szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A feledékeny hobbikertész legjobb barátai: a pozsgások

Scheftsik Tamás, 2013. júl. 24.


Ha különleges virágokat szeretnénk tartani, akkor nem kell feltétlenül a trópusi, buja zöldek irányába mozognunk. Van a növényeknek egy olyan csoportja, amit sokan elhanyagolnak, pedig megfelelő ápolással elképesztő szépségek nevelhetőek belőlük. Igen, ezek a kaktuszok, és a pozsgások, illetve ez esetben az utóbbiak.

A feledékeny hobbikertész legjobb barátai: a pozsgások

A tüskés kaktuszok már egészen jól befészkelték magukat a köztudatba, hiszen láthattuk, hogy a zord külső olyan csodaszép virágokat eredményezhet, amit csak kevés más növény képes produkálni. Azonban a pozsgások még mindig egy olyan csoport, amiről nem csak, hogy keveset tudnak, de nem is tulajdonítunk nekik jelentőséget, elvégre csak duci levelű zöldek. Pedig ez nem igaz, hiszen ezek között a növények között is csodaszép virágokat találhatunk, ráadásul a tartásuk is igen egyszerű.

Fáskövirózsa

Valószínűleg senki előtt nem ismeretlen a kövirózsa, hiszen nagyanyáink előszeretettel termesztették, és használták. Kevesen tudják, de ennek az aprócska, kedves növénynek ugyanolyan jó tulajdonságai vannak, mint egzotikus rokonának, az aloe verának. A nedvei sebgyógyításra, és bőrbántalmakra is kitűnőek. Ráadásul nagyon szapora, és a tartása egyáltalán nem igényel szakértelmet.

Ha a fás változatot választjuk, akkor a megszokottól annyiban fog eltérni a látvány, hogy a zöld levelek mérete nagyobb, illetve a virágok, amiket nevel, kis szárakon lógnak le. De az is igaz, hogy érzékenyebb, mint egyszerűbb rokona. A fáskövirózsa ugyanis nem fagytűrő, tehát nem lehet csak úgy kiültetni a kertbe. Cserépben, világos helyen azonban nagyon jól érzi magát, és ha télen a 8°C-t tudjuk neki biztosítani, akkor nyáron szinte biztosan virágokkal örvendeztet meg minket.

Krasszula

A krasszula kis fának nevelhető. Bár nem nő kifejezetten lassan, azért elleszünk egy darabig azzal, hogy nagyobb növényt formáljunk belőle. Szereti a közvetlen fényt, a tűző nap sem árt neki. Sokan úgy gondolják, hogy a katuszokat és a pozsgásokat nem nagyon szabad locsolni. Ez azonban nem igaz, legalábbis sok fajnál nem. A krasszula rendszeres, de nem túl kiadós locsolást igényel, és hetente egyszer nyugodtan lehet tápoldatozni is.

Ha így teszünk, akkor még virágzásra is bírhatjuk ezt a szépséget, ami bizony különleges látvány. Olyan, mintha egy bonsait nevelgetnénk, csak anélkül, hogy folyton kötözgetni, drótozni és metszeni kellene. Szaporítása nagyon egyszerű, magról vagy szárdugványról történik. Tulajdonképpen egyszerűen csak eldugjuk a letört szárat, és kész is.

Dögcsillag

Ez a pozsgás csak azoknak való, akik egy igazi különlegességet szeretnének tartani, és ezért hajlandóak áldozatokat is hozni. Ez a növény nem túl magas, ám annál húsosabbak a levelei, a tömzsi megjelenés azonban megtévesztő, hiszen akár 35 centis, csodaszép, csillag alakú virágot is nevelhet. Egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy illatra nem számíthatunk. Eredeti élőhelyén a méhek ritka vendégek, mert nem bírják a hőséget. A legyek azonban remekül elvannak benne, ellenben nem igazán vonzzák őket a bódító illatok. A rothadó hús szaga azonban igen, így ezek a finom szőrökkel borított virágot ezt árasztják magukból.

Ha a kertben tudjuk tartani, akkor elenyészően kellemetlen, viszont a látványa lenyűgöző. Folyamatosan napos helyre tegyük, de a közvetlen, tűző napot kerüljük. Nehezen viseli a hideget, 10°C alá ne engedjük süllyedni a hőmérsékletet. Könnyű, laza talajt igényel, és minden tavasszal érdemes átültetni. Tápoldatozni nem szabad, és az öntözéssel is csak csínyjén bánjunk. Nyáron csak keveset, télen szinte egyáltalán ne locsoljuk.

Kapcsolódó cikk:

A jó hobbikertész 5 titka
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia