szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ettől óvnak meg ezek a sövények

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 26.


Minden kerttulajdonos és kert, védettséget szeretne élvezni a külvilágtól és az erős széltől. 

Ettől óvnak meg ezek a sövények

Ennek megvalósítására többféle lehetőség van pl. a természetes vagy nyírott sövény, sűrű kerítés,  drótkerítésre futtatatott növények ültetése. Hogy melyiket válasszuk az a rendelkezésre álló helytől függ. Ha a kertünk kicsi, a sövénynek már nem marad hely, így a megfelelő kerítés vagy a fal bizonyul jó megoldásnak. De gondoljunk arra is, hogy az alacsony is zavarja a levegő áramlását, és ez a kertben fagyzug kialakulásához vezethet.

A sövény a legjobb szélvédő létesítmény, megszűri, lassítja a levegő sebességét, de nem akadályozza meg a hideg levegő kiáramlását a kertből. Ha sövény számára nincs helyünk, oszlopokra erősített drótkerítést sűrűn befutó növényzet is hasonló hatású.

A sövényeket két csoportra osztjuk. Az egyik a rendszeres nyírással formára alakított nyírott sövény, a másik pedig a természetes habitusú sövények csoportja.

A nyírott sövények helyigénye vágással korlátok közt tartható. Ilyen a álciprus, a tiszafa vagy a babérmeggy.

A természetes növekedésű, nyíratlan sövények sokkal több helyet igényelnek. Legtöbbjük esetében mindkét oldalon nagyobb távolságot kell hagyni. Azonban ezek a sövények gazdag virágzásukkal is gyönyörködtetnek bennünket. Erre a célra majdnem minden magasra növő virágos cserje megfelel. Ilyen pl. a tűztövis, az aranyszelence, gyöngyvessző, stb. A tüskés növények, pl. a sóskaborbolyák  pedig segítenek az állatokat távol tartani a kerttől.

A növényeket megvásárolhatjuk konténerben, földlabdával vagy földlabda nélkül.

A földlabda nélkül vásárolt növények szabad földben nőttek, és kívánságunkra ássák ki azokat. De ezeket csak késő ősszel vagy kora tavasszal telepíthetjük, amikor a rügyek még teljesen zártak. Földlabda nélkül vásárolhatunk galagonyát, bükköt. Konténeres növényeket egész éven át ültethetünk, kivéve ha a föld fagyos. Ellenőrizzük, hogy ezeket a növényeket valóban konténerben nevelték-e. Ha a termesztő edényből könnyen kiemelhető, akkor azt nem régen ültették bele a szabad földből, és fennáll annak a veszélye, hogy kiültetés után nem fog megmaradni.

A tűlevelűeket gyakran földlabdával hozzák  forgalomba. Ezeket faiskolában nevelik, földlabdával kitermelik, majd rugalmas hálókba, zsákokba vagy fóliába csomagolva kerülnek eladásra. A földlabdás növényeket ősszel vagy tavasszal telepítsük, előbb azonban győződjünk meg róla, hogy a gyökerek jól kifejlettek, egészségesek-e.

Az örökzöldek telepítése után fontos, hogy alattuk a talaj felszínét vastag mulcsréteggel takarjuk. Ellenkező esetben a télen átfagyott talajból a gyökerek nem képesek vizet felvenni, a növények teljesen kiszáradnak.

A sövények gondoskodást igényelnek, trágyáznunk kell, mint minden más cserjét. Kora tavasszal szórjunk a tövéhez szarú, vér, csontlisztet, és mulcsozzuk a talajt érett trágyával vagy komposzttal.

Egyes növényeket, mint pl. a széleslevelű fagyalt vagy a galagonyát ültetés után közvetlenül erősen vissza kell nyírni. Így érjük el, hogy a sövény alulról kezdjen hajtani és dús legyen. A tűlevelűekből kialakított sövényt csak akkor kezdjük el nyírni, amikor azok már elértén a végleges magasságukat.

A csúcshajtások eltávolítása megakadályozza a további felfelé irányuló növekedést. Az oldalakat késő nyáron vágjuk vissza. Ez az időszak minden lassan növő örökzöld sövény esetében megfelelő. A gyorsan növekvőket, pl. a fagyalt, az egész növekedési periódus folyamán formában kell tartani.

A sövény alatt könnyen összegyűlik mindenféle szennyeződés, (levelek, fűcsomók, stb.), melyek ottragadnak. Egyrészt megakadályozzák a levegő áramlását, másrészt a kártevők és kórokozók számára ideális fészek alakul ki, ott könnyen kitelelhetnek. Emiatt ősszel a sövény alját alaposan takarítsuk ki.

Csak egészséges, erős sövényeket ültessünk, mert ezek ellenállóbbak a kórokozókkal, kártevőkkel szemben. A leveleken megjelenő kártevők a kert többi növényeire is átterjedhetnek. Ha kertünkben több különféle növényfaj van, akkor a sövény kártevői nem okozhatnak gondot, hiszen a hasznos ellenfelek ellenőrzés alatt tartják őket.

Kapcsolódó cikk: Így lesz gyönyörű fűszerkerted!

                                                                                                                     
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia