szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Élő fák, mint bútorok

Scheftsik Tamás, 2012. szept. 11.


Egy fát sok minden miatt lehet ültetni. Ezek között csupán egy lehetőség az, hogy szépségében és enyhet adó árnyékában lubickolhassunk. Szerencsére, ha elég kreatívak vagyunk, akkor olyan kiegészítőket, esetleg konkrét bútorokat is „létrehozhatunk” az élő fákból, amivel igazán egyedi, és a lehető legtermészetközelibb megoldásokat tudhatunk a magunkénak.

Élő fák, mint bútorok

Szobában

Mint azt tudjuk, nem csak a kertben lehet fákat nevelni, hanem a szobában is. Természetesen ezek a szépségek nem akkorák, mint a kintiek, így a felhasználásuk is egészen másképpen történik. Egy cserepes kis fa önmagában is a szoba egyik legszebb dísze lehet, de egy kis ügyességgel állólámpát is alkothatunk belőle. Ehhez nem kell más, mint egy karácsonyi égősor, amit ügyesen elhelyezünk a lombkoronában. Figyeljünk oda, hogy ne sértsük meg a hajtásokat, valamint arra is, hogy lehetőleg ne tegyenek kárt a levelekben a forró égők. A fa törzsére helyezhetünk kisebb kapcsokkal újságtartót, esetleg egy kisebb felületű telefontartót is.

 

Ha nem zavar a kis kényelmetlenség, akkor gyönyörű, organikus asztal is létrehozhatunk. Ehhez ugyan félbe kell vágnunk a kiszemelt bútort, de az eredmény kárpótolni fog. Először fúrjuk ki a közepét olyan vastagon, ahogyan a fánk törzs megkívánja. Ezután vágjuk félbe a lyuknál az asztalt, és kapcsos megoldással biztosítsuk, hogy újra össze lehessen illeszteni. Ha instabil, a biztonság kedvéért kaphat plusz lábakat is. Helyezzük a közepébe a növény, csukjuk össze a lapot, és egy olyan különleges étkezőasztalhoz jutunk hozzá, amiből garantáltan csak kevéssel lehet találkozni.

 

Kint

A kertben sokkal egyszerűbben nevelhetünk fákat, amik a tér lehetőségei miatt jóval nagyobbra és terebélyesebbre fejlődnek, ennek megfelelően a felhasználhatóságuk is sokrétű. Természetesen az egyik alapvető lehetőség, hogy a szétterülő lomkorona alá tegyük a kerti garnitúrát, az esti világítást ezek után tökéletesen meg lehet oldani kültéri izzósorral, amit a fa ágaira tekerünk. Az elegánsabb megoldást kedvelők csillárt is akaszthatnak az ágra, ám mindenképpen komoly figyelmet kell fordítani arra, hogy nehogy beázhasson az adott darab. Hintaágyat, hintaszéket tökéletesen lógathatunk minden óriásra, ha az ága mérete ezt lehetővé teszi. A kert pavilonok is létrehozhatóak fák segítségével. A kiválasztott függönyanyagot erősítsük az ágakhoz úgy, hogy kellően kilógjanak, elegendő teret hagyva a fa körül. Több anyagdarabbal dolgozzunk, így z összhatás is romantikusabb lesz. A lelógó, két ág között feszülő függönyöket kettesével kössük össze úgy, hogy buggyosan álljanak, akár a színházban.

A gyerekek kerti szórakozását is nagyban elősegíti egy kis kuckó, főleg akkor, ha ez egy fa lombkoronájába épül. Ez egyrészt nagyon szép látvány, másrész a kicsik is remek búvóhelyre lelhetnek. Azt tartsuk szem előtt, hogy ehhez valóban nagy fára van szükségünk, és komoly terhet róvunk rá, így csak mértékkel tervezgessünk. Mindenképpen strapabíró növényt válasszunk, és ne palotában, hanem valóban „csak” egy kis kuckóban gondolkozzunk.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!