szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezért irány a bolhapiac!

Sulyok Józsefné, 2014. dec. 09.


Ugyan mi köze lehet a bolhapiacnak a virágdíszek készítéséhez? Több mint az ember gondolná! Éppen a bolhapiacon bukkanhatunk olykor meglepően szép edényekre, amelyek alkalmasak a szárazvirágaink rendezésére.

Ezért irány a bolhapiac!

A rozsdás sütőedényeket megtisztíthatjuk és feketére lefestjük. Sütésre már nem alkalmas, de a lakásunk hangulatos díszévé válhat. Ugyanígy rábukkanhatunk sütőformákra, befőttesüvegekre, zsírosbödönökre, amelyek nagyanyáink idejének hangulatát őrzik, és némi tisztogatás után régi fényükben pompázhatnak. A kompozíciók szempontjából nem csak vasból, hanem agyagból és fából készített edények is jöhetnek szóba. A rózsák nagyon szépen mutatnak egy-egy ódivatú leveses vagy mártásos tálban. Mindenesetre ilyen kompozíciókat nem mindennap láthatunk.

Tűzdelt virágdísz sütőedényben

Egy ovális sütőedény közepébe hosszában helyezzünk el egy nagyobb oázistéglát. A tégla és az edény közötti hézagot töltsük meg a tűzőhab hulladékával. A tűzőhabot vagdossuk meg, majd borítsuk be mohával és tűzdeljük bele a száraz virágokat. Az edény oldala mentén, ferdén tűzdeljük be a rövidebb szárú virágokat. Az edényt körbe-körbe forgatva egyenletesen osszuk szét a különböző színű és fajtájú virágokat. A virág színeihez illő szalagot is tűzhetünk az oázisba.

A tégla, mint alap

Kompozíciónkat nem csak edényekben rendezhetjük el, ugyanúgy megteszi egy üreges tégla vagy egy hullámos tetőcserép is. Ezekkel természetes hatást érhetünk el. Annak érdekében, hogy a tűzőhabot rögzíteni tudjuk, fel kell melegíteni egy kevés ragasztó-gittet, majd ezt tapasszuk az alapra, azután nyomjuk bele az oázislapot. Majd ezt vonjuk be mohával. Először a magasabb növényeket tűzdeljük be, majd magasságuk szerint a többit. A tűzdelés megkezdése előtt a növények szárát ismét vágjuk egyenesre.

Egyoldalas vagy körkörös elrendezés

Ezt a kétféle tűzdelést alkalmazzuk. A körkörös tűzdelés minden oldalról szemlélhető, ezért szabadon állhat a térben, akár a szoba közepén, az asztalon is. Mindössze arra kel egy kicsit odafigyelni, hogy a dísz ne legyen túl magas, hogy a szemben ülő vendégek láthassák egymást.
Az egyoldalas kompozíciók sokkal kevesebb növényt igényelnek, mint a körkörös összeállítás. Az ilyen kompozíciónak lényegében csak a „kirakat” oldalát rendezzük el igazán mutatósan. Itt is szükség lesz egy középpontra, ehhez viszonyítva a szélek irányában azután csökken a virágok hosszúsága. Az egyoldalas tűzdelt kompozíció a fal előtt vagy egy sarokban mutat a legjobban. A túlméretezett ernyő vagy bugavirágzat elnyomhatja a kompozíció hatását. Az ilyeneket tűzdelés előtt vágjuk rövidebbre.

Tűzdelt kompozíció fakeretben

Vásárolhatunk hozzá kész keretet, de saját magunk is elkészíthetjük. Az alsó keretlécre ragasszunk fel több kisméretű oázisszéket, vagy tűzzünk bele drótdarabokat. Ezekre rögzítsünk megfelelő méretre szabott oáziscsíkokat. Fedjük a tűzőhabot mohával, majd csoportokban rendezett, eltérő magasságú növényekkel tűzdeljük meg. Egy ilyen elsősorban termésekből készített „természetes” kép igen mutatós.

Tűzdelés csokortartóba

A csokortartó fogóját csavarjuk körbe szalaggal, a végeit rögzítsük kevés ragasztóval. A tűzőhabot boríthatjuk mohával. A munkát a külső körön kezdjük, majd a tűzőhab felületét töltsük meg száraz virágokkal. Ehhez a munkához ésszerű olyan növényeket felhasználni, amelyeknek az erős szárát könnyed mozdulattal betűzdelhetjük. Óvatosnak kell lennünk, hogy ne sértsük meg a már betűzött növényeket. A leggyakrabban kemény szárú növények a sárga katicavirág, a sáfrányszeklice, a mákgubó, a zab, és az egyéves szarkaláb.

Kapcsolódó cikk:

Így ültessünk somot!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!