szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Energiát adó növények 8.

Sulyok Józsefné, 2012. márc. 17.


Előzmény: Energiát adó növények 7.

Egyes feltételezések és hagyományokon alapuló nézetek szerint bizonyos növények segítségül lehetnek energetikai szempontból is az ember számára. Erősíthetik immunrendszerünket, jobb közérzetet biztosíthatnak és feladatainkra is jobban tudunk összpontosítani a közreműködésükkel.

Energiát adó növények 8.

Lilacserje

 

A vonzó külsejű növény, mely a fészekvirágzatúak családjához tartoznak, már a 19. században is nagyon kedvelt szobanövény volt, különösen a Gynura aurantiaca, amely kúszóvényként 1 méterre is megnőhet. A lilacserjék levelei ibolyakékek vagy bíborszínűek, és pelyhes szőrzet borítja őket. Narancsszínű vagy sárga virágai nem igazán feltűnőek. Hosszú hajtásai miatt többnyire ámpolnanövényként tartják. Ázsiából és Afrika trópusi területeiről származik. Egész évben világos, de nem napos, párás levegőjű helyen érzi jól magát. Rendszeresen öntözzük, a leveleire ne kerüljön víz. Mivel csak a fiatal példányok levelei szépek, kétévente cseréljük le a régebbi példányokat. Játékos kreativitásra ösztönöz és sérülékeny embereknek védelmet nyújt.

 

Amarillisz, lovagcsillag

 

Dél-Amerikából származó, hagymás, kimondottan mutatós növény, az amarilliszfélékhez tartozik. Manapság jóformán csak nemesített fajtái kaphatók. Meghajtatás után télen vagy tavasszal emelkedik ki a hagymából a hosszú tőkocsány, amelynek csúcsán akár 4-5 tölcsér alakú virág bontakozik ki. Virágzás idején világos, meleg helyre van szüksége. November és február között ültessük el a hagymákat, egy viszonylag nagyobb cserépbe úgy, hogy legalább félig kiálljanak a földből. Eleinte kevesebbet öntözzük, majd ha a hajtás már kb. 10-15 cm nagyságú, növeljük a víz mennyiségét, de ügyeljünk arra, hogy a hagymák ne legyenek nedvesek. Elvirágzás után tőből vágjuk le a tőkocsányt, és a következő hajtatásig sötét helyen pihentessük.
 

A növény friss, élénkítő szeretetteljes energiája segít, hogy megőrizzük lelki egyensúlyunkat. Ne tegyük soha a hálószobába, mert a lovagcsillag inkább élénkít. Elvirágzás után nem használhatjuk energiát adó növényként, újból ki kell hajtania.

 

Kerti hortenzia

 

Leginkább hatalmas bogernyőkben nyíló virágairól ismerhető fel. Levelei sötétzöldek, durván fűrészes szélűek. A termékeny virágok kicsik és jelentéktelenek, a növény színét a nagy, meddő virágok adják. A színskála a fehértől a rózsaszínen, a bíboron át a kékig, ibolyakékig terjed. A kék szín akkor alakul ki, ha a földet alumíniumszulfáttal savanyítjuk. Kína és Délkelet-Ázsiából származik.


Világos, félárnyékos, tűző naptól védett és lehetőség szerint inkább hűvösebb helyre tegyük. Lágy vízzel bőven öntözzük, és vigyázzunk, hogy a földje ne száradjon ki.
A melankóliára, depresszióra hajlamos emberek ideális társa lehet a hortenzia, segíti a kreativitást. Jókedvre, derűre fakaszt.

 

Kenciapálma

 

A gyakorta cserépbe ültetett szobapálma hosszú, sötétzöld levélszárnyai erőteljesen kifelé hajlanak. Kultúrában ritkán virágzik, ez a csendes-óceáni Lord Howe szigetéről származó növény. A növény szobában is nagyon ellenálló, és sokáig elélhet, mert nem érzékeny a száraz levegőre. Legjobb, ha meleg, világos vagy félárnyékos helyre tesszük, és lágy, langyon vízzel rendszeresen öntözzük. Mielőtt újra öntöznénk, várjuk meg, míg a földje kissé kiszárad.
 

Megköti és erősíti a pozitív energiákat, és segíti a produktív gondolkodást. Ezenkívül kellemes hangulatról gondoskodik munkahelyünkön és az otthonunkban egyaránt. A negatív energiákat gyengíti. Hatásukat csak a portól mentes növények tudják kifejteni. Kitűnő párologtató és elnyeli a káros anyagokat.

 

Törpe nebáncsvirág

 

Ez az India, Ceylon, Kelet-Afrika trópusi területeiről származó nebáncsvirág folyamatos virágzásának és könnyű gondozásának köszönheti népszerűségét. A színskála a fehértől a rózsaszínen, a narancssárgán, a piroson, át az ibolyakékig terjed. Vannak fajták, ahol a virágok többszínűek is lehetnek. Világos, de nem napos helyen, szobahőmérsékleten tartsuk. Nyáron bőven öntözzük, de a pangó nedvességet kerüljük. Nyugalmi időszakban csak mérsékelten öntözzük.


A nehézkes embereket serkenti, a kissé túlpörgötteket lassítja. A rózsaszín virágúak az érzelmi, a fehér virágúak a lelki, a lilák a spirituális, a narancsszínűek az erotikus aktivitást növelik. Ha több példányokat teszünk egymás mellé, megsokszorozódik az energiarezgés.

 

Viaszvirág

 

A selyemkórófélékhez tartozó örökzöld növény méteres hosszúságú hajtásain pozsgás, fénylő zöld levelek ülnek. Az ernyővirágzat viasszerű, csillag alakú, rózsaszín vagy fehér virágai – különösen este – bódító illatot árasztanak. Ausztrália, Malajzia, Kína a származási helye. Nyáron meleg és világos helyre tegyük, rendszeresen, de mérsékelten öntözzük, ne változtassuk a helyét, mert elhullajtja a bimbóit és a leveleit. Mindenképpen támasztékra van szüksége. A túlságosan romantikus embereknek segít, hogy megtalálják a belső egyensúlyukat, és újra pozitívan álljanak a valósághoz. Ha az ágyunk közelébe tesszük, jobban fogunk aludni. Érzet: lágy, hullámszerű energia, mely a virágzaton fejti ki hatását. Folytatása következik

 

Kapcsolódó cikk:

6 gyönyörű futónövény a szobába

Kaktuszok és pozsgások
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia