szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fa ABC

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 10.


A díszfáknak változatos szerepük van a kertben, hiszen változatosabbá teszik a kert flóráját, árnyékot adnak. 

Fa ABC

Nagyobb kertbe szélfogóként is szolgál, védelmet és táplálékot nyújtanak az állatoknak, mivel odacsalogatja őket. A fa a madarak számára fészekrakó hely, táplálékforrás, különösen a bogyó és gyümölcstermő fajok. A mélyen barázdált fák, pl. a nyír, a rovarok búvóhelye, amivel a madarak számára táplálékot biztosítanak.

A virágzó fák megporzásához rovarokat vonzanak, ami nagyon fontos, ha szüretelni szeretnénk. A díszalma a legtöbb almafajtát beporozza. Gazdagon virágzik, pollenjével biztosítja almafáink megtermékenyülését. Egyre keresettebbek azok a bokrok és fák, melyek egyaránt dísz és haszonnövények.

Hasonló nemesítési munkák folynak más gyümölcsfajokkal, pl. alma, szilva, a bodza esetében már léteznek új dísz-haszon fajták.

A megfelelő fajták kiválasztásakor vegyük figyelembe a végleges magasságukat és terebélyességüket. A fák vetélkednek a környező növényekkel a tápanyagokért a vízért, és egy nagy fa egész kertet be tudja árnyékolni. Talán vannak, akik már megbánták, hogy hatalmasra növő szomorúfűzfát ültetett, holott több alacsonyabb növésű fajta is létezik, pl. a szomorú kecskefűz. Ez a fa nem nő magasabbra 3 méternél.

A magasabb növésű fákat a háztól legalább 10-12 méterre ültessük. A fűzek és a nyárfák gyökerei könnyen benőnek a hibás csővezetékekbe, és eltömik azt. Még rosszabb, ha a gyökerek a talajból elvonják a vizet, mire az összezsugorodik.

Fákat vásárolhatunk földlabdával vagy anélkül, valamint konténerben. A csemetéket lehetőleg közelünkben működő faiskolából vásároljuk, mert így biztosak lehetünk abban, hogy a fa a mi talajadottságaink mellett is fejlődni fog. A konténeres fák valamivel drágábbak, de meg van az az előnye, hogy a fagyos időszak kivételével bármely időszakban telepíthetjük.

A talaj előkészítése nélkül soha ne ültessünk fákat. Ha csak egy mély gödröt ásunk és abba tesszük a fát, ott pangó víz gyűlhet össze, a víz a tél folyamán nem tud elszivárogni, a gyökerek nem kapnak elég levegőt, és a hidegben nem fejlődik. Még gyepfelületen is 80-90 cm-es gödröt ássunk, lazítsuk meg az altalajt, hogy a víz leszivárgását elősegítsük. Dolgozzunk a talajba istállótrágyát, komposztot. Ne használjunk enyhén lúgos kémhatású gombatrágyát, mert a legtöbb bokor és fa kissé savanyú kémhatású talajokat kedveli. Végül szórjunk a talajra két maréknyi szarú, vér, csontlisztet.

A legtöbb fiatal fa kiültetéséhez szükség van támasztékra. Megállapították, hogy a fa gyökérzetét erősíti, ha a törzset mozgatja a szél, ezért konténer nélkül ültetett csemeték mellé ütött karó csak a törzs egyharmadáig érjen, hogy a törzs bizonyos mozgását lehetővé tegye. A fák rögzítését soha ne dróttal vagy nejlonszállal végezzük, mert ezek bevágják a kérget. Szelídebb klíma alatt az egészséges, erős csemetéket nem szükséges karózni.

A tavaszi melegben, szeles időben frissen telepített csemeték gyökérfelülete nehezen tudja pótolni az elpárologtatott vizet. Tanácsos vastag, nedvszívó anyaggal betekerni és azt állandóan nedvesen tartani.

A díszkertben álló fákat a többi növénnyel együtt minden évben trágyázzuk. Kiegészítésként tavasszal adjunk szarú, vér, csontlisztet, hogy a talaj termékenységét fenntartsuk. Minden ősszel terítsünk a földfelszínre egy réteg istállótrágyát, komposztot. A gyepfelületre ültetett fák trágyázásánál is hasonlóan járjunk el, csak a tápanyagpótlást előbb, már a tél közepén kezdjük el, hogy a trágya még azelőtt a talajba mosódjon, mielőtt a gyep megzsendül, s felhasználná azt.

A díszfák telepítését követő évben szinte alig igényelnek metszést. Az fölösleges, elpusztult ágakat a nyugalmi időszakban távolítsuk el. A közepére vagy visszafelé növő ágakat és az egymást keresztezőket azonnal le kell vágni.

A kötözések állapotát évente, az ősz folyamán ellenőriznünk kell. Előfordulhat hogy a meglazulnak és már nem tartanak eléggé, esetleg gyorsan fejlődnek és már szoros a kötés számukra. A kötöző-anyagot szükség szerint távolítsuk el vagy pótoljuk.

Kapcsolódó cikk: Szenna és korpafű, két csodás növény
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!