szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Extrém vagy otthonos legyen az üvegfal?

Scheftsik Tamás, 2013. okt. 01.


Az üveg a házban a könnyedséget és a külvilággal való kapcsolatot teszi lehetővé. Nem csoda, hogy szinte minden elkészíthető belőle, nem kell leragadni az ablakok és az üvegezett ajtók világánál. Ha szeretnénk, és a pénztárcánk is engedi, akkor akár egész falakat is készíthetünk ebből az anyagból.

Extrém vagy otthonos legyen az üvegfal?

Beltéren

Amikor üvegfalakban gondolkozunk, akkor az első között egy iroda ugrik be. Itt szokták előszeretettel alkalmazni ezt a megoldást, mert úgy vélik, a belépő emberekben bizalmat ébreszt. Ebben van is valami, ám így dolgozni nem a leg kellemesebb, hiszen nem lehet egy kicsit sem elbújni a külvilág elől. Éppen ezért a legtöbben nem is szívesen vannak üvegfalak mögött. Pedig egészen más a helyzet, amikor a saját házunkban, vagy lakásunkban találkozunk egy ilyennel. Értelem szerűen nem a hálószobákat kell ezzel a technikával elkeríteni, de a télikert, vagy az étkező és a nappali közötti határolásra tökéletes. Ezekben az esetekben ugyanis nem az a lényeg, hogy az adott helyiséget optikailag is leválasszuk a másikról, inkább csak a miheztartás végett szeretnénk falakat. Az már csak kellemes plusz, hogy a szagok és a hőingadozás is kiküszöbölhető ezzel. Takarítani nem a legegyszerűbb feladat, de cserébe úgy oldhatjuk meg a határolás problémáját, hogy az a szemünknek egy kicsi akadályt sem jelent majd.

Nyitható

Amikor egy falat üvegből képzelünk el, akkor nem feltétlenül arra gondolunk, hogy szó szerint fal és üveg legyen. Sok esetben egy nyitható felületről – vagyis teraszajtóról – van szó, amit szeretnénk hangsúlyossá tenni. Ennek több oka is van: a panorámát akkor is szeretnénk élvezni, ha éppen nem a teraszon vagyunk, vagy egyszerűen a kertet a lakótér részévé akarjuk tenni, hiszen erre is tökéletes a hatalmas üvegfelület. Nem érdemes a már megszokott méretű ajtókkal próbálkozni, hiszen nem fogják azt a hatást adni, amit szeretnénk. Az extra méretű tolóajtók már közelebb járnak a tökéletességhez, bár alapvető gondjuk, hogy így a „falnak” csak egy rész, pontosabban a fele nyitható. Egy harmonika erkélyajtó azonban már kielégítheti az igényeinket. Ezzel ugyanis a teljes felület nyithatóvá válik, és akit zavarnak az ajtókeretek, az találhat üvegtáblákból elkészített megoldást is.

Sarok és fal

Amikor valaki valóban szeretne egy üvegből készült falat, természetesen az is megoldható, de hogy olcsó nem lesz, az biztos. Az üveg teherbírása meg sem közelíti a fő falakét, így a tető, ne adj’ Isten a felső szint nem ültethető rájuk. Ha mégis ragaszkodunk az elképzelésünkhöz, akkor a ház tartószerkezetében kell változásokat eszközölni. Az acél használata lehetővé teszi az üvegfalak beépítését, ám ez komoly plusz költségekkel jár. Azzal is érdemes számolni, hogy bár elképesztően látványos megoldásról van szó, hogy az élvezet tökéletes legyen, ezt a felületet tisztítani is kell, ami igencsak megterhelő feladat, főleg, ha kívülről is nekiesünk.

Extrém

Egyes helyeken a padlónál használnak üveg felületeket. Ez is nagyon jó megoldás, és az otthonunkban is kivitelezhető, a kérdés csak az, hogy megéri-e. Hiszen a biztonságérzetünk egy alacsonyabb szinten fog megállapodni, és az extrémitásról is elmondható, hogy ritkán otthonos.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia