szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Extrém és utánozhatatlan burkolatok

Scheftsik Tamás, 2013. nov. 11.


Amikor a lakást, vagy a házat burkoljuk, rendszerint már jól bevált palettáról válogatunk. Ezzel nincs is baj, hiszen így biztosak lehetünk a kinézetben, és a kivitelezés idejében, viszont az is igaz, hogy egy katalógusból nehéz egyedi darabokat választani.

Extrém és utánozhatatlan burkolatok

Ha mi magunk okoskodunk egy kicsit, és időt és energiát is hajlandóak vagyunk áldozni a padlónkra, falainkra, akkor olyan egyedi burkolatokat hozhatunk létre, amik még akkor sem lesznek megismételhetőek, ha valaki más is ugyanazt a módszert használja.

Pénz

Biztosan sokak kerültek olyan helyzetbe, hogy a felhalmozódott apróval nem tudtak mit kezdeni. Nem csak azért, mert nehézkes a beváltása, hanem azért is, mert esetleg kivonták a forgalomból. A gyerekes családoknál jellemző volt, hogy 1 és 2 forintosokat gyűjtögettek, de szinte mindenkinél maradt néhány darab belőlük. Hogy ez miért jó?

Ránézésre egyáltalán nem csúnyák, sőt, a szépen csillogó felszínt akár ki is lehetne használni. Tulajdonképpen a burkolatba iktatva díszelem lehet belőle, de ha elég érménk van, akkor a teljes burkolást i megoldhatjuk vele. Aprólékos, idegőrlő munka, de megéri a bíbelődést, ha egyedi padlót szeretnénk. Persze a lakkozás, csiszolás nem maradhat ki, különben a takarítása nagyon körülményes lenne, de garantáltan csillogó padlóra teszünk szert. Azzal azonban mindenképen számoljunk, hogy a padló súlya jelentősen megnő, így szakemberrel is vitassuk meg az ötletet.

Raklap, rekesz

A raklapokból és a gyümölcsös rekeszekből nem csak új bútorokat lehet gyártani. Ha szépen szálakra szedjük őket, akkor a padló deszkái helyett is használhatjuk ezeket a darabokat. Ehhez persze mindenképpen egészséges, korhadás és foltmentes darabokra van szükség. A letételnél biztosan lesznek színbeli eltérések, sőt a rásütött jelzések is látszani fognak, ez azonban nem, hogy rontana a képen, hanem sokkalta eredetibbé, rusztikusabbá és szebbé teheti a szobát.

Kőmozaik

Aki szereti a kőpadlókat, az könnyen teheti eredetivé és egyedivé őket. Nem kell más, csak türelem, de abból rengeteg. Ahhoz, hogy mozaikokat hozhassunk létre, mintákat vagy egyenesen képeket alkothassunk apróbb kövekre lesz szükség. Ezek lehetnek előre gyártott csempék, vagy akár kissé amorf darabok is. A lényeg, hogy használatuknál azzal is számoljunk, hogy a köztük keletkező réseket is ki kel tölteni. Ez a csempék esetében nem gond, a magunk válogatta kisebb daraboknál azonban az lehet. Ilyenkor vagy a kitöltő anyagokat használjuk (beton, fuga, …), vagy nekiállunk, és még kisebb darabokat rakunk a résekbe. Ezzel persze nem ússzuk meg a kitöltők használatát, de az összkép egészen más lesz.

Fotó

Arra is van lehetőségünk, hogy egy – egy szép emlékünket használjuk burkolat gyanánt. A legegyszerűbb, ha tapétában gondolkodunk. Jó pár cég foglalkozik most már egyedi tapéták készítésével, ahol arra is van lehetőség, hogy egy fotót használjanak alapul. Ehhez persze nagyon jó minőségű, nagyítható képre van szükség, ami a folyamat közben nem lesz pixeles, élvezhető marad a látványa. Ha ez megvan, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy elképzeljük, hogy hova is szeretnénk, és milyen méretben, meg persze, hogy mennyit szánunk rá. Hiszen ezek az egyedi megoldások sokszor igencsak borsos áron kaphatóak.

Kapcsolódó cikk:

Díszítsünk kavicsokkal – 5 tipp a ház körül
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia