizsgáljuk meg, hogy személy szerint mit tehetünk a napi tisztálkodás végzése, a fürdőszobában töltött percek közben környezetünkért?

 

A földi élet titka a vízben rejtőzik, így alapvető elvként a vízzel való gazdaságos bánásmód az elsődleges szempont a 21. század fürdőszobájában is. Sok-sok fejlesztő mérnök dolgozott azon a problémán, hogy hogyan lehet - a termék előállítása és a termék felhasználása során - a takarékos vízfelhasználás elvét egyesíteni a tisztaság és a higiénia modern társadalmakban felmerülő fokozott igényével.

 

Elsők között a csaptelepeket vonták be a vizsgálatokba, s a kutatók megalkották az ún. buborékosítóval ellátott csaptelepet, mely akár negyedével is csökkenti a vízfogyasztást.

 

A másik innovatív fejlesztés - pl. VilboClear üvegbevonat, ceramicplus - egybeesik a háziasszonyok hőn óhajtott vágyával is, miszerint a fürdőszoba berendezés tárgyai legyenek könnyen tisztíthatóak. Ez az igény megegyezik a víz takarékos felhasználásának elvével is, hiszen ha a tárgyak a szennyeződést taszítják, akkor kevesebb vizet kell felhasználnunk a napi rutinteendők elvégzése közben.

 

A víztakarékosság a WC-ék és piszoárok kialakításánál is lényeges szempontként szerepelt. Hogyan biztosítható a megfelelő higiénia kevesebb vízfelhasználás mellett? A WC-ék esetén a megoldás egy speciális vízelosztó rendszer, mely biztosítja a tökéletes öblítést. A piszoároknál pedig egy speciális öblítő szelep jelenti az új megoldást – a proDetect rendszer -, melynek érzékelője segítségével elkerülhetjük a szükségtelen vízöblítést. Mindezen túl a víz optimális mennyiségét - e rendszeren belül - manuálisan is beállíthatjuk.

 

Végül pedig egy olyan fürdőszobában, ahol a könnyen kezelhető felületek uralkodnak, ott kevesebb tisztítószert kell felhasználnunk, mellyel a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozzuk.

 

Az ökológiai fenntarthatóság elve két tényező – a gazdasági fejlődés és a természeti környezet megtartásának – látszólagos ellentmondása között lebeg, de az emberek gondolkodásában bekövetkezett változások feloldhatják ezt a dilemmát és elindulhatunk egy új úton, mely a természettel való harmonikus együttélés felé vezet.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia