szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fekete nadálytő és bozda a növényvédelemben

Topor Erika, 2015. szept. 08.


A biológiai növényvédelemben újabb két ismert növényt ajánlunk, mely hatékony a növények táplálásában illetve káposztalepke elleni védekezési lehetőséget biztosít.

Fekete nadálytő és bozda a növényvédelemben

A fekete nadálytövet sokan ismerik, évelő növény, elsősorban a vizes élőhelyeken található. Élénk lilás virága egész nyáron nyílik, így ebben az időszakban könnyű begyűjteni. Növényvédelemben leveleit és szárát gyűjtjük.

Fél kilogramm levelet és szárat gyűjtsünk össze és öt liter vízbe áztassuk. Naponta párszor keverjük meg a levet, és akkor szűrjük csak le, ha a lé már nem habzik, és sötétre színeződött a folyadék. Ez nagyjából egy két hetes folyamat. Viszonylag nagy arányban, 1:20 keverési aránnyal hígítsuk. A gyökerek közelébe öntve kilocsolható akár az öntözővízzel együtt. A veteményesek kedvence: paradicsom, zeller, káposzta termesztéshez kiváló, mivel nagyon magas a káliumtartalma.

A másik ismert növény a fekete bodza. Káposztalepke ellen permetszer készíthető belőle, ha negyed kilogramm hajtást felöntünk két és fél liternyi vízzel, majd két napig állni hagyjuk. Textilszűrőn át leszűrjük, és használat előtt 1:10 arányban hígítjuk.

Gyakori probléma a vakond megjelenése. A fekete bodzából készült vakondűző lé is hatásos lehet. Egy kiló bodzahajtáshoz adjunk 10 liter vizet, majd 5 napig napos helyen hagyjuk állni. Ha elkészült, akkor öntsük a levet a vakond járataiba.

Egy ritkább kártevő ellen, a máktok ormányos ellen permetszernek is kiváló a fekete bodza. negyed kilogramm virágot öntsünk fel két és fél liter vízzel. Két napig hagyjuk állni és ha elkészült textilszűrőn át szűrjük le. 1:10 arányban permetezőgéppel kijuttatható.

Kapcsolódó cikk: A boszorkányűző kapor
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia