szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Falusi udvarok virágdísze

Sulyok Józsefné, 2012. ápr. 20.


Falun a kis házak telkei rendszerint hosszirányban húzódnak. A gazdasági udvar miatt csak a ház előtti néhány négyzetméternyi kertrészben, az előkertben találunk dísznövényeket. A legtöbb helyen kedvesek, szépen gondozottak ezek a kis kertek. A kerítést egynyári futónövények, hajnalka, díszbab díszítik. Az egész nyáron át tarka virágok üdébbé teszik az egész házat, és felfogják az út porát.

Falusi udvarok virágdísze

Ha nagyobb az előkert, a kerítés mellé díszcserjéket is ültethetünk, a szép virágúakat részesítjük előnyben. A kertecske több részét az egynyári dísznövények tarkasága tölti ki. A tarka alacsony és magas oroszlánszáj, a bársonyvirág fajok sárga színe, a tarka szegfű, a viola és petúnia illata nemcsak a kiskertet teszi hangulatossá, de az egész utca szépségét fokozza. A magasabb szárú virágokból a vázába is jut bőven, tehát lakásunk is szebb lesz. Ne létesítsünk szegélyként gyepet, karbantartása nehézkes. Az ágyak szélére vessünk kerti porcsin, ternye, tatárka magot.

 

A kis előkertbe nyíló ablakokba napos helyen petúnia, muskátli és kaktuszfélék valók. Az árnyékos ház ablakaiba gumós begónia, fukszia, folyton nyíló vízi fukszia és sarkantyúka kerüljön.
A ház rendszerint a telek hosszanti irányába húzódik és tornác övezi. A tornácot az ablak és erkélyládáknál felsorolt ládás és cserepes növényekkel tarkíthatjuk. Az oszlopra futtassunk egynyári futónövényeket. A mennyezetre függesszünk léckosarakat, amikbe cserepes csüngő növényeket helyezhetünk. Ezeket tegyük a fali kosárkákba, polcokra is. Mutatósak a szobanövények közül a csüngő aszparágusz, a kígyókaktusz. Árnyékos tornácok kosaraiba borostyán, télizöld repkény, infű, sárgavirágú árvacsalán való. Helyet kaphatnak a tornácon a ládás nagy növények is, mint a leander.

 

Az udvar kertesítése bizony nem megy egyszerre, sok helyen nincs is rá lehetőség, de legalább egy keskeny szalagágyat létesítsünk a tornác melletti részen. Ide is olyan növényeket ültethetünk, amelyeket az előkertnél leírtunk, itt kaphat helyet a rózsa is. Az ágyat az udvar többi részétől alacsony sövénnyel válasszuk el. Ez lehet cserje (fagyal, gyöngyvessző, tamariska) is, de helyettesítheti az egynyári, gyors növésű seprűfű vagy pillangóvirág. Mindkettő sűrű, erős növésű és tűri a visszavágást. Legyen az udvarban néhány nagy lombú gyümölcs és díszfa. Lényeges, hogy magas törzsű legyen, a forgalmat ne akadályozza. Az újabb építkezéseknél a kis előkerteken kívül is több hely jut a virágos kertnek.


A virágok sohase legyenek magasak. A múlt század kertjeinek maradványát: a kerek, magasított ágyakat számoljuk fel. A magasított ágyban a növények sokat szenvednek a szárazságtól, mert a víz lefolyik és a szél a talajt jobban kiszárítja. Legjobb, ha a környező talajjal egy magasságban vannak, esetleg 2-3 cm-el emelkednek a talaj fölé.
Az ágyak formája igen változatos lehet. A keskeny mindössze 80-100 cm széles szalagágy tetszés szerinti hosszúságban húzódhat, de szebb hatást érünk el, ha 2-3 méterenként megszakítjuk. Készíthetünk téglalap, négyzet vagy szabálytalan alakú ágyakat is.

 

A virágfelületeket a bejárat és a lakóház körül, a pihenők mellett összpontosítsuk. Az ültetés tervezésénél vegyük figyelembe a növények magasságát és a színek összhangját.
A kertek tavaszi virágdíszét a kétnyáriak: a százszorszép, árvácska, nefelejcs, sárga viola és a korán virágzó évelők: jácint, nárcisz, tulipán, nőszirom, szívvirág adják. A kétnyáriakat lehet egységesen ültetni, az évelőket inkább vegyes ágyakba. Az utóbbiak virágzási ideje a mi száraz éghajlatunk mellett rövid ideig tart.


Májusban a kétnyáriak virágzása lassan véget ér, helyüket az egynyáriak foglalják el. Dús a választék színben, formában egyaránt. Egységes ágyban csak egyféle növényt ültessünk. Mutatósak a petúnia, a vasfű, begónia, kenderpakóca, paprikavirág, bársonyvirág, az oroszlánszáj alacsony változatai.

 

Szépek a szegélyes ágyak ahol a magasabb növényeket alacsonyabb növésűekkel ültetjük körbe. A paprikavirág piros színének szép szegélyt ad a kenderpakóca kék vagy az alacsony bársonyka sárga virága. A vegyes ágyak is elterjedtek. Itt foltokban 10-20 növényt ültehetünk egy-egy fajból vagy változatból egymás mellé. Élénk, ellentétes színek hatnak jól.
Vegyes ágyakba jól felhasználhatók az évelők. Itt nem csak a színekre, hanem a virágzási időre is ügyelnünk kell. Váltakozzanak a tavasszal, nyáron és ősszel virágzók. Az évelőket egynyáriakkal egészíthetjük ki. Ne hiányozzon innen a nőszirom alacsony és magas faja, a margaréta, szarkaláb, liliom, fátyolvirág, pünkösdi rózsa, szépecske, kokárdavirág, a magas és alacsony gerebcsin fajok, sem a krizantém.


Természetesen más növényeket ültethetünk akkor, ha az ágyat nem éri nap. Árnyékos helyre telepítsünk ibolyát, gyöngyvirágot, sárgavirágú árvacsalánt, szellőrózsát, árnyliliomot, dáliatövet, télizöldet, továbbá mindazokat a növényeket, amelyeket az árnyékos ablakba és udvarba ajánlottunk.

 

Kapcsolódó cikk:

Rózsaültetés videóval

Muskátli erdőben jártunk 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia