szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezt szerezd be, ha fűszerkertről álmodsz!

Sulyok Józsefné, 2014. aug. 28.


Nevelhetjük kertben, balkonon vagy napos szobaablakban. Látványuk gyönyörködtető, illatuk bódító, ha ételbe tesszük, semmihez nem hasonlítható friss ízeket adhatunk a fogásnak.

Ezt szerezd be, ha fűszerkertről álmodsz!

Zsálya

Mediterrán eredetű, tehát fény és melegkedvelő. Szereti a tápanyagot, előre trágyázott földbe ültessük, bírja a szárazságot. Évelő cserje, elérheti 80-100 cm is. Vetéssel vagy palántázással (ősszel) szaporítható, hosszú évekig nő, de öt-hat év után elöregszik. Mivel elég nagy bokrot növel, csak egészen nagy virágládában nevelhető. A fiatal hajtások leveleit szedjük le, szellős, sötét helyen szárítsuk.

Gyulladás és izzadáscsökkentő, antibakteriális, izomösszehúzó hatású. Teája száj és toroköblítésre kiváló. Ülőfürdőben aranyérbántalmakra jó, de a fürdővízbe téve általában is felfrissít. Babát váró nők, éppen az összehúzó hatása miatt kerüljék használatát! Egyértelműen sültekhez, szárnyasokhoz, vadakhoz, de akár malachúsokhoz is adhatjuk. Északon sütemények fűszere.

Rozmaring

Meleg és fénykedvelő, a túlzott locsolást nem szereti, szárazságtűrő, talaj iránt nem túl igényes. Magvetéssel és palántázással szaporítható. Ha tudjuk, ássuk ki télire, és hűvös, napfényes folyosón helyezzük el. A kert meleg, szélvédett oldalára ültessük. Nagyobb cserépben, virágládában ideális nevelni. Ne felejtsük el, hogy idővel komoly bokrot növeszt. A leveleit szedjük, ha lehet frissen, de jól szárad, és ha nem tudjuk átteleltetni, akkor érdemes kisebb ágacskát megszárítani, napfénytől mentes, szellős helyen.

Gyulladáscsökkentő az illóolaja, reumás fájdalmakra, izomhúzódásra fürdővízbe kiváló. Az étvágyat is javítja. Grillezett húsokhoz, bárányhoz tökéletes, de halhoz is, vadakhoz, szószokhoz, levesekhez, franciás, olaszos paradicsomos  ételekhez ajánlott.

Szurokfű

Mediterrán eredetű, ezért napfénykedvelő. Talaj iránt nem túl igényes, jól tűri a szárazságot, tavasszal kell több víz neki. Teraszon, erkélyen vagy sziklakertben jó nevelni. Többféle módon szaporítható: vetéssel, palántázással, tőosztással. Vetni május elején érdemes, ilyenkor ne sajnáljuk tőle a vizet. Mivel évelő, a következő évben már nem kell annyit locsolni. A tőosztást ősszel végezzük. A virágos szárak felső végét vágjuk le nyáron, és szellős, árnyas helyen szárítsuk. Inkább a szárított változat alkalmas fűszerezésre, ezért érdemes bespájzolni belőle.

Görcsoldó és nyugtató hatóanyagai javítják az étvágyat és csillapítják a köhögést. Alkalmas inhalációra is, kamillával, kakukkfűvel együtt. A franciás és olasz ételek (tészták, pizzák, paradicsomleves) elengedhetetlen fűszere. Paradicsomos ételekből ki ne hagyjuk. Sütéshez majoránna helyett is ajánlható. Szépen harmonizál a rozmaringgal, bazsalikommal, majoránnával és a kakukkfűvel.

Kapcsolódó cikk:

A sokoldalú csillagánizs
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia