szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Faültetéssel szépítsük otthonunkat!

Sulyok Józsefné, 2016. jún. 07.


A ház mellé fát ültetni szép hagyomány. Ha ügyesen választjuk meg a fát, hosszú éveken keresztül gyönyörködhetünk benne. 

Faültetéssel szépítsük otthonunkat!

Házasságkötéskor, gyerekek születésekor stb. régebben több okból ültettek házi fát. De talán ma sem találunk olyan kertet, ahol ne lenne egy példány. A fa betöltheti a térelválasztó szerepét, megfelelő helyen kiemeli a kert egyes részeit. Napsütéses időben kellemes árnyékot ad, akár a teraszon vagy a tópart környékén.

Vidéken régebben olyan jellegzetes udvari fákat ültettek, mint pl. a hárs, tölgy vagy a gesztenye. Manapság azonban nem sokan rendelkeznek olyan tágas térrel, hogy ilyen terebélyesre növő fákat ültessen. De az utóbbi években egyre több kis termetű, oszlopos vagy gömb formájú fa jelent meg a kereskedelemben, melyek ideálisak kisebb telkekre.

A megfelelő házi fa kiválasztásánál először azt kell eldönteni, hogy később milyen szerepet szánunk nekik a kertben. Takarást kell nyújtson, árnyékot kell tartania vagy figyelemfelkeltés céljából lesz ültetve.

Az is fontos, hogy az adott kialakítási stílussal összhangban legyen a fa formája. Romantikus környezetbe harmonikusan illeszkednek be pl. a csüngő-ágú vérbükk vagy a szomorú nyír. A geometrikus koronaformák, mint az oszlop vagy a gömb, illenek a modern kertek stílusához.

Kevés helyet igényelnek és általában metszés nélkül megőrzik formájukat

A teraszon és a pihenőhelyen a fák népszerű árnyéktartók. Inkább világos árnyékkal lepnek meg bennünket, pl. fűzfa vagy a nyír, míg a nagylevelű fajok, pl. a szivarfa vagy a platán alkotta lombozat viszonylag sűrű marad.

A feltűnő kéreg, az őszi színek és a gyümölcsdísz gondoskodik arról, hogy a házi fa egész évben vonzó látványossága legyen a kertnek. Ezért a választásnál a méret és a levélzet mellett ezekre a jellemzőkre is figyeljünk. És ne feledkezzünk meg a menedéket és táplálékot kereső rovarokról, madarakról sem.

Tippek:

  1. A díszcseresznye lombja ősszel vöröses-sárgára színeződik. Tölcsér alakú, terebélyes növekedésével kissé több helyre van szükség a kertben, hiszen szélessége elérheti a 4-5 métert.
  2. Májusban a japán díszcseresznye szinte roskadozik a rózsaszín telt virágok terhe alatt, ami csodálatos látvány.
  3. Az ernyős koronájú platán meleg nyári napokon kellemes árnyékról gondoskodik.
  4. A himalájai nyír fehér törzsével szép kontrasztot alkot az örökzöld bokrokkal, pl. a puszpánggal.
  5. Keskeny előkertbe alkalmasak a metszést jól tűrő fák, mint pl. a gyertyán.
  6. Hasznos és szép is az almafa, a legkedveltebb házi fák közé tartozik, tavasszal csodás a virágzatával, ősszel pedig gyümölcsével örvendeztet meg.
  7. Nagy levelével a császárfa optimális árnyéktakaró. Csak napsütéses helyen érzi jól magát.
  8. A cseregalagonya kárminpiros virágával május és július között megszínesíti a kertet.
  9. Ősszel az aranysárga japán juhar levelei ragyogó narancsvörösre színeződnek. A kistermetű fa csupán 3 méter magasra nő, ezért kiválóan alkalmas kicsi kertbe is. 

Kapcsolódó cikk: A vadlevendula és a lavandin kettőse
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!