szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezek a leghasznosabb szobanövények!

Mártha Izabella, 2014. jan. 28.


Semmi sem olyan pihentető, mint egy séta az erdőben, vagy a látványa egy virágzó rétnek. De mi a helyzet télen? Vajon a szobanövények is tudnak ránk ilyen pozitív hatással lenni? Vizsgáljuk meg alaposan milyen hatással vannak a munkánkra a szobanövények!

 

 

Ezek a leghasznosabb szobanövények!

Vannak olyan alkalmazottak, akik több időt töltenek a munkahelyükön, mint a saját otthonukban. Ezek az emberek életük nagy részét szürke irodákban töltik úgy, hogy csak az erkélyen, vagy a folyosón, esetleg az esti gyors bevásárláskor pillantanak rá néhány másodpercre ezekre a zöld élőlényekre. Pedig a zöld szín nemcsak pszichikailag nyugtat meg minket, hanem pihentető hatással is van ránk!

Bizonyított a számos pozitív hatásuk

Vannak tipikus irodai betegségek mint például a fáradtság, a koncentráció hiánya, a stressz és a fejfájás, amely zöld irodai körülmények között ritkábban jelentkezik.Az egyik oka a növények hangtompító és a zajszint csökkentő hatása, mely különösen a dús, sűrű lombozatú növényekre igaz, mint a kislevelű fikusz (Ficus benjamina) vagy a könnyező pálma (Monstera).

Nem szabad alábecsülni egy zöld iroda pszichológiai hatását sem azáltal, hogy már a növények látványa is jót tesz! Egy úgynevezett figyelem-pihentető elmélet szerint, azok az emberek, akik sokat ülnek számítógép előtt, a nap végére már nem tudnak rendesen koncentrálni a munkákra. Ha a monitorok mellé egy díszes növényt helyezünk, akkor az ember tekintete már néha rájuk is vetődik és így nem lesz megerőltető számukra a munka és a pihenés is egyenletes.

Dús levéldísznövények az 1. számú légpárásítók

Mindezen kívül a szobanövények egészségjavító hatását is érdemes figyelembe venni. Oxigént termelnek és egyidejűleg eltávolítják a helyiség levegőjéből a szén-dioxidot, valamint megkötik a port. Állandó párolgásukon keresztül észrevehetően növelik a levegő páratartalmat. Télen kiváltképp fontos, amikor a fűtőtestek szinte kiszárítják a levegőt. Különösen a nagy levelű szobanövények jó légnedvesítők, sokat párásít a madárfészek páfrány (Asplenium), mintegy 97 %-át a felvett öntözővíznek visszaadja a környező levegőbe.

A leghatékonyabb párásító növény a vízipálma (Cyperus). Még az erősen fűtött napokon is egy nagy növény akár több liter vizet képes felvenni. A párásító készülékekkel szemben a növények által elpárologtatott víz előnye, hogy rendkívül steril, csíramentes.
Tipp: Ideális irodába térelválasztónak a robosztus szobanövények, mint a vitorlavirág (Spathiphyllum), kukoricalevél (Aspidistra) vagy az anyósnyelv (Sansevieria). A víztároló edényekkel, speciális granulátummal mint a kőzetgyapot vagy hidrokultúrás rendszerben, az öntözési intervallumokat is lényegesen meg lehet növelni.

Szennyezőanyag lebontó növények - mik ezek?

Vannak olyan szennyező anyagok, amik például az építőanyagokból, szőnyegből, fal színekből, vagy bútorokból szivárognak  a szoba levegőjébe. Bizonyos növények, mint a filodendron, borostyán vagy sárkányfa a légszennyezettség koncentrációját 50-70 %-kal csökkentik. Ismeretes, hogy a például az Aloe vera (Aloe barbadensis), a zöldike (Chlorophytum elatum) és a filodendron (Phylodendron selloum) különösen jól lebontják a formaldehidet; a borostyán, a vitorlavirág (Spathiphyllum) és a sárkányfa (Dracaena) pedig a benzolt tudják lebontani. A gyompálma (Chamaedorea) és a kislevelű fikusz (Ficus benjamina) képesek olyan kemikáliákat lebontani, mint a lakk vagy tisztítószer; a kandeláberkaktusz (Carnegiea gigantea) pedig képes környezetünkből az elektromos berendezések által kibocsátott elektromágneses sugárzás elvezetni.

A növényeket gondozni is kell!

Élő légtisztítókat tartani irodában egy érzelemteljes tevékenység, amit a növények meghálálnak és szépségükkel jutalmaznak. Növényekkel foglalkozni olyan érzést hoz létre bennünk, mint a természettel harmóniában lenni. Egy csokor virág az asztalon, pálmafák a folyosón, vagy a könnyen kezelhető szobanövény az irodában – élő gyógyszer, ami kis költséggel, de minden területen alkalmazható. Olyan növények, amik jól fejlődnek környezetünkben, biztonságos és jó atmoszférát teremtenek munkahelyünkön. Az életünknek 90 %-át a természeten kívül töltünk, ezért inkább azokat hozzuk közelebb a közvetlen környezetünkhöz!
Hozzászólások (2)

Wallgo Design
2016. máj. 22. (2 392 napja)
Ha zöld fal akkor Wallgo Design tartósított izlandi zuzmófal! Több mint 30 színből vagy azok kombinációjából választhatod ki a hozzád legközelebb álló dizájnt. Több info: www.wallgo.hu
Molcsán Julianna
2014. márc. 27. (3 179 napja)
nagyon ötletes,nagyon szép...:-)