szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Faépítményeink kültéri védelme

Szépzöld, 2010. dec. 06.


A szabad térben lévő faépítményeink és szerkezeteink (tároló-helyiség, pergola, játszótéri eszközök, kert asztal stb.) igen jelentős és változatos környezeti hatásoknak vannak kitéve.

Faépítményeink kültéri védelme

Hol az erős napsugárzás és magas hőmérséklet éri, hol nagyobb eső, vagy - fagypont alatt - hó áztatja azokat. Könnyen támadhatják gombák, egyéb kártevők is a faanyagot, melynek ellen kell állnia minden káros hatásnak. Ehhez azonban szükség van a fa nem csupán felületi védelmére, hanem belső, szerkezeti kezelésére is.


A teljesen kezeletlen, kültéri felhasználásra szánt faanyagokat feltétlenül szükséges megfelelő alapozó kezeléssel ellátni, majd csak ezt követően jöhet a lazúrozás, vagy a festés. Számos esetben az alapozók csak a fizikai-kémiai erózió ellen adnak védelmet. Ez azonban kevés, ha gombák, zuzmók, vagy rovarok kezdik ellepni az anyagot. Az úgynevezett biocid alapozók olyan összetevőt tartalmaznak, melyek a biológiai kártevők ellen védenek.


Ezek az alapozók lehetnek oldószeresek vagy vizes bázisúak. Az előbbieket gyakrabban alkalmazzák, de vízbázisú favédők is közül is számos típus kapható a kereskedelemben. A fa belső szerkezetét is védő alapozók nagy előnye, hogy beszívódnak a fába és száradásuk után lehetővé teszik, hogy a többi bevonó anyag jobban tapadjon a felülethez.
A biocidos hatóanyagokat nem tartalmazó alapozók kizárólag az időjárás elleni védelemre szolgálnak, ezért a faanyagok felületét még védő bevonatokkal szükséges ellátni. Ezen anyagok biztosítják a fa UV-védelmét, megakadályozzák a kiszáradást, berepedezést. Ezen túl az időjárás ellen védő bevonatok víztaszító tulajdonsággal bírnak, méghozzá oly módon, hogy a faanyag természetes lélegzését, páradiffúzióját eközben nem akadályozzák.


Vásárláskor, a nyers faanyagok esetében mindig érdeklődjünk, hogy az anyagot kezelték-e már valamilyen favédő szerrel. Ha ezt megtudtuk, akkor már ennek megfelelően választhatunk alapozó favédőszert. A nyers faanyagok alapozását a legapróbb részletekre is kiterjedően, igen nagy alapossággal és figyelemmel kell eljárni - természetesen még a fa megmunkálása, illetőleg beépítés előtt. Csak alapozás után lehetséges majd a külső hatások ellen védő, különböző bevonó anyagok alkalmazása.


Az alapozó azonban nem csodaszer, s hatása sem tarthat örökké. A már alapozóval kezelt faanyagok külső bevonatát is időszakonként felújításra szorulnak. A felújítás akkor válik aktuálissá, amikor a bevonat már láthatóan kifakult, s a fa felületén szétterül a nedvesség. A kopott, elhasználódott bevonó-réteget a vékonyabb lazúrok esetén elegendő kefével letisztítani az újabb átfestés előtt. A vastagabb lazúros vagy festékes felületeket azonban teljesen le kell tisztítani, s nem árt felcsiszolni, hogy az új bevonat megfelelően tapadjon. Forrás: www.epitinfo.hu  


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!