szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Eszter és a televízió

Sulyok József, 2013. ápr. 18.


Eszter és nagypapája, egy, áprilisi szombat délután, az otthonhagyhatatlan Boni kutyájukkal kimentek a Tiszavasváriban lévő üdülőtelepre szétnézni. Míg nagypapa az udvaron lévő fészerben rendezkedett, Eszter és kutyája egy időre eltűntek, s amikor visszakeveredtek, nagypapa megkérdezte:

Eszter és a televízió

- Merre kószáltatok? Hol jártatok?


Eszter komoly arcot vágva válaszolt:
- Nem voltunk távol. Az Övcsatornán TV-ét néztünk.


- Televíziót néztetek az Övcsatornán? Én ilyen csatornát nem ismerek. Van M1, Duna, Sport stb. csatorna, de Övcsatornát nálunk fogni nem lehet. Egyébként is áramtalanítva lett télére a víkendház, még nem lett visszakapcsolva, s így nem is tudtatok TV-ét nézni - értetlenkedett nagypapa.


Erre már Eszter is felhagyott mímelt komolyságával, s nevetve mondta:
- Sikerült a félrevezetőnek szánt tréfám, ami ráadásul részben igaz is. Nem füllentettem nagyot Papikám! Az utca végén, a kiserdő melletti Keleti Főcsatornát szegélyező Övcsatornába dobott Televízió készüléket vettem észre, ami ott lebeg a vízben félig elsüllyedve. Flakonok, üvegek, zacskók, fóliák és egyéb szemetek díszes társaságában. Mélyen fel vagyok háborodva, hogy egyesek milyen elképesztő módon szennyezik a környezetet - mondta el már egyáltalán nem mosolyogva lesújtó véleményét a szemetelőkről.


- Ezzel egyúttal azt akarod sugallni, hogy menjünk és halásszuk ki a TV-t a vízből, és vigyük el a szemetes konténerbe? – kérdezett vissza nagypapa, látva Eszter felháborodását.
 

- Igen azt, de szedjük össze a flakonokat, üvegeket, tasakokat is, amíg a zöldülő növényzet el nem takarja szemünk elől azt a rengeteg szemetet.


Villát, gereblyét, szemeteszsákot vettek magukhoz, s kimentek a csatornához. Közösen kipecázták a súlyos TV-t, majd összeszedtek a vízből, kiserdőből háromzsáknyi szemetet. Elvitték a másik utca végén lévő konténerhez és belerakták.


Közben Eszter megjegyezte: - Hallod Papi ezt a gyenge szellősusogást? Azt üzeni nekünk a természet, hogy köszöni jó téteményünket.


- Milyen költői gondolataid vannak – mosolyodott el nagypapa.


Mint akik jól végezték dolgukat, hazaindultak. Az egész éjszakai esőzés miatt bizony összesározták ruhájukat, cipőjüket. Amikor hazaértek, nagymami kissé leteremtette őket, hogy miért nem vigyáztak ruhájukra jobban.


Eszter így enyhítette le füstölgését: - Aranyos Mamikám! Mi Papival fontos dolgot hajtottunk végre, amit előre nem terveztünk. Eldobált szemetet szedtünk össze a csatornából, kiserdőből.


- Ez szép dolog volt, s már nem is haragszom olyan nagyon. A nadrágokat kimosom én, a cipőtöket pucoljátok meg ti. De az nagy kár, hogy nem mindenki törődik úgy a környezetével, mint ti - szólt megenyhülve nagymama.


Majd kissé szigorúbb hangra váltva fejezte be mondandóját: - Azt viszont még egyszer nem szeretném megtudni, hogy védőkesztyű nélkül, csupasz kézzel fogtok ilyen nagy és veszélyes munkához. 

 

Kapcsolódó cikk:

Kinek szurkol a Mindenható?
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia