szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ess neki ollóval!

Scheftsik Tamás, 2014. márc. 10.


Mert a póló nem egy unalmas ruhadarab

Aki azt hiszi, hogy a póló egy unalmas ruhadarab, ami ha elhasználódott csak szemétnek jó, az nagyot téved. Azon túl, hogy takarékossági szempontból rongy is lehet belőle, még egy sor lehetőségünk van, hogy kihozzuk ebből a ruhadarabból a maximumot!

Ess neki ollóval!
Kép: www.chic-steals.com

Elő az ollóval!

Amikor már nem igazán tudunk mit kezdeni egy pólóval, akkor előkaphatjuk az ollót. Természetesen nem az a cél, hogy porrongyot készítsünk, hanem az, hogy nyári, egyedi darabokat alkossunk

A neten az egyik legnépszerűbb darab a koponya ábrázolással illetett póló. Ehhez először rajzoljuk fel a kiválasztott darab hátoldalára a kívánt mintát. Ezután óvatosan vágjuk körbe, és már készen is vagyunk. Ha jó az idő, akkor hölgyek esetében magában is viselhető, férfiaknál egy másik póló felett mutat igazán jól.

Az olló akkor is nagy segítségünkre lehet, ha ennyire nem szeretnénk drasztikusak lenni. A női felső körében máig divatosak azok a darabok, melyek különlegessége a lukas mintában rejlik. Ez futhat féloldalasan, csak a nyak körül, de a bevállalósabbak a teljes felületen is alkalmazhatják. Érdemes ezt is előrajzolni, de ha ismétlődő mintát szeretnénk, akkor alkalmazzunk egy másik trükköt. A formákat rajzoljuk fel egy vékony kartonlapra, és ott vágjuk ki, majd tegyük a kifeszített pólóra. A lukak helyén jelöljük az anyagot, és tehetjük is odébb a sablont.

Transzformáció

Akkor sem kell elcsüggedni, és rongykészítő akcióba kezdeni, ha a póló már nincs olyan állapotban, amit hordani lehetne. Hiszen ez nem jelenti azt, hogy minden egyes részlete használhatatlan. Ha levágjuk az alját, és hosszanti irányban nagyobb rojtokat készítünk, akkor divatos sálat kaphatunk. A feladat mindössze annyi, hogy itt – ott csomózzuk meg a rojtokat. Nagyon szép lesz a hatás, ha a következő szisztémát követjük:

Két egymás melletti rojtot a legtetejénél kössünk össze (ez azt is jelenti, hogy páros számú rojtot kell készíteni, illetve így nem látszik majd, hogy ollóval adtuk meg a formát.
A csomóból lelógó szálakat válasszuk szét, és a szomszédos szétválasztott szállal kössük újra meg. Ezzel a módszerrel kárómintát kapunk, amit folytathatunk is, ha szeretnénk, de már így is mutatós.
A lelógó szálakat díszíthetjük gyöngyökkel, strasszokkal, vagy szegecsekkel is, de magukban is jól mutatnak.

A maradék anyagokból pedig fonással karkötő, hosszú szálak létrehozásáéval (egy kis varrási feladat) pedig akár rongyszőnyeg is készíthető.

Ruha

Ebben az esetben nem igazán beszélhetünk rossz pólóról, inkább csak kreativitásról. Ehhez szükségünk lesz egy nagyméretű férfi felsőre, és egy kisebb méretű hölgyre.

Az első lehetőség, hogy a nyakkivágáson átbújtatjuk a vállakat is, majd az egyik ujjat feszítve hátrafelé húzzuk. A mellrészhez betesszük az egyik kezünket, hogy szépen hajtódjon az anyag, visszahúzzuk az ujjat, és az ellenkező oldali mellrésznél a nyakvágásba tűrjük. Ez megismételjük a másik oldalon is.
Egyszerűbb a helyzet, ha fogjuk a hatalmas pólót, és egyszerűen elkötjük derékban. Praktikus, könnyű, bár tény, nem party viselet.
Egy kicsit extrémebb megoldás, ha fűzőssé tesszük a pólót. Ehhez 6-8 kapocsra, és szalagra, vagy más „fűzőhúzóra” lesz szükségünk. A pólót az oldalvarrásoknál ellátjuk a kapcsokkal, majd befűzzük a szalagot. Ezután felvesszük, és hátul szépen meghúzzuk, ügyelve, hogy a hajtás tiszta legyen, mert így sokkal kényelmesebb, és mutatósabb is lesz a végeredmény.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!