szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Eszter és a galambharc

Sulyok József, 2013. jún. 11.


A nagytestű, szép tollazatú örvös galambpár már második éve fészkel Eszter nagyszülei kertjében lévő tujafán, alig két méterre az emeleti terasztól. Nem zavarja őket a közelben való járkálás, a száradó ruhanemű mozgása a szélben, a szoba ablakon kiszüremlő esti villanyfény és a zene hangja sem.

Eszter és a galambharc

Egymást váltva, órákon át, hűségesen ülnek a fészekbe tojt két tojáson. Amikor aztán kikelnek a fiókák, felváltva melengetik, etetik őket a begyükbe gyűjtött élelemből.
Ahogy nőnek a kisgalambok és melegszik a májusi idő, egyre többször, egyre hosszabb ideig hagyja el a szülőpár a fészket. De ez csak a látszat, ugyanis tisztes távolságból ellenőrzés alatt tartják a környék, csúszó, mászó, repülő állatait. Erre Eszterék akkor jöttek rá, amikor a napokban egy gerle madár szemet vetett vagy a tujafára, mint egy jó fészkelő helyre, vagy magára az örvös galambpár fészkére.


A gerle a fa közelében húzódó villanydrótra szállva körülnézett, s látva, érezve, hogy tiszta a levegő, átlibbent a tujára. Abban a pillanatban valahonnan előkerült az örvös galamb, hogy zajos szárnycsattogtatással, csipkelődő csőrmozdulatokkal verekedve zavarja el a nehezen tágító betolakodót. Amikor sikerrel jár, sajátos, szép búgó hangjával jelzi párjának, fiókáinak, hogy elmúlt a veszély.


Ez a különös küzdelem naponta többször is megismétlődik. Arra Eszterék sem jöttek rá, hogy az ügyelő örvös galamb mindig ugyanazt a gerlét zavarja el a fészektől, vagy más-más próbálkozót. Nem lehet tudni, mert ezek a gerlék mind egyformák, egyszínű szürkék és nagyságuk, mint két verébtojás, úgy hasonlít egymásra.


- A jelek szerint egyformán szemtelenek is, hiszen a közelben lévő kertekben nagyon sok fenyő, akác, nyír, nyár stb. fa van, amire nyugodtan fészkelhetnének, de nekik az örvös galamb birtokolta tujafára fáj a csőrük.– vonta meg a madárröptű tanulságot Eszter.
 

Kapcsolódó cikk:

Eszterék csillagjárása

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!