szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezzel űzzük el a szúnyogot és a darazsat a kertből

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 10.


Ha nyugalmat szeretnénk a kertünkben, de tartunk a csipkedő rovaroktól, akkor a következő növényekből minél többet ültessünk. 

Ezzel űzzük el a szúnyogot és a darazsat a kertből

Sokszor a teraszra sem lehet kiülni, mert rögtön támadnak, kellemetlenkednek ezek a csipkelődő rovarok. De vannak olyan illatok, amelyek riasztóak a számukra.

Dohányvirág

Ha azt szeretnénk, hogy a pillangók hada lepne el bennünket, a zümmögők pedig elkerülnének minket, akkor ültessünk minél több dohányvirágot. A fehér, rózsaszín vagy lilában pompázó csillag formájú szépséges igazán csábítóak, de az erőteljes illatuk elriasztják a szúnyogokat. A növények árnyékban és napon is jól érzik magukat, de minden részük mérgező, ezért ahol gyerekek, állatok vannak a termesztéssel óvatosak legyünk.

Citromfű

Egy kisebb bokor elég ahhoz, hogy az ínycsiklandozó, citrusos illatú növényből ültessünk, elűzi a szúnyogot. Az illatától mi megnyugszunk, felfrissülünk, de a szúnyog a környéket is elkerüli. Nem igényel sok gondozást, napon és félárnyékban jól érzi magát, gyorsan növő, mutatós növény lesz belőle.

Körömvirág

Akik csak kedvelték ezeket a szép, sárga virágokat, mostantól imádni fogják őket. A jellegzetes illatuk távol tartja a vérszívókat és más rovarokat is. Az a legjobb, ha az ágyásainkat körömvirággal szegélyezzük, mert így még nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat a kertünkben. De akár az erkélyre, ablakpárkányra is kitehetjük őket. Nagyon kedvelik a fényt és a meleget, így olyan helyre tegyük, ahol sok a napsütés.

Muskátli

Nemcsak az erkélyünket tudjuk díszíteni e csodás növényekkel, hanem a lakásunkat is meg tudjuk óvni a szárnyas betolakodóktól. A gyönyörű színekben pompázó növények nem az illatukról híresek, viszont a levelük olyan aromájú, amit a darazsak egyáltalán nem szeretnek.

Sokan kiteszik őket a tűző napra, ami helytelen, mert a félárnyékos és szélvédett helyen érzik jól magukat. Ne öntözzük túl őket, mert ha áll alatta a víz, hamar elrohad a gyökere.

Macskamenta

Ez a különleges növény onnan kapta a nevét, hogy aromás illata csábító hatással van a macskákra, akik a közelükben szinte elbódulnak. Ezt az illatot a szúnyogok nem szeretik. Egy felmérés alapján tízszer hatékonyabb, mint némely kémiai rovarirtó szer. Az árvacsalánfélék családjába tartozik, különösebb gondozást nem igényel, szépen fejlődik. Érdemes az ablak alá ültetni, de nem csak azért, mert rovarriasztó, hanem azért is, mert a szépen elterülő bokrok jól mutatnak az ablak alatt. Félárnyékos, napos helyet kedveli.

Szúnyogriasztó kakassarkantyú

Ez a növény a nevében hordozza az egyik legelőnyösebb tulajdonságát, mivel igen hatékony a szúnyogok elűzésében. Kámfor illatot bocsát ki magából, amit a zümmögők már messziről elkerülnek. Cserépben és balkonládában is jól érzi magát, gondozása egyszerű, napot és félárnyékot is kedveli. Tarka, színes levelei gyönyörűek, akár egy méter hosszúra is megnőnek.

Paradicsom

Akik ezt a növényt termesztik, már megfigyelhették, hogy sokkal kevesebb a szúnyog, darázs a kertben, mert az erős illatát nem tudják elviselni. Több haszna is van, mert mindamellett hogy elűzi a rovarokat, fogyasztható élelmiszer és ha mégis megcsípne bennünket valami, akkor a friss paradicsommal enyhíthetjük a szúrás utáni viszketést, fájdalmat.

Ha félünk a daraszaktól, ne ültessünk büdöskét és borostyánt, mert ez a két növény vonzza őket.

Kapcsolódó cikk: A megosztó trombitafolyondár

 

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!