szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Filodendron levele feketén foltosodik - túlöntözés?

guest     1 390 napja     0 megtekintés
Múlt héten vettem észre, hogy a két utolsó locsolással (egy hét eltelt köztük és kb 3dl mehetett rá másodszor), sikerült túlöntözni a filodendronom. 3-4 hónapja vettem, akkor nem ültettem át, mert úgy tűnt jól érzi magát (ikea, 21cm-es cserépben, pár nappal a vásárlás után gomba is nőtt mellette.., akkor kevesebbet locsoltam egy jó ideig, valamint az új leveleken már akkor is sárga (pigmenthiányos?) pöttyök voltak - de ez úgy tűnik nem terjed).
Miután a vizet kiöntöttem alóla (amiben 2-3 napig állhatott), közelebb tettem a fűtéshez és törülközőre tettem, amit több mint egy napig többször teljesen eláztatott. Elsején vettem észre, hogy az egyik levelén fekete folt jelent meg - ez azóta nőtt, és még két levélen megjelent, illetve némelyik levél szélén, a fonákján olyan foltok vannak, mintha elvizesedett, vagy átázott volna a levél.
A földet még mindig eléggé vizesnek éreztem, ezért tegnap földet akartam rajta cserélni, de átültetés lett belőle, mert kiderült, hogy több a gyökér mint a föld, közüle nem is sikerült a nedves vagy inkább vizes földet kiszedni, mert nem akartam törni a gyökereket - (amik épnek tűntek), hanem köré került compo zöldnövény és pálmaföld meg alá egy réteg agyaggranulátum.
Köze van ennek a foltosodásnak a túlöntözéshez? sikerült megbetegítenem a növényt? és ha igen, mivel kezeljem?
Nagyon köszönöm a választ
0
0
szavazat
Filodendron levele feketén foltosodik - túlöntözés? Filodendron levele feketén foltosodik - túlöntözés? Filodendron levele feketén foltosodik - túlöntözés? Filodendron levele feketén foltosodik - túlöntözés?


2 HozzászólásMártha Izabella
2018. jan. 09. (1 385 napja)
Kedves Érdeklődő!

A leírtak alapján, már az üzletben beteg lehetett a növény, valószínű a talajban talajlakó gomba lehetett. Ez a túlöntözés miatt terjedhetett tovább a növényben. Érdemes ilyenkor a földet alaposan átmosni, majd a növény talaját kiszárítani, ami az Ön által leírt módszer szerint megfelelő.
Javaslom, hogy most adjon a növénynek Trifender biológiai terméket, ami a talajból fertőző káros gombákat kiszorítja a talajból.
Üdv,
M. Izabella
Gálffy Emese
2018. jan. 04. (1 390 napja)
és a képek
-1
Kattintson a képre a nagyításhoz


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.