szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Erdő-mező ajándéka 2.

Sulyok Józsefné, 2012. nov. 26.


Előzmény: Erdő-mező ajándéka

A betakarítás örömét nem csak a telektulajdonos szerencsések élvezhetik. Erdő és mező fái, bokrai megrakottan várják azokat, akiknek nem adatott saját kertecske. A vadgyümölcsök garantáltan egészségesek, vegyszermentesek, és nem kell értük egy fillért sem fizetni!

Erdő-mező ajándéka 2.

Bodza


Településhatárokban, erdőkön a leggyakoribb, de mivel jól tűri a környezetszennyezést, városokban is terjed. Kedveli a tápdús, főleg nitrogénben gazdag talajokat. Környezetre gyakorolt hatása erős, mivel ahol felbukkan, lassan átveszi az uralkodószerepet. Valaha növény minden részét felhasználták: ágaiból fűtőolaj, lapátnyél, furulya készült, ma már inkább csak virágját és bogyóját dolgozzák fel.


Legújabb sláger a friss bodzavirágból készített citromos szörp, a virág szárított változata intenzív illatú, kitűnő teát ad. Bogyójának festékanyaga lassítja az öregedést, önállóan és más gyümölcshöz keverve lekvár főzhető belőle.


Tipp: fogyasztáskor a zöld kocsányrészt a virágról és a termésről is távolítsuk el, mert mérgező!


Csipke
 

Az ország egész területén őshonos, rendkívül ellenálló, gyorsan terjedő rózsaféle. Évelő, 2-3 méter magas, ívesen hajló ágú, tüskés, igénytelen cserje. Szinte mindenhol ráakadhatunk: bozótosban, erdőszélen, benapozott pusztákon, de elhanyagolt városi környezetben is. Gyógyászati értékét már az ókorban becsülték, a Biblia erre többször is utal. Szedését minél előbb meg kell kezdeni, mert teljes érésre vitamintartalma csökken, de a kimagozás is könnyebb, amikor a bogyó még csak világos piros.


Kiváló immunerősítő, az általános egészséget is szolgálja. C-vitamin tartalma tízszerese a citroménak. Lekvárja a hecsedli, és kellemes ízű teája is közkedvelt.


Tipp: A bogyókat érdemes gumikesztyűben magozni, mivel a mag körüli szőrök viszketést okoznak. Az irritáló részt el kell távolítani.

 

Madárberkenye


Nyirkos, savanyú talajú erdők, tölgyesek, fenyvesek kísérője, de egyre gyakrabban díszkertekbe is ültetik. Érdemes gyűjteni virágját is, hiszen különlegesen finom, szorulás ellen bevethető tea főzhető belőle. Csoportokban álló, 1 cm átmérőjű, bogyószerű termése ősszel érik, és ehető, vitaminokban igen gazdag. Ősz közepén érdemes szedni, méghozzá akkor, amikor a bogyók narancssárgás színe hirtelen korall-vörösbe csap át.


Natúr lé, szörp és dzsem is készíthető belőle, de az igen különleges berkenyekocsonya mindkettőt lepipálja.


Tipp: a kocsonyához a víz nélkül feltett bogyókat lassan kirotyogtatjuk, a kapott levet átszűrjük. Minden literhez 80 dk cukrot adva főzzük tovább, míg a lé kocsonyaszerűen kezd viselkedni.

 

Boróka


A sarkvidékektől az Egyenlítőig általánosan elterjedt növény, de a rendkívül változatos nemzetségből hazánkban csak közönséges boróka fordul elő vadon. Hegyeinken kívül nagyobb kiterjedésű ősborókás található a Kiskunságban és Barcs környékén. A bogyógyűjtés ideje október-november. Ilyenkor a fák köré tegyünk papírt vagy fóliát, és enyhe ütögetéssel rázzuk le a termést. Mindabból, ami lehullt, válogassuk ki a szép, érett szemeket, melyeket szellős helyen érdemes megszárítani.


Egyes pálinkák, például a borovicska fő zamatát adja. Főzete hurutos megbetegedésekkor használatos, de lekvár és szósz is készíthető belőle. A konyhában nélkülözhetetlen, vadhúsok kísérője.


Tipp: szárításkor gyakran forgassuk át a bogyókat. Jól záródó tégelyben tartsuk, mert könnyen visszaszívja a nedvességet!

 

Erdei fekete szeder


Annyira jól érzi magát hazánkban ez a tüskés cserje, hogy legalább 160 faja terjedt el az ország területén. Megkülönböztetni őket nehéz, de háziasszonyként nem is kell. Mindegyik olyan egészséges, hogy gyógynövénynek minősül. Tisztásokon, erdőszéleken, ligetekben gyakran áthatolhatatlan bozóttömeget képez, ebből az következik, hogy gyümölcse egyetlen helyszínen is vödörszám szedhető. Augusztus végétől november elejéig terem, ha ősszel szederre vágyunk, nem tudunk rossz időpontban kirándulni.


Gyümölcse igen gazdag az érrendszert védő tanninokban. Segít a koleszterint és a magas vérnyomás csökkentésében. Ivólé, szörp, lekvár készülhet belőle.


Tipp:
élénk-zölden leszedett és megszárított leveléből hasmenés elleni tea készíthető. Izzasztó hatása miatt főzete magas láz esetén is javallott.

 

Kapcsolódó cikk:

Bodza 1x1

Ősi gyümölcseink

 
Hozzászólások (1)

Sugár János
2014. febr. 24. (3 205 napja)
A képek közül 2 nem a szöveghez kapcsolódó:
- fekete szedernél a fekete termésű eper(Morus n.)
- a borókánál szerintem a tiszafa(Taxus b.)kocsonyás
termése látható( ez a sűrű,lakkszerűen beszáradó magkörüli anyag ehető! Nem mérgező!)

A hasznos tanácsok leírásánál a visszavágandó előző évi szárrész a vessző megnevezéssel szakszerűbb,mint a "hajtás" (a hajtás a rügyből,a szemből(hajtószemzés)fejlődik).
A szakmailag megfelelő szöveget ismerőseimnek, kertbarátoknak ajánlom. Ötleteket ad a beszerzéshez.
A műtrágyázáshoz ajánlani kellene hatóanyagot és formulát(szilárd, folyékony), valamint a mennyiséget m2-re vonatkoztatva ) Sugár János


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia