szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Évelő a barátom 2.

Sulyok Józsefné, 2013. jan. 18.


Mai nyerővirágaink a következők: havasi őszirózsa, bőrlevél, törpe őszirózsa, kaukázusi nefelejcs, kopasz őszirózsa, kárpáti harangvirág, mocsári gólyahír. E heti sorsolásunkon önnek hány találata van?

Évelő a barátom 2.

Havas őszirózsa


Bár eredetileg Európa és Nyugat-Ázsia magas hegységeinek lakója, meglepő tűrőképessége folytán egyszerű falusi kertekben is jól érzi magát. Gyepet alkotó, 20-30 cm magas szárain májusban, júniusban egyesével nyílnak kék, fehér vagy rózsaszínű fészekvirágzatai. Enyhén meszes, humuszos talajt kedveli, de bármilyen, hosszabb időre ki nem száradó kerti földben is megél. Évelőagyakba, sziklakertekbe, szegélynövénynek ültethető, napos helyre. Hazájában főleg mészkő lejtőkön él, alkalmazkodva az évről évre rázúduló törmelékborításhoz. A kertben ennek nincs kitéve, így töve 3-4 év múlva kiemelkedik a talajból, virágzókészsége csökken. Tőosztással ültessük át.


Törpe őszirózsa


A korai őszi időszak méretes évelői között valóságos törpék, a 20-40 cm magas Aster dumosusok. Az Észak-Amerikában élő faj nagyobb termetű, de elsősorban az alacsony, hibrid eredetű fajtái terjedtek el. Terjedő tövű, tömött bokraikon, szeptember-októberben gazdagon nyílnak a világoskék, rózsaszínű vagy fehér fészekvirágzatok. Évelőágyba, szegélynövénynek, sziklakertbe ültethető. Napfényigényes, tűri a szárazságot, de inkább üdébb kerti talajba ültessük. Tavaszi tőosztással vagy nyár eleji zölddugványozással szaporítható. Ősszel a talaj közelében visszavágva jól áttelel. Tövei 3-4 év után egymásba nőnek, elgyomosodnak. Lisztharmatra erősen érzékenyek.


Kopasz őszirózsa


A szeptemberben-októberben nyíló évelők között a piros, a rózsaszín, a kék és a fehér színt képviselik. Észak-Amerikából származnak, számos fajtájuk van. Napos fekvést, tápdús, hosszabb időre ki nem száradó kerti talajt igényel. Évelőágyakba ültethetők, virágzáskor az alsó levelek már elhaltak, ezért alacsonyabb évelőket telepítsünk eléjük. Tavaszi tőosztással szaporíthatók. Díszítő értékük 4-5. évtől kezdve általában erősen csökken.


Kaukázusi nefelejcs
 

Kaukázusból származó, 30-50 cm magas növény. Április-májusban laza, fátyolszerű virágzatban megjelenő égszínkék virágai méltán kedvelt színfoltja a kertnek, gyakran ültetik. Elvirágzás után szív alakú levelei tovább fejlődnek, és ha az elpusztult virágzatokat eltávolítjuk, maga a tő is egyre jobban elbokrosodik. Tartósan ki nem száradó, jó kerti talajt kedveli. Legszebben félárnyékban fejlődik, megfelelő öntözés esetén azonban a tartósabb napsütést, illetve a mélyebb árnyékot is elviseli. Tavaszi tőosztással vagy őszi magvetéssel szaporítható. A 3-5. évben a legszebb, kedvező helyen azonban akár 10 évig is egy helyben maradhat.


Bőrlevél


Az Altáj-hegység havasi rétjeiről származó szívós, meglehetősen igénytelen évelő. Megjelenésében van valami sajátos idegenszerűség. Vastag, elfekvő szárai szinte eltűnnek a hatalmas, kerekded, bőrszerű levelek alatt. Csak a virágzatot hordozó 30-50 cm magas, húsos, kárminvörös szár emelkedik ki a levélzet fölé. Rózsaszínű virágai április-májusban nyílnak. Félárnyékos, árnyékos fekvésbe, nagyobb sziklakertbe, vizek közelébe, facsoportok szélére vagy alá ültethető. Az árnyékot is tűri, jó vízáteresztő, üdébb talajt kedvel. Öntözve erősebb napsütést is elviseli. Tőosztással vagy gyöktörzsek feldarabolásával szaporítjuk. Akár 10 évig is díszít.


Mocsári gólyahír


Mocsaras helyeken, patakok mentén, nedves réteken a gólyahír világító sárga virágai, fényes-zöld levelei hirdetik március-áprilisban a természet ébredését. Az északi mérsékelt övben élő, erőteljes gyöktörzsű hajtásai elfekvők, majd felemelkedők, terebélyes bokrot képeznek. Levelei egész nyáron zöldellnek, később nagyra fejlődnek. Víz mellé, sziklakertbe telepíthető, napos vagy félárnyékos fekvésbe, de csakis állandóan nedves, kötöttebb talajba. Pangó vizes területeken is megél, időszakos elárasztást is elviseli. Kora tavasszal vagy virágzás után gyöktörzsei szétoszthatók. Legszebb 2-5 éves korában, de kedvező helyen 10 évig is kitart.


Kárpáti harangvirág


Hazájában a Kelet-Kárpátokban törmelékes mészkősziklákon, magashegységi környezetben él, teljes szépségét mégis a sík vidéken bontakoztatja ki igazán, elsősorban nemesített fajtái. Félgömb alakú bokrain júniustól kezdve több hónapon át nyílnak fehér vagy kék virágai. A sziklakert északi vagy keleti oldalán, napos vagy félárnyékos évelőágyban, humuszos, jó vízáteresztő, de se nem túl nedves, se nem túl száraz talajban egyaránt szépen fejlődik. Árnyékban felnyurgul és gyéren virágzik. Tavaszi tőosztással vagy dugványozással, illetve őszi magvetéssel szaporítható. Alkalmas helyen magról is újul, 3-4 évenként azonban felújítást igényel.
 

Kapcsolódó cikk:

Évelő a barátom

A királynő reneszánsza
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia