szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezért gyógyuljunk gőz fölött

Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 10.


Az inhalálás évezredek óta segít a betegségek leküzdésében. Ásványi anyagok, a rózsa, ópium, eukaliptusz, víz, só, ha furcsának is tűnik, mindegyik az inhaláláshoz kötődik. Az emberiség története során a különböző népcsoportok, más-más főzetek és gyógynövények hatásában hittek.

Ezért gyógyuljunk gőz fölött

A téli időszakban és a tavasz közeledtével is beköszönt a náthaszezon. Ilyenkor nem szívesen megyünk orvoshoz, hanem inkább házi praktikákhoz folyamodunk, mint például a citromos-mézes tea vagy az inhalálás. Leggyakrabban kamillát vagy valamilyen mentolos keveréket használunk, a történelem során azonban sok más módszer is napvilágot látott.

A perzsák

Természetesen az antik világ legmeghatározóbb birodalmában élőknek is megvoltak a maguk inhalálási módszerei. Légúti megbetegedések esetén rózsa és más virágok gőzét lélegezték be, de a pézsmát és ámbrát sem vetették meg. Nem csak belélegezve, hanem por formájában, felszívva is használták. Ők figyeltek fel először a ma is népszerű mentolos-eukaliptuszos keverékek kedvező hatására is, amely napjainkban bedörzsölő kenőcs formájában is használunk.

Az ókori Egyiptom

 Az ókori egyiptomi civilizációnak nemcsak építészeti remekeket és szépségápolási tippeket köszönhetünk. Kleopátra népe jött rá ugyanis először arra, hogy a növények és ásványi anyagok gőzének belélegzésével tisztulnak a légutak. A növényeket tűzön melegített köveken gőzölték fel, a füstöt pedig lyukacsos gőzgyűjtőn keresztül szívták fel.

Az ókori Kína

Sok más gyógyászati eljáráshoz hasonlóan, az inhalálás módszerének fejlesztésében is élen jártak a kínaiak. A keletiek már körülbelül i. e. 2000-ben is inhaláltak a ma-huang nevű gyógynövénnyel, amelyet magas efedrin tartalmának köszönhetően koncentrációképesség javítására és alacsony vérnyomás kezelésére használtak.

Az ókori Róma

A sorból a rómaiak sem maradhatnak ki. Köztudott, hogy a fürdőzés mindennapjaik meghatározó része volt, így hamar felfedezték, hogy a sós vízgőz tisztítja a légutakat, puhábbá teszi a bőrt és ezzel együtt fiatalít is. Nem véletlen, hogy a gőzkabinok, azóta is népszerűek a különböző wellness-központokban.

És ma

Bár a történelem során, sokféle inhalálási formával kísérleteztek, érdemes megválogatni a módszereket. A rómaiak tengeri sós oldata, vagy a perzsáktól eredő eukaliptuszos-mentolos egyveleg ma is használható, de a kamillás, levendulás, zsályás gőzfürdő, valamint a különböző illóolajos termékek is nagy segítséget nyújtanak a megfázás és nátha a leküzdésében.

Kapcsolódó cikk: Zöldségek, amelyek nem bírják egymást
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!