szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Felkészülés a gyümölcsfák virágzás előtti védelmére

Szépzöld, 2017. márc. 29.


A gyümölcsfák virágzás előtt számos gomba kártételének vannak kitéve. A virágkezdemény, terméskezdemény (a bibe) védelmére nagy figyelmet kell fordítani.

Felkészülés a gyümölcsfák virágzás előtti védelmére

Addig amíg a sziromlevelek nem jelennek meg, azaz virágzás előtt az almatermésűekben (alma, körte), csonthéjasokban (őszibarackban) a tafrínás levélfodrosodás ellen szilvában, meggyben, cseresznyében a moníliás, baktériumos fertőzések ellen a CHAMPION WG eredményesen használható. Kajszibarackban a pirosbimbós állapot után, a perzselés veszélye miatt a CHAMPION WG használatát mellőzzük.

Amennyiben a virágzás elkezdődött, az őszibarack, kajszibarack, cseresznye, meggy, szilva fák védelmére kiváló készítmény a MANFIL 75 WG. (10 liter vízhez 20g Manfil) A meggyben és cseresznyében a moníliás hajtás és virágfertőzés ellen TALENTUM 20 EW (10 liter vízhez 8ml Talentum 20 EW) nyújt védelmet. Amennyiben csapadékosra fordul az idő a virágzás ideje alatt a permetezést meg kell ismételni.

A TALENTUM 20 EW, a MANFIL 75 WG, az engedélyokiratban leírtakban megfelelően eredményesen alkalmazhatók szamóca, ribiszke, dísznövények védelmére is. A méhek védelme érdekében a virágzás ideje alatt rovarölő szerekkel keverni szigorúan tilos!

A kiskertek, házikertek ideális totális gyomirtószere a GLIALKA STAR, vagy a BOOM EFEKT. A háromévesnél idősebb szőlőben és gyümölcsösben, a csonthéjasokban, almatermésűekben, héjas termésűekben alkalmazható akkor, amikor a gyomnövények a növekedés intenzív szakaszában vannak pl.: tarack 25-30cm magasságban. A permetezésnél vigyázni kell, hogy a permetlé a kultúrnövény zöld részére még véletlenül se kerüljön. Az eredményes gyomirtáshoz az említett szerekből (Glialka Star, Boom Efekt) 2-2,5 %-os töménységet, azaz 10 liter vízhez 2-2,5 dl szert kell tenni). A hatásfokozás és felszívódás elősegítésére a GONDOR nevű készítmény 0,25%-os töménységben (10 liter vízhez 25 ml) használható.

A permetezésekről nyilvántartást kell vezetni. A gazdaboltokban található permetezési napló minták alkalmasak a permetezés idejének, a használt vegyszernek, a dózisnak, a hígításnak, az élelmezés egészségügyi várakozásidőnek, a munkaegészségügyi várakozásidőnek, a pontos rögzítésére, a szüret várható időpontjának meghatározására.

A következő cikkben a gyümölcsfák virágzás utáni növényvédelmi teendőiről, a szőlőtelepítésről, a szőlő virágzás előtti védelméről, a sikeres palántanevelés, gondozás feltételéről esik szó.

Cikket írta: Saska Imre

Kapcsolódó cikk: Apró magvak vetése, tápanyag utánpótlás, talajfertőtlenítés fontossága
Hozzászólások (2)

H. Ciocchini
2017. ápr. 22. (1 986 napja)
A kiskertekben tevekenykedok hasznos tanacsokat kapnak.
Erdemes figyelemmel kiserni.
Parine Berecz Etelka
2017. ápr. 06. (2 002 napja)
Koszonjuk az ertekes es aktualis informaciokat. Remelem minden evszakban kapunk hasonlo tajekoztatast a kerti teendokrol. A kiskert tulajdonosoknak szerintem komoly segitseget nyujtanak a napi feladatokhoz.


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia