szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Építsünk sakktábla alakú Fűszerkertet! - Videókkal

Megyeri Szabolcs, 2011. márc. 28.


Emlékszem, gyermekkoromban a nagymama vidéki kertjébe kirohantam mezítláb, hogy a még harmatos mentából saját kezemmel szakítsak egy csokorral. Aztán élvezettel szívtam magamba a menta illatát. Később már csak a nagyáruházak zöldségosztályán találkoztam a fehér műanyag poharas snidlinggel.

Építsünk sakktábla alakú Fűszerkertet! - Videókkal

Pedig milyen szívesen élnénk át azt a pillanatot, amikor sütés közben egy kis rozmaringra lenne szükségünk, és csak kiszaladnánk a fűszerkertünkbe. Persze bonyolultnak tűnik az egész... Kapkodva kimenni a vizes, sáros kertbe, és lemetszeni egy fűszernövény darabot: díszítésnek, vagy az étel kiegészítéséhez. Jó érzés lenne, ha tiszta konyhai körülmények között tudnánk felhasználni ezeket az egészséges és ízletes növényeket, miközben kertünk természetes adottságait is kihasználhatnánk. Pedig már a rómaiak, a középkori papok és apácák is ismerték a kiskerti hasznosításukat.

 

Fűszerkertet építünk


A fűszerkert kialakítása elsőre fárasztó feladatnak tűnik, de megéri szakszerűen megtervezni és megépíteni, mert a későbbi hónapok meghozzák majd az eredményt. Először is keressünk egy félárnyékos, vagy enyhén napos részt kertünkben. Ide a konyhánktól, teraszunktól kis tipegő sor vezessen. - így tudunk majd száraz lábbal sütés-főzés közben gyorsan hozzávaló alapanyagokhoz jutni. A kialakítást azzal kezdjük, hogy egy min. 2 x 2 m területen 20 cm mély tükröt alakítunk ki. Ide trágyás, rostált termőföldet terítünk. Az előkészítő talajmunkák után sakktáblaszerűen 40 x 40 cm -es kőlapokat vagy fatipegőket helyezünk el, úgy, hogy a sarkaik zárjanak szorosan össze. Erre azért van szükség, nehogy bizonyos kalandvágyó növények átszökjenek a szomszédjukhoz (Menta). Az így kialakított négyzet alakú területekre gondosan beültethetjük a konyhánkban is szívesen látott növényeinket. Javaslom, hogy fajonként, 3-5 tövet is telepítsünk el, hiszen fogyasztás esetén a növénycsoportnak meg kell tudnia újulnia. Egy 4-6 fős család éves gyógy és fűszernövényigénye a termesztett választékból házi kerti körülmények között kis odafigyeléssel megtermeszthető.
Egy ilyen fűszerkertben ugyanakkor ott a helye a paradicsomnak vagy a futóbabnak árnyékolásként. Ne próbálkozzunk nehéz termesztési kultúrákkal, pl. sárgarépa, káposzta.

 

A könyv Webáruházunkban megvásárolható

 

Leselkedő veszély


A csigák támadása. Sok csigaölő és riasztó szer kapható, de egy természetes gyógymódokban hívő kertészkedő nem élhet jó lelkiismerettel ilyen megoldásokkal. Ezért vagy szerves anyagokból készítsünk egy 15-20 cm - es a tetején kissé visszahajló „kerítést" kiskertünk köré, vagy a reggeli friss gyógynövényt és zöldséget begyűjtő sétánk során szabad szemmel megkeressük szemtelen kis vendégeinket, és egy vödörbe tesszük őket óvatosan. Majd a szokásos esti kerékpározásunknál, egyszerűen egy patak vagy árokparton visszahelyezzük a szabadba megtévedt csigáinkat.

 


Fűszerkertünk ápolása


A növényekkel beültetet, négyzeteket feltölthetjük faaprítékkal vagy apróra darált fenyőkéreggel. Ennek célja, hogy öntözés és eső esetén a víz nem veri fel a sarat a növényeinkre. Öntözni naponta többször kis adagokban célszerű, legjobb, ha öntözőrendszer segítségével juttatjuk ki a megfelelő vízmennyiséget. A fűszerkert fenntartása egyszerű: távolítsuk el az elszáradt növényi részeket, a frisseket pedig használjuk fel mind gyakrabban!

 

Kezdjük kicsiben

 

Érdemes minden fűszernövényt gondosan, személyre szabottan kiválasztani. Mi az amire szükségünk lehet a mindennapok során? Nézzük meg az egyik legegyszerűbben nevelhető fűszernövényt, a Menthát.


A borsosmenta vadon nem fordul elő. A tudományos nevében látható „x” az jelöli, egy keresztezésből származó növényről van szó. Valószínűleg a vízi menta (Mentha aquatica) és a zöld menta (Mentha spicata) kereszteződésével jött létre. Föld feletti hajtását és szárított leveleit használjuk.Évelő, lágyszárú növény, ami földalatti módosult hajtásaival telel át. 30 – 100 cm magasra nő meg. Szára lilásan elszíneződő. Levelei tojásdad alakúak, a levél széle csipkés. Világos lila virágait július és augusztus között hozza. Szinte az egész növény kellemes, mentolos illatot áraszt. Nagyon ritkán érlel csíraképes magot.
 

 

Ha én menta lennék, így szeretném


Szélsőséges hőmérsékleti körülmények között is jól termeszthető. Rendkívül fényigényes és a vízigénye is igen nagy. Félárnyékban is megmarad, de minél több fényt kap annál nagyobb lesz a terméshozama és annál magasabb lesz az illóolaj tartalma. Jó vízgazdálkodású, középkötött, nedvesebb talajokat kedveli. Úgy válasszuk meg az ültetés helyét, hogy ne tudja elnyomni a szomszédos növényt, mert gyökérzete rendkívül gyorson nő és nagyon hamar elterjedhet a kertünkben. Használjunk geotextiliát!


Hogyan fogjunk hozzá?
 

Érdemes inkább kertészetben megvásárolni a növényt és azt kiültetnünk. Ha már van a kertünkben és tovább szeretnénk szaporítani, akkor ezt a menta föld alatti módosult hajtásairól végezzük el. A talajból kiszedett gyökérdarabokat 5-10 cm mélyre ültessük el októberben, egymástól 20-30 cm távolságra. A mentát ültethetjük cserépbe vagy erkélyládába, ahol kellemes illatukkal színesítik otthonunkat. Bárhogyan is telepítettük a növényünket (palántáról vagy földalatti hajtásról) a legfontosabb ápolási munkánk az öntözés, illetve indítótrágyaként keverjünk a talajba komposztot. A leveleket és a hajtásvégeket a virágzás előtt gyűjtsük be, amikor megjelennek az első bimbók. Ekkor a növények kb. 40-70 cm-es magasságúak. A vágás után azonnal terítsük ki és szárítsuk a levágott részeket.

 

 

A rágótól a fogrémen át a teáig


A borsosmenta fő hatóanyaga a mentol. Rendkívül széles körben használjuk fel (gyógyászat, élelmiszeripar, kozmetikaipar). Otthonunkban elsősorban teát készíthetünk belőle. Hideg teája csökkenti a hányingert. Ha forrón, apránként isszuk, akkor csillapítja a migrénes fejfájást, valamint gyomor – és bélzavarok estén, felfúvódáskor is használjuk. Két teáskanálnyi szárított borsmentát forrázzunk le egy csésze forrásban lévő vízzel és hagyjuk állni 5-8 percig, majd utána szűrjük le. Teák, italok, koktélok ízesítésére mentol tartalma miatt kiválóan alkalmas, illetve hűsítő hatású is. Cserépben nevelve télen is mindig friss levelet tehetünk a teánkba. Légúti fertőzések vagy eldugult orr esetén inhalálásra használhatjuk úgy, hogy egy tálba 3 teáskanálnyi szárított mentát teszünk, majd forró vizet öntünk rá, tegyünk egy törülközőt a fejünkre és hajoljunk a tál fölé, így inhaláljunk 10 percig. Hústöltelékek, sültek, saláták ízesítésére más fűszerekkel (pl. kakukkfű, majoránna) együtt használjuk.

Gyerekeknél és csecsemőknél ne, vagy csak igen kis mennyiségben alkalmazzuk, mert magas mentoltartalma nehéz légzést okozhat náluk!

Forrás: http://kertesz.blog.hu/

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia