szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ez az árulkodó jel, ha éhes a növényem

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 15.


Tápanyag nélkül nincs növényi élet. A tápanyag hiánya károsan befolyásolja a növény fejlődését. 

Ez az árulkodó jel, ha éhes a növényem

Ez a körülmény a haszonnövényekkel kapcsolatban már a köztudatban él, annyit hallunk, olvasunk az okszerű trágyázásról, hogy fontosságát mindenki természetesnek tartja. A dísznövények, főleg a cserepes növények részére megfelelő tápanyagról gondoskodni olyan elemi feladat, mint kedvenc állataink etetése, gondozása.

Trágyázás nélkül hiába várjuk, hogy a rózsa, margaréta évről évre szép és sok virágot hozzon. Ha az idő folyamán a táplálékot a növény gyökereivel felveszi, s azt nem pótoljuk, táplálékhiány jelentkezik. Az edényekben (láda, cserép) nevelt növényeknél ez még gyorsabban bekövetkezik, mert a zárt helyen lévő gyökerek, a szabadföldiektől eltérően, nem kereshetik meg a szükséges tápanyagot.

Mi árulja el a cserepes növény éhségét?

Rendszerint  fejlődésben lelassul vagy megáll, a fajtára jellemző levelek helyett kisebbet hoz, esetleg sárgul a lombozat. A tápanyagpótlás egyszerű módja az átültetés. A növényt a neki megfelelő földbe, 1-2 centiméterrel nagyobb cserépbe ültetjük. Segít a bajban az is, ha a cserépben felül levő földből, - vigyázva a gyökerekre, - kikaparunk egy kicsit, s érett baromfi vagy komposzttrágyával kevert földdel töltjük fel. A lakásban a különböző szervetlen trágyák használata ajánlatosabb.

A szerves trágyák a növénynek szükséges három legfontosabb tápanyagot (káliumot, foszfort, nitrogént) és a nyomelemeket (réz, bór, cink stb.) is tartalmazzák. A szervetlen vagy ásványi trágyákban viszont legtöbbször csak egy-egy tápanyag van.

A nitrogén a levelek, gyökerek, hajtások növekedését serkenti. Legelterjedtebb nitrogéntartalmú műtrágya a pétisó, amely 25% hatóanyagot tartalmaz. Mivel 50% a mésztartalma, mészkerülő növényeknél és lúgos kémhatású talajoknál nem használható. Helyette mészmentes kénsavas ammóniákat használjunk. Mindkettő hatása gyors.

A foszfor a virágzást, magérést segíti elő, tehát főként a virággal díszítő növényeknél fontos. Szuperfoszfát és csontliszt formájában kerül forgalomba. Hatásuk lassú, ezért cserepes növényeknél az átültetéskor, de még helyesebb, ha már előzőleg a felhasználandó földbe keverjük. Kertben az őszi talajmunkánál juttatjuk a talajba.

A kálium a szárak, gumók erősödését, a tápanyag raktározását segíti elő. A 40%-os kálisó és a kénsavas kálium használata terjedt el. A kálisó klórtartalma miatt kényesebb növények táplálására csak abban az esetben felel meg, ha a felhasználás (vetés, átültetés, palántázás) előtt legalább két héttel keverjük a földbe.

A tápanyagok között is bizonyos összhangnak kell lenni. Az egyik tápsó túlzott adagolása felbonthatja a növény tápanyagegyensúlyát. 

Kapcsolódó cikk: A jó oltás titka




Hozzászólások (1)

Magyari Éva
2015. szept. 17. (2 442 napja)
Gyönyörű a gyep az első képen :)
Hasznos cikk volt, köszönöm. Óriási ládákban van a kerítésünk mentén egy sor hamisciprusunk, ők a "betekintés-gátlók" :D Akkor ezek alapján fogom kezelni a földjüket. Persze azok nem ilyen virágzó növények, van esetleg más igényük is az ilyen ciprusféléknek?
Ezt az oldalt meg megtekintésre ajánlom, közösségi funkciójú zöld területek létesítése, fejlesztése és rehabilitációja céljára adnak támogatást: http://bit.ly/zoldter
Társasházak belső udvarainak zöldítésétől közösségi kertekig sok mindent támogatnak, van pár szó és kép az előző 9 év munkáiról, öröm nézni :)


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia