szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezek a növények bírják a sötét lakást!

Mártha Izabella, 2014. jan. 21.


A legtöbb szobanövény számára a napos, vagy félárnyékos hely az optimális. De előfordulhat főleg a téli hónapokban hogy kevés a napsütötte hely egy lakásban. Lássunk néhány tanácsot, hogy hogyan használjuk ki jól a lakás sötét sarkát is és növényeink se szenvedjenek a fényszegény időszakban!

Ezek a növények bírják a sötét lakást!

Megfelelő növényt a megfelelő helyre!

A klasszikus sötét sarkokban a kukoricalevél (Aspidistra elatior) jól fogja érezni magát. Ez a növény még gyenge fényviszonyok mellett is hoz új levelet és virágot, de ha kap némi fényt igazából akkor fejlődik jobban. A közvetlen napfényt viszont nem szereti és az öntözésre sem érzékeny, még ha a kevés víztől hervadni is kezd a levele, az sem okoz nagy kárt, elég neki annyi, hogy a talaja kicsit nedves legyen. Túl sok víz szinte az egyetlen dolog, ami árthat a növénynek; pangó vízben a gyökerek megrothadnak. Még különösebb betegsége sincs a kukoricalevélnek. Valószínűleg ezért az egyik legegyszerűbb szobanövény, mert gondozása nem igényel szaktudást.

A legkatonásabb növény

A Sansevieria trifasciata hivatalos magyar elnevezése sokat vitatott téma. Legismertebb neve az anyósnyelv, de sokan nevezik tigrislevélnek, fácánlevélnek, vagy szobai szanszeviéria nevek szintén sok ember számára ismert. A kard levelű növény népszerűsége újra növekszik, amit igénytelenségének köszönhet. Elegendő csak két-három hetente öntözni, a beltéri környezethez nagyon könnyen alkalmazkodik, tisztítja a levegőt, és növeli az oxigén tartalmat a lakásban. Tökéletesen alkalmas arra is, hogy párásítsa a száraz, meleg beltéri levegőt. Aki minden szobanövényével csődöt mond, az próbálja meg az anyósnyelvet, szívós, erőteljes növekedésű, mutatós szobanövény.

A vitorlavirág a sötét sarkokban is virágzik

Aki lakása sötétebb zugait életre akarja kelteni kis virágokkal az legjobb, ha a vitorlavirágot, más néven békeliliomot (Spathiphyllum) választja. A sötétzöld levelei a ragyogó fehér virágai körül nagyon szépen néznek ki. A növénynél csak az öntözésre kell odafigyelni, talaja soha ne legyen teljesen száraz, de a túl sok vízre is érzékeny. Különösen a téli hónapokban kell rá odafigyelni, amikor a fűtéstől leszáradhat a levelek csúcsa, ezért érdemes a növényt langyos vízzel permetezni. A magas páratartalom nagyon meghálálja, ideális lehet a növény számára egy sötét fürdőszoba. A közvetlen napfény viszont nem tűri a vitorlavirág, erős napon a levelek kivilágosodnak, majd rövid időn belül lehullanak.

A nagyon hasonlóan "virágzik" a sokkal inkább feltűnőbb levelű Alocasia, más néven ránclevél. Ő szintén nem tűri a közvetlen napfényt, legkényelmesebb számára a szűrt fény, de sötétebb sarkokban is virágzik. A növény szereti a magas páratartalmat, ezért érdemes a cserép alá agyag granulátumot tenni, ami legyen mindig vizes vagy rendszeresen permetezzük a leveleket lágy vízzel.

Zamioculcas szinte mindent túlél

A Zamioculcas egy lenyűgözően dekoratív növény a fényes zöld leveleivel. Virágot ritkán hoz, ezért annál könnyebb karbantartani a növényt. A gyenge fényviszonyokat és kevés vizet is károsodás nélkül tartós ideig kibírja. A Zamioculcas szinte minden körülmény között megél, bár minél világosabb a hely, annál gyorsabban növekszik és levelei is világosabbak lesznek. Az árnyékban lassabban fejlődik, de így nagyon erős, sötétzöld levelek hoz. A túl sok szárazság miatt a felső levélkéket eldobhatja, ami a párolgást megakadályozhatja.

A kencia pálma sötét helyen jól boldogul

A kencia pálma is bírja a sötét helyen, de nem fejlődik olyan jól, mint egy világosabb helyen. A közvetlen napfényt nem szereti, legjobb számára a szűrt fény. Erőteljes, sűrű növény és a dús zöld színű levélkéi a hosszú szárakon nemcsak magára vonja a figyelmet a lakásban, de tisztítja is a levegőt. A fenntartási igényei nagyon alacsonyak, elegendő hetente egyszer öntözni a növényt. Ha megfelelő ellátást kap a növény és nagyon jól érzi magát az adott helyen, akkor akár három méter magasra is megnőhet. Ezt a méretet azonban sötét helyen valószínűleg nem éri el!

Ha van kihasználatlan sötét sarka lakásának és szeretné feldobni, mutatós növényekkel életet vihet azokba a zugokba is. És ha kevésbé tud odafigyelni növényeire, akkor nyugodtan választhat ezek közül, a legtöbb amit itt felsoroltunk viszonylag könnyen karbantartható. Rendszeres öntözés és tápanyag-utánpótláson kívül mást nem igényelnek!
Hozzászólások (1)

Molcsán Julianna
2014. márc. 27. (3 013 napja)
+a szobafutóka és a szobapáfrány,jól tűrik a sötétebb szobát...:-)


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia