szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ez már Európa!

Sulyok Timea, 2009. szept. 17.


A cikkben bemutatott helyzetkép ugyan nem tartozik szorosan a lakberendezés, kertészkedés területéhez, de úgy gondoltam sokak számára érdekes lehet. A nyáron egy nyugat-európai országban járva örökítettem meg ezt a képet. Első ránézésre nem egyértelmű mit is látunk. Nos, elárulom a titkot!

Ez már Európa!

Bevallom őszintén néhány másodpercig én sem tudtam mire vélni, mik azok a vízzel teli edények a köztereken, az éttermek, boltok, fagyizók, kávézók tövében. De aztán fellebbent a fátyolt!

Tőlünk nyugatra természetes dolognak számít, hogy az emberek szükségletei mellett az állatok igényeit is figyelembe veszik. Ezek a vizes edények nem mások, mint a gazdijukkal sétáló kutyusok vízivó helyei.

A vendéglős vagy bolttulajdonos számára fontos, hogy a lehetséges vásárló  kutyája is jól érezze magát séta közben, s a nyári melegben az étterembe betérve szomját olthassa. Folyamatosan – fél óránként cseréve – friss hideg víz áll rendelkezésre minden kutya számára, s nem kell feltétlenül a gazdinak fogyasztani, vásárolni az üzletben, bárki igénybe veheti! Filléres és követendő figyelmesség, amely sokat elárul az ott élő emberek mentalitásából…

Kicsit el is szomorodtam, hiszen ezekben az országokban a kutya valóban családtag, míg nálunk még mindig gyakorinak mondható, – tisztelet a kivételnek – hogy láncra verik vagy egy szűk ketrecbe - divatos és elkendőző névvel élve: kennelbe - zárják a kutyát, „védve” az egyébként említésre sem méltó kertet, gyepet. Inkább rabságban tartanak egész életen át egy élőlényt, - akitől egyébként a sanyarú bánásmódért cserébe teljes hűséget, odaadást, szeretetet várnak - bele sem gondolva milyen szomorú életbe kényszerítik az ún. családi kedvencet.

Lehet, sokan nem rossz szándékból vagy kegyetlenségből teszik mindezt, hanem csak megszokásból vagy figyelmetlenségből, s nem néznek a dolgok mélyére...
Így most ezúton kérem az érintett kutyatartókat, hogy gondoljanak bele, milyen lenne, ha ők lennének kutyájuk helyében, s 1,5 méteres láncon vagy 1x1 méteres ketrecben/kennelben - várva a napi fél órás kiengedést - tengődnének egész életükben?!

Szeretnék eloszlatni egy tévhitet, miszerint a kutya tönkreteszi a kertet! Erre jó példa, hogy mi is kutyatartók vagyunk – egy 60 kg-os német juhászkutyánk van – aki szabadon sétálgathat, s a kertünk mégis gondozott, sértetlen hatású…

Bízom benne, hogy néhányan továbbgondolják az olvasottakat, s néhány lánc vagy lakat lehullik a közeljövőben, s kutyájuk szemében végre meglátják a boldogságot!
 

Kapcsolódó cikk:

Fasor a fürdőszobában

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!