szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Feng-shui a dolgozószobában

Scheftsik Tamás, 2012. ápr. 10.


Ahhoz, hogy harmonikusan és eredményesen tudjunk dolgozni, az kell, hogy a szoba kialakítása, melyben a munkánkat végezzük, elegendő energiát biztosítson ehhez. Ez nem csak azt jelenti, hogy legyen benne egy kávéfőző, hanem azt is, hogy nem mindegy, hogyan rendezzük be, vagy éppen, hogy hova kerül a helyiség.

Feng-shui a dolgozószobában

Elhelyezés

 

Alapvető fontosságú, hogy tudjuk, a munka egészen más energiákat kíván meg tőlünk, mint az egyéb, mindennapi tevékenységeink. Ezért, ha otthonról dolgozunk, mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetnünk a dolgozószoba elhelyezésére. A legtöbb esetben meg lehet oldani, hogy egy külön helyiséget nevezzünk ki erre a célra, ami a lehető legjobb megoldás. Ha azonban erre nincsen lehetőség, akkor is kell, hogy valamivel szeparáljuk a dolgozósarkot. Paravánnal, függönnyel, vagy egy egyszerű szekrénnyel is le lehet választani a nappaliból egy részt, hogy a munkánkat nyugodtan el tudjuk végezni. A hálószoba tabu, csak akkor használjuk munkára is, ha semmi más megoldás nem jöhet szóba.

 

A munkahelyen is van egy-két ötlet, amit érdemes betartani. Ezek természetesen vonatkoznak az otthoni dolgozószobára is. Fontos hogy lehetőleg ne válasszunk olyan irodát, mely egy hosszú folyosó végén, azzal szemben helyezkedik el. Ennek oka, hogy az energiák agresszívan, gyorsan érik el a szobát, így nem segítik a munkánkat. Az is jó, ha nem közvetlenül egy csupasz falfelületre néz a szoba, mivel az pedig gátlólag hat. Ha mégis ez a helyzet állna elő, akkor érdemes egy színes képpel, vagy virággal feldobni a falat, hogy a segítő energiák könnyebben megtaláljanak minket, valamint a kollegák és az üzletfelek se feledkezzenek meg rólunk.

 

Íróasztal

 

Arról már volt szó, hogy az asztal elhelyezésénél fontos, hogy olyan helyzetet teremtsünk, amikor a kreativitásunk szárnyalni tud. Vagyis ne állítsuk falhoz a munkaterületet, ne azt nézzük egész nap. Ha van rá lehetőség, akkor érdemes egy ablak elé tenni, ha nincs, akkor is úgy helyezzük el, hogy legyen a szemünk előtt tér, ne akasszuk meg az alkotó energiák áramlását. Fontos az is, hogy az íróasztaltól rálássunk az ajtóra, de ne legyünk teljesen szemben vele, akkor ugyanis „védtelenek” leszünk a beáramló negatívumokkal szemben. A feng-shui szerint is fontos, hogy az asztalon ne legyen kupi. Ennek nem csak az az értelme, hogy mindent megtaláljunk, amit keresünk, hanem az is, hogy a munkaterületünk harmonikus legyen. Ha a környezetünkben káosz uralkodik, akkor a koncentrációnk és az alkotó készségünk is csökken.

 

Fények

 

Fontos, hogy az a terület, ahol a munkánkat végezzük, jól legyen megvilágítva. Ennek nem csak az energiaáramlás szempontjából van értelme, hanem azért is, mert a túl bágyadt, szűrt fényektől elálmosodunk, a nagyon világos, éles lámpáktól pedig fejfájást kaphatunk. Mindegy, hogy hova került az íróasztal, ha csak tehetjük, mindenképpen tegyünk rá egy plusz világítótestet, ne csak a nagylámpát használjuk. Ez azért jó, mert a szem számára pihentetőbb, ha minden részletét látjuk annak, amivel foglalkozunk, nem takarja ki a felét, az árnyékot vető fejünk.

 

Benyomás

 

Amikor valaki először lép az irodánkba, vagy éppen a dolgozószobánkba, amit először lát, az alapján fogja kialakítani rólunk az elsődleges véleményét. Éppen ezért figyeljünk erre a területre, mindig legyen tiszta és rendezett. Dekorációban érdemes vidám, határozottságot és megbízhatóságok sugárzó dolgokat választani, például egy családi fotót, vagy éppen egy aprólékos munkával és türelemmel, saját kezűleg készített hajómodellt.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!