szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Feng Shui a fürdőszobában

Sulyok Timea, 2009. júl. 08.


Az ázsiai kultúrát és a szokásokat kevéssé ismerő, európai gondolkodásmódhoz szokott értelmünknek a Feng Shui első hallásra egy hangzatos varázsszónak tűnhet. Ismerkedjünk hát meg a dallamos szó mögötti valódi tartalommal és hasznosítsuk a több évszázados, évezredes tudást saját otthonunk, fürdőszobánk kialakításánál!

Feng Shui a fürdőszobában

 

A Feng Shui a távoli múltba visszatekintő ősi kínai tudás és asztrológia része, amely módszernek fő célja a harmónia kialakítása és megőrzése. A Feng Shui szó jelentése: szél és víz. Ez a két környezetünket állandóan formáló erő és az életenergia (Csí - Chi) szabad és akadálytalan áramlása teszi lehetővé, hogy összhangban létezhessen „élő és élettelen”.

 

A duális világszemlélet és a Jin (Yin-víz) és a Jang (Yang-tűz) szimbólum által jelképezett filozófia fő alkotóeleme a Feng Shui-nak. Miszerint a látszólag ellentmondásos tulajdonságok, jellemzők egy egységbe kovácsolósa révén (pl. nő-férfi, jó-rossz, fekete-fehér, fény-árnyék stb.) valósítható meg a teljesség. A nyolc részre osztott Bagua-térkép segítségével pedig - a Feng Shui műszaki rajzaként - meghatározhatjuk épülő otthonunk helyiségeinek ideális pozícióját, funkcióját vagy segítségével formálhatjuk már meglévő lakóhelyünket.


Akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy most alakíthatják ki új otthonukat, azok a Bagua-térkép és egy szakember segítségével könnyedén meghatározhatják a fürdőszoba ideális helyét a lakásban. Mit tehetünk, ha már kész vagy épülő otthonunkban szeretnénk harmonikus, a Feng Shui filozófiájának megfelelő fürdőszobát kialakítani?


A fürdőszobát célszerű otthonunk kevésbé domináns szegletébe helyezni - ne nyíljon nappaliból, étkezőből, konyhából, hálóból - hiszen a víz uralkodó jellege igencsak befolyásolhatja, jó és rossz irányba is, az elérendő célt. A víz kettős hatása miatt az élet akadálytalan áramlásának is a jelképe, de ugyanakkor az elapadó életet is magába foglalja, hiszen a csöpögő csapok és az elfolyó víz, a pazarlás és az elúszó anyagiak jelképe is.


Egyik fő szempont, hogy a fürdőszoba ne legyen a bejárati ajtóval szemben. Ez a hely ahol a Feng Shui szerint a lehetőségek az otthonunkba „lépnek”, s ha éppen a fürdőszobával szemben „találják magukat” könnyen előfordulhat, hogy a kínálkozó karrier és más lehetőségek egyből a lefolyóban végzik. Most sokan - velem egyetemben - felsóhajthatnak, mert nem ezen elvek szerint lett kialakítva az otthonuk. De mi is a megoldás?

 


Javasolt a helyzet orvoslásaként a fürdőszoba ajtaját csukva tartani, és ha lehetőség van rá, akkor az ajtó külső lapjának teljes hosszában egy tükröt kell felhelyezni vagy elegendő lehet egy fényvisszaverő tárgy felfüggesztése is. Így a kedvezőtlen helyen lévő fürdőszoba láthatatlanná válik, s az életenergia visszatükröződve a tükör felületéről, szabadon továbbáramolhat, s nem tűnik el a fürdőszoba lefolyójában. A fő cél az lenne, hogy ha a fürdőszobánk előnytelen területre esik, ennek hatását ne erősítsük tovább, inkább egy jó kapus módjára hárítsuk azt.


Az lenne az ideális, ha toalett nem a fürdőszobában helyezkedne el, de ez sok esetben nem megvalósítható. Ezért válasszuk el a fürdő többi részétől egy kis fallal vagy egy jelképes függönnyel. A másik fontos teendőnk, ha a Feng Shui alapelveit követjük, ha tartsuk mindig lehajtva a toalett tetejét. Ezt diktálnák a higiéniai szempontok is, de ezeken túl a Chi sem távozhat otthonunkból a kelleténél korábban. Hívjuk segítségül az ún. föld elem jótékony, kiegyensúlyozó hatását. Helyezzünk egy-egy szép követ kavicsot vagy cserepes növényt a WC tartályra!


A fürdőszoba kialakítása legyen esztétikus, törekedjünk a harmóniára. Katonásan hangzik, de hatásos: legyen rend és tisztaság!


A helyiségen legyen ablak is, hiszen a természetes fény beáramlása kedvezően hat és a szellőztetés gondja is egy csapásra megoldódik. Ha nincs ablak a fürdőszobán, akkor erősebb mesterséges megvilágítással kell elérnünk a természetes fény keltette hatást, a félhomály nem célravezető. Ebben nyújt segítséget a szivárványkristály, fényével erősíti az ablak hiánya miatt legyengült energiát.


A párás környezetet kedvelő növények jelenléte a fürdőszobában jótékony hatású, de csak abban az esetben, ha természetes fény áramlik a helyiségbe. Ellenkező esetben csak művirágot vagy szárított virágot tudnánk elhelyezni, de ezek az élettelen és halálra emlékeztető tárgyak, nem táplálnak pozitív energiákat…


Használjunk tükröket, a szükséges mértéken túl is, mert ez által a tükörről visszaverődő Csí áramlását segítjük. A mosdókagylónál lévő tükörben ne csak a fejünket lássuk, hanem látható legyen egész felsőtestünk is. Fontos, hogy az arcunkra ne vetődjék árnyék, ennek érdekében a világítást a tükör két oldalára helyezzük. A tükör legyen sérülés és karcolásmentes és mellőzzük a gravírozott felületeket, melyek megtörik az életenergia áramlását.


S elérkeztünk talán a legérdekesebb feladathoz. Öltöztessük fel fürdőszobánkat! A burkolatok vásárlásánál legyünk előrelátóak, hisz választásunk nem egy-két évre szól. Nem biztos, hogy az éppen divatos, élénk színek évek múltán is jó érzéssel töltenek el bennünket. Ha ragaszkodunk az erősebb árnyalatokhoz, akkor inkább a kiegészítőket válasszuk ki eszerint, hiszen könnyebben kicserélhetők. De egy szempontot tartsunk szem előtt: olyan kiegészítőt válasszunk, ami harmonizál a víz elemmel - pl. a föld elem színeit – s így magától érthetődően tartózkodjunk a tűz elem vörösétől.


Melyek az ideális árnyalatok a fürdőszobában? A Feng Shui alapelvek szerint a világos árnyalatokkal tudjuk leginkább megteremteni a harmonikus, éltető közeget. Leginkább a fehér ajánlott – a tiszta fény, mely a színskálában nem is szerepel – s így nem szín lévén magába foglalja az összes árnyalatot. De a fehér választása mellett a rózsaszín, a krémes és pasztellszínek, a friss hatású kék – türkiz - zöld világos árnyalatai is kedvező hatásúak.


A fürdőszoba valóban a megtisztulás színtere lesz és bevonható a pozitív energiák vérkeringésébe, ha mai modern korunkban is alkalmazzuk az évezredes tudást, s fogékonyak vagyunk az elődeink által szerzett ismeretek újraértelmezésére.

Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia