szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezért érdemes a vadgesztenyét gyűjteni!

Mártha Izabella, 2014. szept. 30.


Kora őszi sétán során szebbnél szebb gesztenyéket gyűjtögethetünk, melyekből hazatérve ötletes gesztenyebábukat, díszeket, dekorációkat, készíthetünk. A vadgesztenye az ősz egyik legnépszerűbb termése és nem csak a családi program egyik eszköze, hanem számos egészségre jótékony hatása is van. Lássuk melyek ezek!

Ezért érdemes a vadgesztenyét gyűjteni!

A vadgesztenye fa elérheti a 30-35 méteres magasságot is. Törzse rendszerint rövid, erőteljes, hengeres, jobbra csavarodó. Koronája széles tojásdadtól a gömbölydedig változó. Dús levélzetű ágai törékenyek. A sűrű levélzetnek köszönhetően jó árnyékot ad. Emiatt gyakran ültetik parkokba, kertekbe, fasorokba, temetőkbe.


Az erdőszéleken megtelepített fák termése a késő őszi és a téli időszakban a rőtvadnak (szarvas, őz) kedvelt tápláléka. Kérge fiatalon sima, világosszürke vagy szürkésbarna. Idősebb korban módosul durván repedezett, szürkésfekete héjkéreggé. A fiatal hajtások igen erőteljesek, csaknem ujjnyi vastagok és igen hosszúak. A héjkéreg alatti fa általában színes, fehéres-sárga, puha, hajlékony, könnyen hasítható. A fa jól hámozható, faragható és esztergályozható. Mivel könnyen elszíneződik, a döntés után hamar meg kell szárítani. Szárazon azután már kevéssé zsugorodik, alig dolgozik. Emiatt bútor-középfának igen alkalmas. Faragványok, így fapapucs, konyhai eszközök, játékok készülnek belőle, és a zongoraépítők is felhasználják. Szilárdsága kicsi, ezért épületfának nem alkalmas.


A legfeljebb 3 cm hosszú, erősen ragadós, olajbarna, fényes rügyekből áprilisban vagy májusban kibontakoznak az ujjasan összetett levelek. Kifejlett állapotban 10-30 cm hosszúak. A levélke csúcsa röviden kihegyezett, alapja ék alakban elkeskenyedik. A levelek kifejlődését követően megindul a virágzatok növekedése. A felálló, sokvirágú bugák akár 30 cm hosszúra is megnőnek. A nektárvonalak eleinte sárgák, majd pirosra színeződnek. Csak a sárga nektárvonalas virágok termelnek nektárt, méhek és a darazsak keresik fel őket. A bibéket rovarok porozzák meg, majd a megtermékenyítés is megtörténik a magkezdeményekben. Ezután fejlődnek ki a legfeljebb 6 cm átmérőjű, puha tüskés toktermések.

A zöld termésfal 1-3 fényes, vörösbarna gesztenyét, a magokat tartja. Még ma is sok helyen gyűjtik sertéshizlalásra. A héjkéreg szaponinokat, főleg fluoreszkáló eszkulin-glükozidot, továbbá csersavat, gyantát, keményítőt, zsíros olajat is tartalmaz. Az eszkulin elnyeli az ibolyántúli sugarakat. Az eszkulinos kenőcsök alkalmazása, bedörzsölése megvéd a napozás közben a leégéstől. A vadgesztenye kérgének kivonata erősíti a vénákat, a keringési elégedetlenségek, pangás kezelésére is alkalmas. A visszeres panaszokra, gyulladásokra és utókezelésre, pl. lábszárfekély esetén is ajánlják.

A vadgesztenye a jégkorszakok előtt egész Európában őshonos volt. A jégtakaró előli visszahúzódása közben csak a Balkán-félsziget egészen kis területen maradt fenn egy menedékhelyen, refúgiumban, a hegyvidéki övben, ez a terület nyáron meleg, páradús. A júliusi hőmérséklet kevéssel 20 fok fölött van, a tél kontinentális jellegű, hideg. A fő elterjedési területe Albánia déli, Görögország középső és északi vidékeit foglalja magába a Píndosz-hegység mindkét oldalán.
Itt a jegenye-fenyves öv alsó részén él, de megtalálható a tenger szintjén is, Epütosz elegyes lomberdőiben, ahol az enyves égerrel és a diófával, a magas kőrissel és a korai juharral rendszerin együtt fordul elő. Ezek mind talajnedvességet igénylő fafajok. Másik, de jelentősen kisebb, szigetszerű előfordulása Északkelet-Bulgáriában, a Kis-Balkán északi oldalán található. A görögországi termőhelyek mind a hegyvidéki övben vannak, viszont bulgáriai menedékhelye lényegesen mélyebb fekvésű. Szórványosan, 300 méter magasan a tenger szintje fölött, a virágos kőris-elegyes erdőkben található.

Visszajutását a régi elterjedési területre két fő tényező gátolja. A mag nagy súlya, meg a menedékhely és Közép-Európa közötti kiterjedt szárazabb éghajlatú terület, amelyben a vadgesztenye más fafajokkal nem versenyképes. Csak 1557-ben hozták be a fajt a törökök. Konstantinápolyba. 1569-ben azután Itáliába is eljutott, majd 1615-ben Franciaországba, 1629-ben pedig Angliába is. Észak-Amerikába csak kb. a 19. sz. közepe táján került át. Nem hanyagolható el az őszi lombszíneződése és érése sem. Milyen örömet okoz a gyerekeknek a fényes, frissen hullott magok gyűjtögetése. Nem beszélve arról, hogy milyen jól lehet vele kreatív figurákat készíteni.

Kapcsolódó cikk: Télen a nyár ízeit? Miért ne!
 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia