szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezért szépek a kerekded fák

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 02.


Népszerűek a gömbkoronájú fák, melyeket utcákra, terekre, parkokba, magánkertekbe egyaránt ültetnek, mert nem túl nagy méretűek. 

Ezért szépek a kerekded fák

A választék azonban általában csak a gömbszivarfára, a gömbakácra és a gömbjuharra korlátozódik. A faiskolák kínálata ennél jóval több lehetőséget kínál. Ősszel pl. színpompás leveleikkel remek látványt nyújtanak a mezei juhar, a mocsári tölgy és az ámbrafa gömbkoronájú fajtái.

A gömbkoronájú fáknak két csoportját különböztetjük meg:

Az első csoportba azok a metszést jól tűrő cserjék tartoznak, melyek koronáját ollóval formáljuk gömbölyűre. A bükk, a kecskefűz, lilaakác, a hamis ciprus esetében is elnyerhető így is a kívánt forma. Azonban ezeket a fákat minden évben meg kell nyírni. Akárcsak a sövénynél, június végén van a metszés időszaka, viszont aki még szeretné, az a tél végén még egyszer metszőollót ragadhat.

A második csoportba azok a különleges fajták tartoznak, amelyek természetes módon gömb alakú formával rendelkeznek. Ilyen pl. a páfrányfenyő, ámbrafa vagy a csepleszmeggy.

Az eredeti fajtákkal ellentétben ezek nem rendelkeznek igazi törzzsel, hanem inkább bokorszerűen nőnek. Ezért ezeket leoltják különböző törzsmagasságú alanyokra. Bár idővel a korona nagyobb lesz, azonban a fa magasságában csak keveset nő. Ennél a csoportnál is érdemes időnként formametszést alkalmazni, mivel idővel némelyik korona hajlamos a gömbformát lapos tojásformára módosítani.

Elsősorban a kicsi kertekbe vagy az előkertekbe ideálisak a gömbkoronájú fák, mivel méreteik áttekinthetőek maradnak. Még a kicsi ágyásba is találunk fát, pl. a téli bangitát vagy a kislevelű orgonát. Választásnál figyeljünk oda, hogy milyen lesz az őszi szín, illetve a virág.

Téli gondozási tippek: különösen a fiatal fáknál fontos a törzs védelme háncsgyékénnyel. Ez árnyékot tart a kéregnek, és megakadályozza, hogy napsütéses, de fagyos időjárásban a kéreg berepedezzen.

Kapcsolódó cikk: Ezért megéri tüsténkedni a kertben – 13 tipp

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia