szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezért szeretjük a bükkösöket!

Sulyok Józsefné, 2014. jún. 20.


A bükkfák nagyon érzékenyek a téli hidegre, a hőségre és a szárazságra. Ezért hiányzik a kontinentális klímában, a meleg és csapadékban szegény éghajlatú területeken és a magas északon. Erdei bükk, közönséges bükk, európai bükk csak néhány fajtája ennek a csodás növénynek, melyhez számos hiedelem tapad.

Ezért szeretjük a bükkösöket!

A fa koronája mélyen lent is elágazik, hosszú, egyenes, hengeres törzse fejlődik. Közepes nagyságú vagy nagytermetű, 120 éves korában 23-30 méter magas. A fiatal fák koronája karcsú, az idősebbeké eléggé széles kupolaszerűen fejlődik. 300 éves példányai elérhetik a 45 méteres magasságot.

Erdő-állományban a bükkben, idősebb korában a dús levélzet miatt a fényt alig engedi át. Ezért csak a korábban virágzó növények tudnak a bükkösben megélni.

A fiatalon szürkészöld, később hamuszürke kéreg idősebb korban is sima ezüstszürke marad. Ha csoportosan fejlődő fák szabadba kerülnek, úgy a napsugárzás hatására a kéreg leválhat.

A szórt likacsú fa fehéres-szürkétől vörösessárgáig színeződhet, szívós, kevéssé rugalmas, de amellett nagy a tartószilárdsága. Erősen zsugorodik és a víz alatt is igen tartós. Gőzölés hatására nemcsak a vöröses színét tartja meg, hanem bizonyos mértékig a zsugorodás, vetemedés veszélye is csökken. Az évgyűrűk kései pásztája pórusokban szegényebb, sötétebb, ezért az évgyűrűk jól felismerhetők. Amennyiben a fát nedves helyen tárolják, úgy hamar megtámadják a gombák és a rovarkártevők. Tisztán megmunkálható, alkalmas gőzölésre, jól esztergályozható, pácolható és fényezhető.

Elsősorban a bútorasztalos, épületipari célokra használják, asztal, szék, lépcső, játék, konyhai eszközök, vasúti talpfa készül belőle. Az utóbbi akár 35-40 évig is használható. Préselt fát, rétegelt lemezt készítenek belőle, magas fűtőértéke miatt értékes tűzifa.
Az utóbbi években cellulózgyártásra és műanyag rostok előállítására is felhasználják.

A lomfakadással egy időben, májusban megjelennek a termős és a porzós virágzatok. Ősszel a 20-25 mm hosszú kupacsokban vörösesbarna színű, olajban gazdag mag található. Ez a bükkmakk késő őszig kihullik a kupacsból. A disznók táplálékául szolgál, meg a mókus és az egerek gyűjtik, télire felhalmozzák. Ha túl sokat tárolnak, és tavasszal a zsákmány egy részét ott hagyják, ezzel a faj terjesztését segítik elő.

A rügy orsó alakú, kb. 2 cm hosszú, vörösesbarna, hegyes és elálló, sok pikkely takarja. Májusban alakulnak ki a nyeles lomblevelek, melyek csúcsa röviden kihegyezett, a fiatal levelek puha szőrzetűek. A bükk a mészben gazdag, laza, jól szellőzött talajokon, magas páratartalmú termőhelyeken virít igazán, a pangó vizet azonban kerüli.

Közép-Európában a síkságot és a közepes magasságú hegyvidékeket népesíti be. Emellett Skandinávia déli részén, Angliában, Itália és Görögország magasabb fekvésű területein is megtalálható. Svájc középső részén és az Alpok összes északi fekvésű völgyében széltében elterjedt. A Közép-Alpokban többnyire hiányzik.

A bükkfának nagy elterjedése mellett is csak alárendelt szerepe van a néphitben:

  • A későbbi téli időjárás előrejelzésére november elején fejszét kell vágni a bükkfába. Ha száraz marad a seb, akkor szigorú télre lehet számítani.
  • Ha a bükkfát újhold idején vágják, nem árt neki hernyó.
  • A bő bükkmakktermés kemény telet jelent, vagy egeres esztendőt.
  • A néphit szerint a bükkfát csak ritkán éri villámcsapás.
  • A fafaj széles elterjedése és gyakori előfordulása nagy hatással volt a települések, tájak elnevezésére. Svájcban több száz földrajzi névben fordul elő a bükk szó. Magyarországos is számos elnevezés örökíti meg a bükkfát.

Kapcsolódó cikk:

Tegyünk mindenbe krisztustövist?!

 

         
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia