szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Előszoba kialakítása saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 02.


Az ember nem is gondolná, hogy mennyire fontos lehet az előszoba, amíg nem szembesül a hiányával. Nyáron még csak hagyján, hiszen egy flip-flop papuccsal igazán nem lehet túl sok koszt bevinni a házba, te télen, a csizmás, kabátos, sokpulcsis időszakban bizony már erősen érezhető a hiánya. De nem kell kétségbe esni, hiszen azoknak is lehet előszobája, akiknek ezt eredetileg nem tervezték bele a lakásába vagy a házába.

Előszoba kialakítása saját kezűleg

Burkolat

 

Első lépésben az előszobának ki kell jelölni a helyét. Nem kell túlzásokba esni, nincs szükség túl nagy helyre. Akkora elég, ahol két ember fel tudja venni a cipőjét egy időben. Azonban, mivel az előszobában általában valamivel koszosabb lábbal érkezünk, mint a többi helyiségbe, ezért érdemes könnyen tisztítható padlót tenni ide. A fa nem ideális megoldás, még akkor sem, ha egyébként könnyű tisztítani, hiszen a nagy igénybevételtől, a hólétől, a sártól és az egyéb szennyeződésektől nagyon gyorsan tönkremehet, elkophat. Érdemesebb járólapban, vagy legrosszabb esetben PVC padlóban gondolkozni, hogy bírja az igénybevételt.

 

Vizuális határolás

 

Az előszoba tulajdonképpen nem tartozik a házhoz, de már nem is a kert. Egy kicsit inkább mindkettő. Ezért érdemes vizuálisan is leválasztani a helyiség többi részétől, különben úgy érezhetjük, aki belép, egyből a személyes terünkben van, mintegy betolakodik, nincs idő „felkészülni” a fogadására. A vizuális határolás történhet ténylegesen és jelképesen is. Ha ténylegesen szeretnénk leválasztani az előszobát, akkor érdemes egy gipszkarton falat emelni a területen. Ha ez túl sok kosszal és munkával járna, akkor határolhatjuk hosszú, és vastagabb bambuszszálakkal is, melyeket beszorítunk a padló és a plafon közé. Tökéletes megoldás lehet még egy egyszerű paraván is, ám ha fontos a praktikum is, akkor határoljuk előszobaszekrénnyel. Ebben az esetben a hátulja nem éppen impozáns látvány a szobából, éppen ezért oda s egy hasonló nagyságú szekrényt tegyünk, így képeztünk egy falat, a legkisebb kosz és befektetés hozzáadásával.

 

Sok esetben nem is annyira fontos a tényleges határolás, mivel sokszor nincs hozzá elég hely. Ilyenkor elég, ha csak jelképesen választjuk le a teret. Ezt megtehetjük úgy, ha a falakon más színt, esetleg tapétát használunk. Azt előszobában, ha a teret nem nagyon nyomja össze, használhatunk extrém mintákat is, ezzel a megoldással senkiben nem merül fel, hogy ahova belép, az közvetlenül a nappali, vagy éppen a konyha. Inkább olyan érzés lesz, mintha egy külön szobában lenne, amiből azonban mindent lehet látni. Arra is figyeljünk, hogy a kabátok, és a cipők tárolói ne fedjék le teljesen az eltérő megjelenésű falat, mert ebben az esetben hiába dolgoztunk.

 

Egy harmadik lehetőség is felmerül, amely az előző kettő keveréke. Ez pedig nem más, mint az üvegtégla. Tökéletes, mert valóban határol, ám mivel áttetsző, így nem kisebbíti le a teret. Igaz, nem éppen olcsó, vagy koszmentes megoldás egy ilyen fél-fal építés, de nagyon jó tulajdonsága, hogy nem kell vele padlótól plafonig dolgozni, illetve, ha szeretnénk, akkor színes téglákkal is dolgozhatunk. Ha a bejárati ajtó mellett ablak is van, akkor a beszűrődő fény fantasztikus színjátékkal lep meg minket a kék, zöld, narancs és piros üvegtégláknak köszönhetően.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!