szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fehérpenész

Mártha Izabella, 2014. febr. 18.


Nagyon veszélyes, elsődlegesen a talajból fertőző, rendkívül agresszív gomba, mely a növények gyökérzetét, hagymáját és gumóját (pl: begónia) támadja meg. Ezeket a növényi részeket rothasztja, korhasztja, felemészti a gomba, majd a szárnyaki részen, a talajfelszínen fehér, vattaszerű penészbevonat jelenik meg. Másodlagos fertőzési tünete, hogy a kórokozó spórái a növény levelére hullva kicsíráznak és itt is hófehér, vattára emlékeztető penészgyep jelenik meg, amely a növényen élősködik.

Fehérpenész

Első számú feladat, hogy a talajból fertőző alakjának a kártételét állítsuk meg! Biológiai megoldásként a Trifender® WP (10–20 g/10 l víz) biológiai készítménnel való beöntözést alkalmazva olyan körülményeket alakíthatunk ki a gyökérzónában, amelyek a fehérpenész számára elviselhetetlenül kedvezőtlenek, ugyanakkor a növény számára stimuláló, kondícionáló hatásúak.

A másodlagos (azaz a lombon megjelenő) tünetek kezelésére a szürkepenész ellen is alkalmazható kontakt és felszívódó szerek vethetőek be sikeresen, pl. Cuproxat® FW (30–50 ml/10 l víz), Manfil® 75 WG (21 g /10 l víz), Cabrio® Top (20–22 g/10l víz).
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!