szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Eszter a télről mesél

Sulyok József, 2010. jan. 04.


Eszter egy, decemberi este - mivel már kilenc telet megélt - a szomszédban lakó óvodás gyerekeknek a télről kezdett mesélni.

 

Mikulás és Mikulásné egy járatlan, eldugott hegyoldali házikóban lakott. Mikulásné egy reggel karos kosarával vásárolni indult. Ahogy gyalogolt a csendes dűlő úton látja, hogy a szomszéd ház előtt Télanyó nézelődik jobbra-balra, mint aki vár valakit.

 

Amikor odaért hozzá, Mikulásné megkérdezte:
- Kire, mire vár Télanyó asszonyság?
- Várom a férjemet, Télapót. Elment északra hóért, hogy télen legyen belőle annyi, hogy a gyerekek tudjanak szánkózni, síelni, hógolyózni. De valamilyen okból késlekedik. És maga hová tart azzal a nagy karos kosárral? – kérdezett vissza Télanyó.
- Én bizony segíteni megyek az uramnak, Mikulásnak. Mert ugye Mikulás napra akár esik a hó, akár nem, a gyerekek várják csízmájukba, ablakukba az ajándékot. Már napok óta oda van és most üzent az egyik Manóval, hogy én is menjek segíteni, csomagolni az ajándékokat, mert a gyerekek várják.
Ezzel elköszönt Télanyótól.

 

Késő este érkeztek haza Mikulással és a manókkal a munkából. Fáradtan feküdtek le aludni. Reggel, amikor felébredtek, s kinéztek az ablakon, örömmel látták, hogy az éjjel végre hazaért Télapó, mert az egész tájat gyönyörű, térdig érő hó lepte el.

 

Mikulás különösen örült a hónak, mert így nem gyalog kell vinni estére az ajándékot a gyerekeknek. Kérte is feleségét Mikulásnét, hogy segítsen szánkóba fogni a hat rénszarvast és kössék hámjukra a rézcsengőket. Majd a Manók segítségével felpakolták az ajándékokat, útnak indultak és este minden gyerek kapott meglepetést. Nagy volt az öröm a várakozó gyerekek között, boldog nevetésük betöltötte a lakásokat, s még az utcára is kihallatszott vidámságuk.

 

Másnap hajnalban érkeztek haza fáradtan, de boldogan, hiszen örömet okoztak a gyerekeknek. A Manók kifogták a szánból a rénszarvasokat, friss szénát adtak nekik, majd Mikulással együtt pihenni tértek. Másnap Mikulásné azzal a szomorú hírrel keltette fel őket, hogy a Télapó által hozott hó, mind elolvadt.

 

Hajnalban erre járt Langyos úr és vízzé olvasztotta a havat. Sár, lics-pocs lett belőle. A rosszcsont Langyos úr, mint aki jól végezte dolgát, nevetve továbbállt.

Mikulásné azt is elmondta, hogy a piacra igyekezve találkozott Télanyóval, aki határozottan kijelentette, hogy azért sem marad hó nélkül a határ, ugyanis Télapó újra elindult északra, hogy karácsony ünnepére friss, ropogós havat hozzon magával a gyerekek örömére.

Langyos urat pedig a téli időre elküldték üdülni melegebb vidékre, Afrikába, s onnan csak tavasszal jön haza, akkorra szól Szél úrfinál a repülőjegye.

 

Kapcsolódó cikk:
Eszter és a hangyaboly


Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Gyermeksarok
Könyvek
Fórum

 

Kapcsolódó könyv:
Öltöztetős papírbabák

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia