szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fényfüzér 1X1

Scheftsik Tamás, 2012. dec. 12.


A karácsonyi hangulat megteremtői közül bizony nagyon előkelő helyt tudhat magáénak a fényfüzér. Ma már azonban hihetetlen mennyiségű, és persze különböző kivitelű darabokból válogathatunk, így elég könnyű mellényúlni. Lássuk, hogy mik a legjellemzőbbek a boltok polcain.

Fényfüzér 1X1

Formák

Mindenki ismeri a klasszikus kivitelt, amit egyszerűen a karácsonyfára lehet tekerni. Ez egy nagyon egyszerű, és éppen ezért nagyszerű megoldás, hiszen mivel ennyire könnyen tekerhető, így nem csak a fenyőn lehet helye. A függönykarnison, oszlopon, de akár a plafonon is egyszerűen rögzíthető.

Egy mára szinté nagyon elterjedt megoldás a fénykötél. Ez egy vastagabb kivitel, amiből nem álnak ki a kis égők, hanem az anyagán belül vannak. Kültérre tökéletes, hiszen nem árt neki sem az eső, sem pedig a hó, sajnos azonban nem lehet a végtelenségig alakítani, mert ha megtörik benne a vezeték, akkor érzékeny búcsút vehetünk tőle. Tökéletes lehet a terasz korlátjára, vagy a bejárati ajtó köré. Nyugodtan tegyünk rá díszeket is, mert nem melegszik fel olyan mértékben, mint a szabadon hagyott égők.

 

Ha nagyobb felületeket szeretnénk egyszerűen díszíteni, akkor tökéletes választás lehet egy fényháló. Tulajdonképpen csak a „szövése” más, mint a már említett fényfüzéré, ennek köszönhetően azonban sokkal kevesebb alakítás árán lehet nagy felületeket betakarni vele. Ablakban is remekül mutat, de ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk letudni a kerti fenyő díszítését, arra is tökéletes. A benti fa esetében nem az igazi, mert ahhoz, hogy valóban mutasson, elég sokat kell rendezgetni, és még akkor is feltűnő lehet, hogy a vezetékei itt-ott kivillannak a díszek közül.

 

Mostanában már magunknak is be tudunk szerezni olyan fényfüzért, amit sokáig csak a bevásárlóközpontok falain lehetett látni. Ezek pedig nem mások, mint a jégcsapszerűen lelógó, hosszabb-rövidebb fényforrások, melyek egy hosszabb vezetékről csüngenek alá. Ahhoz, hogy jól mutassanak, mindenképpen ajtó vagy ablak fölé tegyük őket, esetleg az ereszen végigvezetve. Elvégre jégcsapok csak a legritkább esetben csüngenek a fákon, vagy körben egy oszlopon.

 

Égők

Abban is találhatunk eltéréseket, hogy milyen „búrát” kapnak a kis égők. Itt pedig sajnos tökéletes táptalajt talál magának az ízléstelen és a giccs. Elég egyszerű mellényúlni, hiszen a boltok polcain nyakra-főre lehet találni harangokat, csillagokat, de akár aprócska szívecskéket. Egyiknek-másiknak egy kevés köze még a karácsonyhoz is van, de sajnos még csak ez sem követelmény. Ezeket a fényfüzéreket sem kell teljesen elfelejteni, hiszen az apró lampionok is remekül mutatnak, de ne a téli ünnepre szerezzük be őket. Ha mindenáron szeretnénk formás füzéreket, akkor az olyan lehetőségeket keressük, amik nincsenek nagyon túldíszítve, és a vonalvezetésük is egyszerű. Ez azt jelenti, hogy az apró mikulásokat megjelenítő rémségeket lehetőleg kerüljük el messzire, hiszen nem meghitté, hanem viccessé és ízléstelenné teszik a fát.

 

Színek

Mindemellett még arra is van lehetőségünk, hogy az elképzeléseinknek megfelelő színű izzókat válasszunk. Ez sok esetben nagyon jó, ám könnyű velük mellényúlni. Egy fára szánt füzér esetében érdemes szem előtt tartani: ha a fenyő 1 vagy két alapszínnel van dekorálva, akkor egy villódzó, színpompás füzér nem feltétlenül jó ötlet. Ezt akkor válasszuk, ha a fánk is rendelkezik a színkavalkád vidám tulajdonságával. A kültéren felhasznált égőknél szinte mindegy a szín, ám ha például jégcsapot imitál, akkor érdemes hideg, kék fénnyel izzó fűzért választanunk.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!