szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Erre figyeljünk, ha tavat szeretnénk

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 19.


Ha tavat építünk a kertünkbe még több állatot tudunk a kertünkbe csalogatni. 

Erre figyeljünk, ha tavat szeretnénk

A madarak, kis emlősök számára itatóhely, és sok vízi lénynek nyújt menedéket. A békák pusztítják a házi és a meztelen csigákat. A tó érdekes növényekkel gazdagítja a kert flóráját.

A vízi növényeket négy csoportba osztjuk: víz alatt élő növények, mélyvízi növények, felszínen úszók és parti növények.

A víz alatti növények nem dekoratívak, de oxigént termelnek, amivel hozzájárulnak a tó egészségéhez. Ehhez a csoporthoz tartoznak az átokhínár, a füzéres süllőhínár és a bodros békaszőlő.

A mélyvízi növények a tó alján gyökeresednek, de leveleik a felszínen úsznak. Ide tartoznak az általánosan kedvelt és dekoratív tavirózsák, amelyek csökkentik a nemkívánatos algásodást is. Az algáknak szaporodásukhoz napfényre és ásványi anyagokra van szükségük. Minél nagyobb vízfelületet takarnak a leveleik, annál kevésbé szaporodnak az algák. Különösen gyönyörűek a fehér tavirózsák. Néhol nálunk is előfordulnak vadon, de mivel védett növény, nem szabad őket kiszedni. Ugyanez vonatkozik a gyönyörű virágú vízitökre is, amelynek világos sárga virágai vannak.

Az úszó növények szintén csökkentik a vízfelületen a napfény mennyiségét, de a talajban nem gyökeresednek be. Ilyenek a sulyom és a vízi-jácint.

A parti növények a sekély, mocsaras szegélyek mentén nőnek, igényeik nagyon változóak. Egyesek, mint pl. a kálmos kimondottan igénylik a lábvizet, míg a kankalinok megelégszenek a parti mocsarakkal.

A tó harmonikusan illeszkedjen a kertbe, ne dugjuk el egy sarokba. Feltétlenül napos helyre kerüljön, mert a legtöbb vízi növény a napot kedveli. A halak is kedvelik a meleg vizet, de a szélsőséges hőingadozást nem viselik el.

A tavat lehetőleg a lombos fáktól távol helyezzük el, mert a vízbe hulló levelek bomlása következtében a víz kémhatása savanyodik, meg a fák árnyékolnak is. Kisgyerekek számára egy pici tó is veszélyes lehet, ezért úgy helyezzük el, hogy a lakástól feltétlenül odalássunk.

A tó feltöltése után röviddel megtörténhet, hogy a víz borsózölddé válik. Ezt a vízben oldott ásványi anyagokat a napfény energiájával feldolgozó algák elszaporodása okozza. A vizet ne szivattyúzzuk ki, nem kell újra feltölteni vízzel, mert így az algák utánpótlást kapnak ásványi anyagokból és megint csak elszaporodnak. Hagyjuk a vizet úgy ahogy van. Az ásványianyag-tartalék hamarosan elfogy és a vízi növények fejlődésével az algák energiaforrása is csökken. Az algák elpusztulnak a víz kitisztul.

Alkalmanként az oxigéntermő növények ritkítása is szükségessé válik. Ilyenkor egyszerűen halásszunk ki néhány növényt. A rajtuk lévő állatokat tegyük vissza a tóba, a növényeket pedig tegyük a komposztra.

Egy idő után szükségessé válik a tó takarítása, mert eliszaposodik és túlzottan feltöltődik. Óvatosan távolítsuk el a fenekéről az iszapot és az elpusztult növényi maradványokat, de csak a felület egyharmadáról, különben a tó ökológiai egyensúlya felborul. A következő évben kerítsünk sort a következő harmad tisztítására, a rákövetkező évben az utolsó harmadra.

Előfordulhat, hogy a tavat fonalas algák fertőzik meg. Vastag szövedéket képeznek a felszínen úsznak és hamarosan minden más vegetációt elpusztítanak. Elhatalmasodásukat elkerülhetjük, ha már a megjelenésükkor rendszeresen eltávolítjuk őket.

Arra ügyeljünk, hogy a tóba ne kerüljenek falevelek. Ha lombos fák vannak a közelben, ősszel a tó fenekét takarjuk el hálóval.

Aki díszhalat akar tartani, annak előre kell gondoskodnia az ivadékok biztonságáról, ugyanis egyes halfajok előszeretettel falják fel a saját ikráikat és a kikelt ivadékokat. Ennek elkerülésére ki kell alakítani egy kb. 5 cm mélységű zónát, ami a legnagyobb halak számára már túl sekély, a kisebbeknek pedig ideális menedék.

A kezdő kerti tóba eleinte csak igénytelen, nem túl drága halakat telepítsünk. Különösen a gyerekek számára nagy élmény, ha folyamosan követhetik a kis halak fejlődését.

Kapcsolódó cikk: Idei divat a balkonon

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!