szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fehér fűz köré szövődött legendák

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 19.


A görög mitológiában a fűzfával az alvilágban is találkozhatunk. 

Fehér fűz köré szövődött legendák

Perszephoné ligetében, aki Hádésznek, a holtak birodalma istenének felesége, valamint Kréta szigetén annak a barlangnak a bejáratánál, ahol a gyermek Zeusz felnevelkedett.

Az európai néphagyományokban a „szomorú fűz” a boldogtalan szerelem és a gyász jelképe. Azonkívül különösen a magas botoló füzeket hozták kapcsolatba rémítő boszorkányokkal, szellemekkel. A régi mese szerint a szép lányok előszeretettel tűnnek el a fűzfák odvában, hogy onnan mint dühösen fújó macskák ugorjanak elő, a falusi nép ijesztgetésre. Élőhelyére, a víz közelére utalnak magyar helységneveink: Füzesabony, Balatonfűzfő, Rábafüzes.

A gyors növekedésű fehér fűz 20-25 m magas fává nő meg, ha az emberiség nem befolyásolja. Alacsonyan elágazó törzsű, laza koronájú szabálytalan fa. Gyakran nyesik ezeket a fákat fűzfavesszőnyerés céljából. Így alakulnak kis a göcsörtös füzek. Bár elég korán odvasakká válnak, mégis sokáig hajtanak vesszőket a vékony kéreg alól. Ezeket nem csak kosárfonásra használják, hanem szőlőt is kötöznek velük.

A fiatalon sima és fehéres-szürke kéreg később hosszában repedezett, vastag barna héjkéreggé módosul. Alatta a barnás szíjács és pirosas geszt található. A kérget fehércserzésre, a bagariabőr és a kesztyűbőr előállítására használják.

A sok finom szállítóedény a fában elszórtan helyezkedik el. Hosszmetszetében finom hajszálrepedéses mintázatot képez. A fa durva rostos, nagyon puha, hajlékony, laza szerkezetű. Gyorsan szárad, jól megmunkálható, pácolható, lakkozható, de nehezen fényezhető. Többnyire kosár, láda, fagyapot, facipő készül belőle, ezen kívül a gyufa, csónak, rajztáblakészítésére, meg a papíriparban használják fel.

Áprilisban vagy májusban a lombfakadással egy időben jelennek meg a virágzatok. A porzós fákon 3-6 cm hosszú, kocsányos, kissé hajlott barkák fejlődnek ki. Más fáknál 3-6 cm hosszú zöld termős barkák alakulnak ki. A virág támasztólevélből, magházból és egy mirigyből áll.

A fehérfűz nagyon korán virágzik, nagy becsben álló, kiváló méhlegelő.

A magkezdeményekben levő petesejtek megtermékenyítése után a magház tojásdad, kúpos, szürke, nemezes szőrös tokterméssé alakul. Éréskor felpattan, és számos, magot enged a szabadba. Az apró rügyekből a virágokkal egy időben fejlődnek ki a lomblevelek is. Fiatalkorukban mindkét oldaluk rásimuló, sűrű ezüstös szőrös. Később az év folyamán a színoldaluk sötétzöld lesz, mert elveszíti a szőrzetét.

A levele keskeny lándzsás, vagy lándzsa alakú. A fehér fűz 25 m magasra is megnő, de ehhez üde nedves, esetleg vizes, mély rétegű talajra és fényre van szükségük. Ez a feltételek többnyire patak és folyópartokon, lápos talajokon, tavak szegélyén, ligeterdőkben adottak. Károsodás nélkül elviseli a hosszú ideig tartó vízborítást, még akkor is, ha a törzsük egy része vízben áll.

Kapcsolódó cikk: Áprilisi kerti S.O.S.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!