szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezekkel elfelejtheti a téli megfázást

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 29.


A téli megfázás egy kellemetlen dolog, de bizonyos növények segítségével könnyebb elviselni. 

Ezekkel elfelejtheti a téli megfázást

Torokfájásra fokhagyma

A népi patika egyik legrégebbi gyógyszere. Olaja pusztítja a vírusokat és a baktériumot, köztük a náthát leggyakrabban előidéző rhinovírust is. A nátha mellett legyengült szervezet más betegségekre is hajlamos, nagy előnye, hogy a herpesz-vírus két fajtája, valamint a baktériumok és a gombák ellen is hatékony. Kéntartalmának köszönhetően a megfázás számos tünetét csökkenti, enyhíti a torokfájást, tisztítja a légutakat.

Orrdugulásra paprika bors

Jöhet minden, ami csípős, zöld, chili vagy pirospaprika, illetve cayenne-i bors. A bennük lévő kapszaicin segíti a váladéktermelő sejtek munkáját az orrüregben és a tüdőben. Enyhítik az orrdugulást, elősegítik a váladék távozását.

Kiváló a forró, fűszeres, csípős tea, enyhébb tüneteknél egy tál gazdagon megborsozott káposztástészta.

Gyulladásra citrusfélék

Vitaminjai és antioxidánsai csökkentik a szervezetben , különösen a légutak mentén a gyulladást. A bennük lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert, tehát a megelőzésben is segít. Ha már megtörtént a baj, a gyors felépülésben segítenek. Lázas meghűlés esetén azért fontosak, mert igen lédúsak, így pótolják az elvesztett folyadék egy részét.

Baktériumfertőzésre curry

A csípős fűszer amellett, hogy csökkenti az orr és arcüreg dugulását, kiváló baktériumölő is. Ezt a benne lévő élénksárga színét okozó kurkumának köszönheti.  Antioxidáns hatású és erősíti az immunrendszert is. Aldehidjei a gyomorpanaszokat is enyhíti.

Nehéz légzés esetén csoki, tea, kávé

A koffein enyhíti a légzési nehézségeket. A szervezetben teofillinre bomlik, ez az asztmagyógyszerek egyik hatóanyaga is, ellazítja a köhögést. Megfázás idején kifejezetten jólesik egy csésze erős, forró tea vagy egy tábla csoki is, az utóbbi a hiányzó energiát is pótolja. A koffein vízhajtó hatású, ezért a folyadékpótlásról gondoskodni kell.

Émelygésre gyömbér

Enyhíti a torokfájást, csillapítja a köhögést ráadásul hatékony a szervezet vírusok ellen folytatott harcában is. A többi fűszerrel szemben nem olyan csípős, nem annyira agresszív, és még a gyengébb gyomrúakat sem viseli meg. Hatóanyagai révén csökkenti a hányingert és gyomorrontás tüneteit. 

Kapcsolódó cikk: Így készül a komposzt, ha a giliszta segít
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!