Ezekért szeretjük a citromot
Sulyok Józsefné, 2016. jún. 06.
Következzen 11 tipp a citromrajongóknak.

A citromot használjuk a kozmetikai kezelések alkalmával. Tisztítja az arcot, tonizálja a bőrt, erősíti a körmöket, megszépíti a hajat.
Húsa, leve vagy illóolaja gazdagítja a krémeket. A gyümölcs ugyan kicsi, de hatóanyagai versenyre kelnek az arc és testápolókkal.
11 hasznos tipp:
- Az illóolajok áthatolnak a bőrön, ezért tilos a terhes és szoptatós nők, valamint a kisbabák és a kisgyerekek számára, akiknek a bőre még igen érzékeny.
- Citromlé izzadás ellen. Egy citromlével átitatott vattával kenegessük be az érintett testrészünket. Ezzel korlátozzuk a baktériumok szaporodását, amelyek felelősek a rossz szagért. Ha éppen szőrtelenítünk akkor ne használjuk a citromot, mert akkor egy kicsit csípni fogja a bőrünket.
- A citrom illóolaját mindig sötét üvegben tároljuk, hőtől és fénytől védett helyen tároljuk. Jó körülmények között hónapokig, sőt akár több évig is elállnak.
- A citrom és a nap nem férnek jól meg egymással. A citrom leve és illóolaja fényérzékenységet okoz. Ha citromot a bőrre alkalmazzuk, akkor az UV-sugarak hatására sötét és eltávolíthatatlan foltokat hagy maga után.
- Hajtetvek ellen hajmosáskor megelőzés és gyógyítás céljából adjunk egy 1 csepp citrom és niauliolajat egy diónyi samponhoz. De az utolsó öblítéskor is tehetünk 2-2 cseppet ezekből az olajokból az öblítő vízhez.
- A konyhában édes vagy sós? Ne válasszunk, mert a citrom savassága egyaránt kiemeli a sütemények, húsok, zöldségek ízét. Ideális ízesítő, ha karikára vágjuk, kipréseljük, meghámozzuk, cukorban, sóban vagy ecetben tároljuk. De jó tulajdonsága nem csak a főzésben érvényesülnek, mert italokat is készítenek belőle. A limonádétól a koktélig, a füstös grogig, az ízek teljes skáláját kínálja.
- Egyesek szerint a csigára, kagylóra facsart citromlé segít az esetleges baktériumok elpusztításában. Ehhez elég sokáig kellene várni, hogy a kívánt célt elérjük. A citrom azonban más, mint érdekes. Mivel a kagyló a citrom hatására összehúzódik, ebből a mozdulatból megállapítható, hogy él-e vagyis friss. Ez a szokás abba a korba nyúlik vissza, amikor a kagyló útja a tengertől az étkezőasztalig sokkal lassabb volt, mint manapság.
- A krémeket vagy tésztákat úgy is ízesíthetjük, hogy a citromlét vagy a reszelt citromhéját egy-két csepp citromolajjal helyettesíthetjük. Egyébként a tejalapú ételeket csak úgy készíthetjük, mert a tej a citromsav hatására megtúrósodik.
- Illatosítsuk a ruhásszekrényünket és egyben tartsuk távol a káros rovarokat is azzal, hogy megtöltünk egy tálkát sütőben szárított citromhéjjal, citromkarikákkal és néhány szem szegfűszeggel. Amikor a természetes illat már megülni kezd, adjunk hozzá néhány csepp citromolajat.
- Egy szegfűszeggel körbetűzdelt narancsot vagy citromot akasszunk fel a gardróbba. Ez az illatos gyümölcs illatosít és elűzi a rovarokat.
- A titkos üzeneteket titkos tintával szokták írni, de vajon hogyan készülnek? Mártsuk a tollat citromlébe, majd írjunk vele. Ezután a papírt láng fölött melegítsük meg és megjelennek rajta a betűk.
Kapcsolódó cikk: Az olasz nyárnak hívott jegenyefa
Facebook Twitter GoogleStartlap
Hozzászólások
Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!
Hozzászólás készítése
2022.április 24., vasárnap / 08:22