szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Erre figyelj a kínai hibiszkusznál!

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 21.


Hamarosan eljön a február vége és itt az ideje, hogy a téli pihenésből ébredező kínai hibiszkuszunk ápolását újra elkezdjük. Ha ezt az 5 szabályt betartjuk nekünk is sikerül virágba borítani ezt a csodaszép növényt.

Erre figyelj a kínai hibiszkusznál!

A kínai hibiszkusz - Hibiscus rosa-sinensis - általában bokros növekedésű. Levelei tojásdad alakúak, fényesen sötétzöld színűek, virágai feltűnően nagyok. Több színben léteznek, fehér, piros, sárga, narancsszínű, rózsaszín és pettyes is akad közöttük. Ha azt szeretnénk, hogy a növény fává növekedjen, az alsó hajtásokat folyamatosan vágjuk le, amíg a korona ki nem alakul.

Egész évben elviseli a száraz hőmérsékletet, ezért könnyen nevelhetik azok is, akik nem rendelkeznek az átteleltetéshez szükséges világos, hűvös hellyel. Ha meleg és világos helyen tartjuk, akkor télen is gyakoribb öntözést és tápanyag utánpótlást igényel. Ha fényszegényes, hűvösebb helyen tartjuk, kevesebbet öntözzük, ne tápoldatozzuk. Télen 15 fokos hőmérséklet a legkedvezőbb, de ne legyen 10-12 foknál hidegebb, mert a növény könnyen megfázhat.

Februárban véget ér a téli nyugalmi időszak, ültessük a növényt friss, agyagos földbe. Öntözzük egyre gyakrabban, de még hagyjuk hűvös helyen. Szoktassuk fokozatosan a szoba hőmérsékletéhez, öntözzük rendszeresen, áprilistól kéthetente tápoldatozzuk. Rövid száraz időszakkal a növényt virágzásra késztethetjük. Egész nyáron folyamatosan öntözzük, biztosítsuk számára az egyenletes meleget.

Ha azt szeretnénk, hogy a következő évben szépen virágozzon, novemberben állítsuk hűvös helyre, öntözzük mérsékelten, és ne adjuk tápoldatot. Abban az esetben, ha növényt meleg szobában tudjuk télen tartani, folyamatosan öntözzük, és havonta tápoldatozzuk.

Decembertől januárig tart a növény nyugalmi időszaka. Ha meleg lakásban teleltetjük, igyekezzünk a leghűvösebb helyre tenni, mérsékelten öntözzük, de ne hagyjuk kiszáradni a földet.

A kínai hibiszkusz bokros növekedésű növény. A magasabb növésű fajták elérhetik akár a 3 métert is. Tavaszi visszavágással alacsonyabb, bokrosabb növényeket nevelhetünk.

A virágok a levélhónaljakból nőnek és általában 3-4 nap múlva elhervadnak, nincs illatuk. Világos, tágas helyet igényelnek, nyáron kitehetjük a szabadba, de óvjuk a közvetlen napfénytől. Rendszeresen és bőségesen öntözzük, de az alátétben összegyűlt vizet távolítsuk el, időnként zuhany alatt mossuk le.

Tavasszal ültessük át, ne használjunk túl nagy cserepet, és magas tőzegtartalmú földkeveréket. Legjobb az erősen agyagos, általános virágföld. Gondoskodjuk a megfelelő vízelvezető rétegről. Tavasszal alaposan vágjuk vissza a hosszú, felkopaszodott hajtásokat.

Májusban 10-15 cm hosszú, félérett dugványokkal szaporíthatjuk. Kettesével, hármasával tegyük homokos tőzeggel töltött cserépbe, majd tegyünk rá szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát. Amennyiben a levegőt 22-25 fokon tudjuk tartani, a dugványok 3-4 hét alatt meggyökeresednek. Ekkor ültessük őket egyesével cserepekbe. Egyenletes hőmérsékletű, és páratartalmú helyen érzi legjobban magát.


 

Mire figyeljük?

  1. A levéltetvek a bimbókat és a hajtáscsúcsokat támadják meg. Öntözéskor mindig vizsgáljuk meg a növényt. Zuhany alatt langyos vízzel öblítsük le, így mérsékelhetjük a fertőzést.
  2. A takácsatkák a levelek hátoldalán jelennek meg, ha a növényt túl száraz helyen tartjuk. A növény gyakori tusolásával megelőzhetjük a kártevők terjedését.
  3. A levelek sárgulása a szárazság és a gyökérzet megbetegedésének a következménye, ami a tápanyag túladagolása miatt is bekövetkezhet.
  4. A bimbók hullását a huzat vagy a hirtelen hőmérsékletváltozás okozhatja.
  5. A megvastagodott, rendellenes erezetű levelek túl alacsony hőmérsékletre utalnak.

Kapcsolódó cikk:

A hibiszkusz hálákodik
Hozzászólások (1)

Lantos Mihály
2014. febr. 24. (3 053 napja)
Én nagyon szeretem ezt a virágot! van egy összetett virágú fajtám,gyönyörű tűzpiros virágokkal.Szeretném megtudni,hogy rá is ugyanezek a gondozási tanácsok alkalmazhatóak?