szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Érvek a magaságyás mellett

Topor Erika, 2016. márc. 02.


A magaságyás hazánkban még nem olyan elterjedt, de a világ többi részén előszeretettel használják. Nézzük meg, milyen érvek szólnak mellette.

Érvek a magaságyás mellett

A magaságyás lényege, hogy szinte egyenes háttal kertészkedhetünk benne, így elsősorban a mozgáskorlátozottaknak fejlesztették ki, hogy kerekesszékkel is lehessen kertészkedni.

A magaságyást kora tavasszal kell elkezdeni, hiszen ez egy fix rendszer, és ki kell alakítani a helyét már jó előre, mert később az áttelepítése nehezebb, mint ha sima földterületen gazdálkodnánk.

Karnyújtásnyira van benne minden!

A magaságyás esetében még inkább igaz az, hogy mindent karnyújtásnyira kell tenni. Ez azt jelenti, hogy a jól kialakított magaságyás maximum 120 cm széles, vagyis két kar távolságnyi, így minden oldalról könnyen ápolható, és a szüretelést is leegyszerűsíti.

Magassága ennek megfelelően 80 cm. Az emberi derékmagasság is hasonló, így igaz rá, hogy egyenes derékkal is lehet benne kertészkedni.

Bármilyen anyagból készíthető!

Az otthon találhat bármilyen anyagból elkészíthető, régi palákból, deszkákból, fémkeretekből, vagy akár betonból is. Természetbarátoknak elsősorban a fát javasoljuk, hiszen az az egyik legkörnyezetbarátabb megoldás, viszont a fából készült magasítás törődést igényel. Évente érdemes legalább lenolajjal átkenni, hogy időjárás álló legyen.

Magas tápanyagtartalmú közegben termelhet!

A magaságyás alapja, hogy a benne lévő talaj alsó rétegei komopsztalapúak. Alsó rétegként a fanyesedékeket tegyük, majd erre kerül rá a komposzt, 20-20 cm vastagságban. Tehetünk rá istállótrágyát is, majd erre a rétegre kerül rá a 20 cm vastag kiváló minőségű kerti rétegföld.

Hasonlít a dombágyáshoz

A rétegrendje nagyban hasonlít a dombágyásra, hiszen a szerves anyagok korhadása széndioxidot és hőt termel, mely segíti a növények fejlődését és már a korai palántázást és a késő őszig való termesztést is lehetővé teszi.

Ökológiai gazdálkodásra alkalmas

Ha figyelembe vesszük a növények együttélési lehetőségeit, akkor csökkenthetjük a kátevőket, kórokozókat. Az egymást támogató növények megfelelő csoportosításával még egészségesebb zöldségeket termelhetünk.

Öntözőrendszert telepíthet bele

A magaságyásban lehetőség van öntözőrendszer telepítésére is, így akár az esővízgyűjtésből származó vizet is visszaforgathatjuk.

Kapcsolódó cikk: Most vesd el!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!