szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezek a fényigényes kúszónövények

Sulyok Józsefné, 2014. szept. 08.


Számos kúszónövény nagy becsben tartja a meleg napsugarakat és feléjük kapaszkodik a magasba. Gyakran bódító illatokat árasztanak, ami felejthetetlen. Mialatt a növények a napfény felé fordulnak, árnyékukban kialakíthatjuk kedvenc üldögélő-helyünket, amely a forró napokban védelmet nyújt számunkra.

Ezek a fényigényes kúszónövények

Ősszel beköszönt az ínyenckedés ideje, érnek a kúszó gyümölcs és zöldségnövények termései, a szőlő, kivi stb. csalogatóvá tesz bennünket. A napfény hatására zamatuk kiteljesedik. A jó növekedés érdekében rendszeresen ellenőrizzük a növények körüli talajt, mert a nap kiszárítja, így gondoskodni kell a növények rendszeres öntözéséről.

Kínai lilaakác

Kora tavasszal, április-májusban, csavarodva balról jobbra kapaszkodó növény. Kékeslila, illatos virágai tömött fürtökben nyílnak a lombfakadás előtt. Világoszöld levelei páratlanul szárnyasan összetettek. Homlokzatok stabil rácsaira, fákra, pergolákra, lugasokra vezethető fel. Meleg, napos fekvést, öntözött, normál kerti talajt kedvel. Oltással szaporítható, illetve magról, de ebben az esetben gyengébb a virágzás. A rendszeres metszés a virágzás előtt és nyár elején elősegíti a virágképződést.

Kereklevelű fafojtó

Virágzási ideje május-június, csavarodva jobbról balra kapaszkodó növény. Virágai nem feltűnőek, levelei kerekdedek, szélük csipkés-fűrészes. Ősszel sárga toktermései felnyílnak, piros magköpenyű magjai igen mutatósak. Rácsrendszerre, idősebb fákra futtatható, a fiatalokat elnyomja. Igénytelen, normál kerti talajba ültessük. Magvetéssel, gyökérdugványozással szaporítható, kétlaki, a nőivarú egyed mellé porzós példányt is ültessünk. Ha a növény kinőtte a helyet vágjuk vissza.

Nagyvirágú Clematis-hibridek

Virágzási ideje májustól szeptemberig tart, csavarodva és levélnyéllel is kapaszkodó, mutatós növény. Virágainak színe a fajtától függ, karcsú hajtásai részben lecsüngők, dézsába is ültethető, szép színfolt.
Jó vízelvezető, üde talajt kíván, a tövét árnyékoljuk és a pangó vizet nem szereti. Zölddugványozással, oltással szaporítható. Tavasszal gyengén vágjuk vissza, a tavaszi ültetés a tanácsos, a fiatal növények téli fagyvédelmet igényelnek.

Szőlő

Ízletes termésekkel, kacsokkal kapaszkodó, illatos, június-júliusban virágzó növény. Virágai nem feltűnőek, fürtökben nyílnak, levelei ősszel szépen színeződnek, a szőlőfürtök őszre érnek be. Lécrostélyon házakat, meleg falakat futhat be, pergolákra, lugasokra is vezethető. Meleg, védett, napos fekvést, vályog vagy homoktalajt kíván. Mélyre ültessük, helyigényes.
Oltással szaporítható, rendszeres tavaszi és zöldmetszés elősegíti a termésképzést. Fagyzugos helyen téli védelme célszerű.

Japán aktinídia

Csavarodó, kapaszkodó, ehető termésű, júniusban virágzó növény. Fehér illatos virágai kétlakiak, levelei szív alakúak, a levélnyél pirosló. Tojásdad termései barna szőrrel borítottak. Lugasok, házak, fák befuttatására alkalmas. Jó vízáteresztő, üde kerti talajt, védett, meleg fekvést kedvel. Dugványozással és magvetéssel szaporítható. A nőivarú egyedek hajtáscsúcsát vágjuk vissza, a porzós egyedeket elnyílás után 1 méter hosszúra metsszük, alkalmanként ritkítsuk.

Kapcsolódó cikk:

Most kedveskedj a nyárutó legszebb virágaival!

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia