szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Finomságok gyorsan - Fólia és üvegház

Sulyok Józsefné, 2013. jún. 17.


Az üvegházban vagy fólia alatt termesztett zöldség nem jut természetes nedvességhez, csapadékhoz, ezért öntözésre a nyári hónapokban fokozott figyelmet kell fordítani. Persze tudnunk kell azt is, hogy a talaj a fólia alatt nem szárad ki olyan gyorsan, mint a szabadban, mert a párolgó víz nagy része a fóliasátor belső oldalán lecsapódik és visszatér a földre. A rendszeres öntözés ennek ellenére sem mellőzhető.

Finomságok gyorsan - Fólia és üvegház

A fólia eltávolítása az öntözés idejére nehézséget okoz (gondolunk itt azokra a zöldségfélékre, amelyekre kisebb méretű, alacsony fóliasátrat borítunk, míg a hőmérsékletingadozás tartós), de vele járó munkát a termés érdekében vállalni kell. Vannak növényeink, amelyeket vegetációs idejük feléig tartunk védőfólia alatt, különben elvesztik jellegzetes ízüket (pl. a saláta, retek, újhagyma).


A melegigényes növényeket azonban érdemes mindvégig, tehát a termés begyűjtéséig fóliasátor alatt tartani (paprika, paradicsom, uborka).


Ahhoz, hogy a fólia és az üvegházban termesztett növények jó termést hozzanak, szükséges a beporzás. A virágpor a meleg, nedves környezetben vivődik át a legkönnyebben, ezért virágzás idején jó növelni a vízmennyiséget, üvegházban ilyenkor gyakrabban locsoljuk meg a járdát. Egyidejűleg biztosítani kell a jó szellőzést, a nedves levegő áramlását. Ajánlatos ilyenkor a virágban lévő növényt néhányszor megrázni, hogy a virágpor a levegőbe kerüljön.


Cserépbe vagy edénybe ültetett növények esetében bevált módszer fehér színű polietilén fóliát tenni a cserepek alá, ez visszaveri a napfényt, magasabb lesz a hőmérséklet, így nő a növények termőképessége is. A leírt módszerekkel a növény alsó, nehezen hozzáférhető virágainak beporzását segítjük elő.


A felső virágokkal általában nincs különösebb gondunk, ha a páratartalom, a hőmérséklet és a szellőztetés az üvegházban megfelelő.


A zöldségfélék trágyázását a virágzás megindulásakor kezdjük. Az üvegházi növényeket hetente, a szabad-földieket kéthetente látjuk el tápanyaggal. Ha túl sok nitrogént adagolunk, dús lesz a levélzet, viszont kevés a virág. Fordított esetben – tehát, ha túlteng a foszfor – a levélzet satnyul el. Legjobb, ha azt a műtrágyát használjuk, amely az alaptápszereken kívül bórt, mangánt, rezet, cinket, molibdént, vasat is tartalmaz.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia