szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Építsünk japánkertet

Scheftsik Tamás, 2012. jún. 15.


A japánkertek egy terület legcsodálatosabb részét képezhetik, ha szeretjük a nyugalmat és a rendezett környezetet. A formára nyírt bukszusok és virágzó bokrok, a víz csillogása és a tradicionális japán építészet keveredése igazán impozáns látványt nyújt. Ezeknek a kerteknek mégsem ez a legfontosabb része. A japánkert a nyugalom, az ellazulás és az elmélkedés szentéje, minden apró részletében.

Építsünk japánkertet

 

A japánkert elmaradhatatlan kelléke a víz, ami, ha van rá elég hely, akkor mindenképpen egy tó képében jelentkezik. Lehetőleg olyan formában készítsük el, hogy átívelhessen felette egy híd. Nem kell feltétlenül egy óriási ácsolatra gondolni, a lényeg csupán az lenne, hogy legyen lehetőségünk a vízfelszín felett átsétálni. Az is fontos, hogy egy apró szigetet is el tudjunk helyezni a vízben. Itt sem kell nagy dolgokra gondolni, de egy tradicionális japánkertben ennek is jelen kell lennie. Tökéletes megoldás lehet, ha a tóban egy olyan részt alakítunk ki, ahol el lehet ültetni egy-két sekély vizet kedvelő növényfajt. Ha nincsen lehetőségünk tó építésére, akkor elegendő, ha „csak” egy csobogót szerzünk be. Ezt természetesen akkor is megtehetjük, ha az állóvizet is sikerül létrehoznunk, hiszen fokozza a hatást. A csobogónak is megvan a maga funkciója: a víz útjának a hangja megnyugtatja az idegeket. Az apró kúthoz fel tudunk használni sokféle anyagot, a kőtől a bambuszig, ez teljes mértékben ránk van bízva.

 

Pagoda

 

Rendszerint a japánkerteket díszíti egy kisebb vagy nagyobb épület is, mely, természetesen, a tradicionális építészet gyönyörű elemeit követi. Attól függően, hogy mennyi hely áll a rendelkezésünkre, ez lehet csak egy jelképes, apróbb szobor, de akár egy melléképület is. Tulajdonképpen egy teaházról van szó, mely a nyugalmat és az elmélkedés lehetőségét vetíti előre, ezért ha lehetőségeink engedik, akkor legalább akkora legyen, hogy egy szék elférjen alatta.

 

Lámpás

 

Hogy az utunkat ne járjuk teljes sötétségben, a kertben helyezzünk el legalább egy lámpást is. Ez rendszerint kőből épül, de itt is szabadon használhatjuk a fantáziánkat (kivéve akkor, ha valóban ragaszkodunk a japánkert alapszabályaihoz, ez esetben azonban inkább kérjük egy szakember segítségét). A világító kőépítmény egyik legjobb tulajdonsága, hogy megdöbbentően átformálja a terület jellegét. Valóban érdekes, hogy ha meglátunk egy olyan lámpást, mely formájában igazodik a hagyományokhoz, akkor rögtön asszociálunk egy tradicionális kertre, és összekapcsoljuk a nyugalommal az érzést

 

Növények

 

Ezekben a kertekben mindig harmónia és rendezettség uralkodik, tehát le kell győzni azt a késztetést az ültetésnél, hogy dzsungelszerű, rengeteg növénnyel beültetett teret hozzunk létre. Válasszunk szépen virágzó fajtákat, valamint nyugodtan válogassunk az örökzöldek között is. A nyírásnál kövessük a lekerekített formákat, gömböket és hullámvonalakat. Szinte minden japánkert elengedhetetlen kelléke a bambusz. Nem csak szépsége és remek alakíthatósága miatt kedvelik, hanem gyors növekedése is hozzájárul népszerűségéhez. És természetesen nem szabad megfeledkezni a cseresznyéről se, hiszen ennek a fának a virága a japán embereknek nagyon fontos, kultúrájuk nélkülözhetetlen eleme. Bátran használjuk a rózsaszín szirmok adta lehetőségeket, nem fogunk csalódni.

 

Kapcsolódó cikk:

Bambusz, a legmagasabb lágyszárú

Kertátalakítás lépésről lépésre

A gyep is lehet színes


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia