szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Földkeverék és edény a kertben

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 17.


A növények egészséges növekedését megfelelő cserepekkel és jó minőségű földkeverékek alkalmazásával segíthetjük elő. 

Földkeverék és edény a kertben

Az edényeknek nem csak esztétikai szempontból kell megfelelniük, hanem a növények gyökérzetének is megfelelő teret kell biztosítanunk. A cserepek alján vízelvezető nyílásnak kell lenniük, a földkeverékeknek pedig elegendő tápanyagtartalommal kell rendelkeznie, hogy a beültetett növények fejlődése biztosítva legyen.

Milyen anyagú tartóedényt válasszunk?

A kerámiából készült cserepek esetében a színes mintázatuk miatt figyeljünk oda a tarka beültetésre. Kedveltek az Ázsiában készült kerámiák, melyeket telt színekben vásárolhatunk. Ezek már önmagukban is hatásosak, és a legtöbb esetben fagyállóak.

Az agyagcserepek a pirosas-barna színüknek köszönhetően minden virágszínnel harmonizálnak. Az agyag porózus anyag, tehát az öntözővíz egy része a pórusokon keresztül elpárolog az edények falán. Ezért gyakrabban kell öntöznünk, és télen fagykárosodások léphetnek fel. A szabadban telelő, télálló növényeket ezért vastag falú, igen magas hőmérsékleten égetett terrakottaedénybe kell ültetnünk.

A műanyagból készült tartóedények között akadnak olyanok, amelyek az eredeti agyag vagy kerámiacserepekhez nagyon hasonlítanak, gyengébb minőségűek. A különbség az agyagedényekhez képest az, hogy ezek tömörek, így kevesebb víz párolog el. Kisebb súlyuk miatt könnyebben lehet mozgatni és máshová tenni őket.

A kőedényeket szinte az örökkévalóságnak készítik, az évek során gyönyörűek lesznek, patinásakká válnak a zuzmóktól és a mohától. Nagy súlyuk miatt rögtön állandó helyükre állítsuk ezeket az edényeket.

A kosarasokat ültetés előtt fóliával kell kibélelni, hogy a lebomlásukat megakadályozzuk. Ezenkívül díszes kaspónak is használhatók, ha megfelelő alátétet teszünk a bennük lévő cserepek alá, ami felfogja az elfolyandó vízmennyiséget. Nedves, csapadékos időben a kosarak nem sokáig maradnak meg.

A fadézsák tartósabbak, ha évente növényekre nem káros védőréteggel látjuk el őket belülről, és a rothadás ellen falábakra vagy más támaszra helyezzük őket.

Tipp!

A kifolyónyílás nélküli cserepeket a pangó víz kialakulása miatt semmiképpen sem szabad közvetlenül beültetni. Kaspók esetében 2-3 naponta ellenőrizzük a vízmennyiséget.

Az alátétek az elfolyó vizet felfogják, és ezzel a vízfoltok kialakulását megakadályozzák a padlón. Formájukkal és anyagukkal igazodjanak a cseréphez.

Nagyon praktikusak a gördülő kerekek a növények alatt, ha nehezebb növényeket kell elmozdítanunk a helyéről.

Minőségi földkeverékek

Ne spóroljunk a virágföldön, mert jórészt ezen múlik, hogy a növények jól érzik magukat. A balkonnövényekhez ajánlott földkeveréket az egynyáriak, míg a C típusú, dézsás növényekhez ajánlottakat a több évig egy edényben maradó növények igényeinek megfelelően állítjuk össze. A környezettudatos előállítók természetvédelmi szempontok miatt nem használnak fel tőzeget alkotóelemként. Különböző helyettesítő anyagok (kókuszrost, apró szemű faapríték, szarvasmarhatrágya) veszik át ebben az esetben a víztároló képességet a földkeverékben.

Tipp!

A savanyú talajt kedvelő növényeket, pl. a hortenziát, csarabot vagy a rododendront speciális rododendron földkeverékbe ültessük, melynek alacsony a pH-értéke.

A rózsák kifejezetten mélyen gyökereznek, ezért magas edénybe ültessük őket.

A bambusz, a kék szerelemvirág erőteljes gyökérzete néha szétfeszíti az edényeket. Ezeket a fajokat különösen masszív, vastag falú cserepekbe ültessük.

Kapcsolódó cikk: Ezek már nem bosszantanak tovább

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia