szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Farsang 1x1

Sulyok Józsefné, 2015. febr. 04.


Mindent amit a farsangi szokásokról, hagyományokról, hiedelmekről és eredeti céljáról tudni érdemes, az most egy csokorban megtalálható.

Farsang 1x1

Farsang (Vízkereszttől húshagyóig)

Lassan végéhez közeledik a farsang, amely vízkereszttől húshagyókeddig tartó időszak. Ebben az időszakban a mezőgazdasági munkák aránylag könnyebbek voltak, ez volt a szórakozás legfőbb ideje. Tekintsük át, milyen fontos napokat ünnepelt a magyar nép ebben az időszakban.

Január 6. – Vízkereszt. Tulajdonképpen a karácsonyi tizenketted zárónapja.
Január 22. – Vince napja. Ekkor azt tartották, ha ezen a napon olvadásos az időjárás, jó lesz az év bortermése. A népi mondás szerint, „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince”.
Február 2. – Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. Ez elsősorban egyházi ünnep, a nép azonban időjós napjának is tartotta.
Február 3. – Balázs-nap. A katolikusoknál szent Balázs a gyerekek egyik védőszentje volt. Almát és gyertyát szenteltettek, s ezeket a gyerekek torokfájásának gyógyítására használták. Az iskolásoknál szokás volt a Balázsjárás. Ilyenkor maskarás gyerekek házról házra jártak tojást és szalonnát kéregetni. A begyűjtött adományok egy részét a tanítónak adták, a többit pedig ők maguk fogyasztották el.

Farsang

A farsang ideje hazánkban épp úgy, mint más európai országokban, a húsvéthoz igazodott. A táncos vigasságok, maskarázások a farsang egész ideje alatt tartott, különösen vidám volt az úgynevezett „farsang farka”, amely szombat estétől húshagyókedd éjfélig tartott, szinte megállás nélkül folyt a mulattság. A farsangi ünnepkör történetéről többet tudunk, mint más népszokások múltjáról. A farsang sok rendbontással, zajos lármázással járt, de ennek ellenére a farsangi szokásokat a mai napig is szinte változatlan kedvvel űzik.

A farsang legfeltűnőbb vonása hazánkban éppúgy, mint más európai népeknél a jelmezes-álarcos játék, tánc. . A 15. század óta szólnak az adatok férfi-női ruhacseréről, álarcviselésről, állatalakoskodásról. Feljegyezték, hogy 1525-ben pl. húshagyókedden állarcosok jelentek meg a királyi udvarban, II. Lajos király is jelmezesen, ördögálarcban vett részt az ünnepségeken.

Míg egyes európai népeknél a farsangi maskarák nagy tömegben, egyformán öltözve vonulnak fel, hazánkban jobban kedvelik a kisebb csoportok játékát. Napjainkig leglátványosabb alakoskodás Magyarországon, a Mohácson lakó délszlávok csoportos, busójárása.
A busók fából faragott álarcokban jelennek meg, amit eredetileg csak felnőtt, nős férfiak vehettek fel, a legények másfajta álarcot viseltek. Legkedveltebbek voltak a magyaroknál az állatalakoskodások. Ezen kívül más figurák is megjelentek a farsangon. A hagyományos figurák közé tartozik a betyár, a menyasszony és vőlegény, kéményseprő, öregember, öregasszony pólyásbabával. stb.

Farsangi szokások:

Tyúkverőzés

Farsanghétfőn a legények felöltöztek koldusnak, cigányasszonynak, menyasszonynak, vőlegénynek, az ötödik vőfélynek. A menyasszonynak szalmakötélből font koszorú volt a fején, a vőlegénynek pedig bokréta a kalapjánál, a legényeknek szalmából sarkantyú a csizmáján. Bementek minden házba, ahol a vőfélyek verseket mondat el, utána táncoltak, majd gazdasszonytól szalonnát, lisztet, tojást kaptak, amit a kocsmában közösen elfogyasztottak.

Tuskóhúzás

A farsangi „lakodalmas” játékok közül leglátványosabb a nyugat-dunántúli tőkehúzással, rönkhúzással, összekötött mókaházasság. A rönkhúzást olyankor rendezik meg, amikor a községben az esztendő során nem volt lakodalom. Régebben az ország sok részén szokás volt húshagyókedden a pártában maradt lányokkal tuskót húzatni. A tuskó elárverezéséből befolyt pénz az ifjúsági szövetség kapta meg, és kulturális célokra fordította.

Szokás volt a farsang idején a gyerekek és az asszonyok külön farsangolása is. Az asszonyok külön farsangolásáról a 15. században is megemlékeztek. Ilyen zártkörű falusi asszonyfarsangokat elvétve a mai napig találunk hazánkban.
A farsang célja elsősorban a párválasztás körül forgott. Azokat a lányokat, akik pártában maradtak, farsang végén szokás volt kicsúfolni. Szatmárban pl. kongóztak, húshagyókedden a pártában maradt lány ablaka alatt pléhdarabokat kongattak a fiúk és bekiabáltak az ablakon: Akinek van ’jánya,’ hajtsa ki a gulyára.

A Temesközben is tréfás lakodalmat tartottak a farsang végén. A farsangot bezárhatja az úgynevezett „bőgőtemetés” is. Akkor a zenészek a nagybőgőt tréfásan „eltemetik”, elbúcsúznak tőle, hiszen katolikus vidéken a nagyböjt ideje alatt tilos volt muzsikálni, táncmulatságot rendezni.

Hamvazószerdától húsvétig:

Sajbózás

Elsősorban farsangkor, ritkábban húsvétkor vagy Szent István napon gyakorolják. A fiúk tüzet gyújtanak, abroncsokat tüzesítenek és ezeket a domboldalon legurítják. A tüzes karika eldobásakor kikiáltják annak a nevét, akinek a tiszteletére a dobást végzik, közben mondókát mondanak.

Virágvasárnap

Az egyházi szokások mellett babonás szokásokat találunk ezen a napon. Hazánkban a virágvasárnapi szokás volt pl. a kiszehajtás. Ilyenkor egy női ruhába öltöztetett szalmabábut végigvittek a falun, majd vízbe dobták, vagy elégették. A bábu elpusztulásához fűződő ének arra utal, hogy nemsokára vége a böjtös ételnek, a „kiszének”, és újra lehet zsíros ételt enni. Azokat a lányokat is kigúnyolták, akik nem voltak hajlandók a kiszének ócska ruhadarabokat adni.

Nyitra megyében a kiszehajtás mellett szokás volt még a „villőzés”.A lányok a virágvasárnap szedett fűzfaágakat felszalagozták, s ezekkel házról házra jártak tavaszt köszönteni.

Kapcsolódó cikk:

Van téli nyugalom a méheknél?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia