szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezt látod a kaptárban! Az első tavaszi nagyvizit

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 04.


Általában március második felében kerül sor az általános felmérésre. 15-18 fokos melegben láthatunk hozzá. Előzetesen tervezzük meg, mit végzünk a vizsgálatok során. Az itató biztonságosan üzemel, a kaptárak előtt rend, tisztaság van a földön, szintezzünk, ha kell. Előkészítjük az esetleges mézes-lépet, szegény családokat segítően. Ha nem akar szörppel serkenteni, csak lepénnyel, akkor a vizsgálat reggelére korán készítse elő a tömény élelmet, a kijáró elé helyezzük el a röpléceket.

Ezt látod a kaptárban! Az első tavaszi nagyvizit

Vizsgáljuk meg, hány léputcán él a család, mennyi a méz, fiasítása hány keretre terjed ki. Nézzük meg, táblás-e, összefüggő-e, egyöntetű-e, tud-e az anya terjeszkedni. Ha a fiasítás szórt, ablakos, serétes, túlzottan kevés a többi családhoz viszonyítva, akkor a betegségek mellett az anyában van a hiba. Ha van jó tartalékunk, másik anyával alkossunk új családot. Sokan a családok létszámának megtartására törekednek, pedig ez tavasszal, főhordás előtt nem helyes, mert többet gyűjt 10 erős család, mint 20 közepes.


Tavaszi kaptárcserék


Az őszi-téli időjárás általában megviseli a kaptárakat, pereg a festék, a tető nem szigetel jó, beázik. A ládák felújításra szorulnak. Néhány üres kaptár minden méhesben van tartalékban. Először ezeket tesszük rendbe, majd felkészülünk a további cserére. A családok már jól kiterjedt fiasítást melengetnek. Melegítsük elő a cserekaptárt, mert márciusban az idő még nem elég meleg. Az előmelegített tégla felfűti a kaptárt, az is megoldás, ha tűző napra helyezzük átrakás előtt, nehogy az átrakott fiasítás megfázzon. A cserénél fordítsuk el a régi kaptárt családostól. A helyére kerül a felújított. A családot mindenestől átrakjuk. Átrakás után gyors, meleg takarás következik. Ezután kezelésbe vesszük a lecserélt kaptárt. A benne maradt méheket tollal, füsttel távolítsuk el, zárjuk le a kijárónyílást, tegyük napra a ládát.

 

Amikor már nincs cserekaptárunk, vegyük kezelésbe a régit. A téli hulladékot gyűjtsük össze, a deszkán lévő penészfoltokat vassal alaposan kaparjuk le, a méhszurkot és a viaszmorzsát külön dobozban gyűjtjük. A korhadt deszkarészeket kicseréljük, a meglazult falakat, sarkokat át kell szögelnünk, stb., ezután kerül sor a kiégetésére. A kiégetést lehet benzinlámpával, disznóperzselővel, turista palack lángjával végezni. A kaptárak tetejét kátrányozzuk át, ha bádogtetőnk van, előbb drótkefével dörzsöljük át a tetejét, majd mínium olajos oldattal kenjük át. A kaptárfal külsejét drótkefével dörzsöljük át, tisztogassuk le, majd hígabb festékkel kenjük át. A kaptár belsejét ne fessük át soha, a méhek nem szeretik. A deszkavázról kaparjuk le kaptárvassal a propoliszt. A drótszövetet nem szabad kaparni, még akkor sem, ha tömören szurkos, mert a szemek kitágulnak, sérülnek, és a méhek átbújnak rajta. Ritka szálú drótkefével ütögessük ki az egyébként drága propoliszt.


Érdemes a kaptárakat számozni, elől és hátul olvasható, szembetűnő, bádogra festett számokat rögzítsünk. A deszkára festeni nem érdemes, mert a kaptárak sorrendje változhat. A kaptártetőn a szellőzőléc gyakran bedagad, lazítsuk ki. Ha még dugósrendszerű lenne a kijárónyílás, most átalakíthatjuk felhajtósra. Az meg egyenesen előnyős, hogy a felhajtó egyben röpléc, szállódeszka is lesz. Mindez sok, aprólékos munkát jelent, de eredményesen termelni csak pontos és célszerű eszközökkel lehet.

 

A méhek hasmenése


Már kora tavasszal előfordul, hogy a kijárókat elpettyezik a méhek ürülékükkel. Amikor kaptárt bontunk, látjuk, hogy nemcsak a kijáró, de a lépek is szennyezettek. Ez a hasmenés, ami májusig is elhúzódhat. Vizsgáljuk meg ezt a terjedő betegséget, mert a hasmenés gyakran gyomorvészes fertőzéssel jár együtt. A méhész az ürüléket sötétbarna színűnek találják. A család-közelben szétszórt ürüléket, ami fertőző spórákkal telített, a méhek az első adandó alkalommal tisztogatni kezdik. Közben a kórokozókat ezrével szedik fel és a tavaszi fejlődést gátolják. A megbetegedett családoktól nem várhatunk jó hordást.


Kérdezhetnénk, miért halmozódik fel a szokásosnál nagyobb mértékben, idejekorán salakanyag?


Leggyakoribb oka a gyomorvész. Másik okként a silány élelmet kell hibáztatnunk. Aki ősszel későn etetett és nagyon sűrű szörppel, ott a méhek már nem tudják kellően beérlelni, átalakítani a cukrot. Ha be is fedik részben az élelmet, a sejtekben hamarosan kristályképződés indul meg. A visszamaradó rész viszont híg lötty lesz, ami meg szokott erjedni.


A táplálkozó méh novembertől márciusig alig oldja a szilád eleséget, hiszen mellette találja a könnyen felszívható hígat. Ebből viszont többet fogyaszt. Szervezetébe a szokásosnál több víz kerül, s ez a vastagbélben halmozódik fel. Hasonlóan veszedelmes a túl híg őszi eleség is. Be se fedik a méhek, a lötty a fészekben tovább hígul a párától. Szintén megerjed és ürítkezésre ingerel.


A hasmenéses családoktól vizsgálatkor, de az első adandó alkalommal szedjük el a szennyezett lépeket. Ha van raktáron lépes-mézünk, cseréljük át vele a pettyezetteket. A legyengült családokat ne keverjük az egészségesekkel, csak egymás között egyesítsük. A túlságosan legyengülteket kénezzük le. Vegyük komolyan ezt a betegséget, mert nem is gondoljuk, mennyi méztől esünk el miatta.

 

Méhek tavaszi serkentése


A szokásos lepényezés után készüljünk fel a szörpös etetésre. A nagy felmérésnél már elhelyeztük a családoknál az etetőket. A keretetetőnek az az előnye a tálcával szemben, hogy nem kell megemelni a rostakeretet a fészek fölött, tehát kedvezőbb a család hő-gazdálkodása. A tavaszi fejlődéshez pedig meleg is kell.


A tavaszi serkentő etetést a rendszeres járás beindulásával szabad elkezdenünk. Legalább kétnaponként etessünk. Ha az időjárás hidegebbre fordul, szüneteljünk, vagy 3 dl-es adagokat mérjünk. A normális adag 5-6 dl, oldási aránya 1 kg cukor, plusz 1 liter víz. Igazi serkentést csak akkor érünk el vele, ha közben virágporhordás is van. Az etetőket használatbavétel előtt tisztogassuk meg, az adagokat kíméletesen, lassan öntsük be, nehogy az úszók fennakadjanak, és sok méh belefulladjon a szörpbe.

 

Kapcsolódó cikk:

Kirepülési kaland Méhországban


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!